Skip to content

Χειμερινή κολύμβηση

Είναι η χειμερινή κολύμβηση μόνο άσκηση ή έχει και άλλες “παράπλευρες ευεργεσίες”. Και ποιες είναι αυτές;

Τόσα έχουν γραφτεί για τις ευεργετικές ιδιότητες της χειμερινής κολύμβησης:

– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,

– βοηθάει στην απώλεια σωματικού βάρους,

– βελτιώνει τη διάθεση,

– αυξάνει τη λίμπιντο και τη γονιμότητα.

Από αισθητικής άποψης:

– βελτιώνει την υφή του δέρματος,

– ενισχύει τους θύλακες της τρίχας.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η έκθεση στο κρύο επηρεάζει θετικά το μήκος των τελομερών και την οδό σηματοδότησης mTOR, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία και τη μακροζωία των κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό, η χειμερινή κολύμβηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Έμμεσα οφέλη της κολύμβησης.

Τα οφέλη αυτά σχετίζονται με την ευεξία, την ηρεμία και την ενισχυμένη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία που προσφέρει αυτό το είδος άσκησης. Πολλοί, βέβαια, σκέφτονται, ήδη, καθώς διαβάζουν αυτές τις γραμμές ότι και οι υπόλοιπες μορφές άσκησης έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Σωστά.

Έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι ο διαφορετικός τρόπος αναπνοής στην κολύμβηση σε σχέση με τα αθλήματα «ξηράς» τονώνει με ξεχωριστό τρόπο το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, στέλνοντας στον εγκέφαλο μηνύματα ηρεμίας, ευεξίας και θετικής προσέγγισης των πραγμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, παρόμοιες επιδράσεις ασκεί και το θαλασσινό νερό στην νευρική ερεθιστικότητα και την ηρεμία (στην περίπτωση της κολύμβησης ανοικτής θάλασσας). Αυτό γιατί περιέχει μαγνήσιο, λίθιο και βρώμιο (μεταξύ των 92 μεταλλικών στοιχείων!), στοιχεία καθοριστικά για τη διατήρηση των επιπέδων σημαντικών ουσιών στον εγκέφαλο όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη.

Συμπεράσματα και κεντρικό μήνυμα.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να  απαριθμούμε ακόμα περισσότερα οφέλη που σχετίζονται με την κυκλοφορία του αίματος, το ρινικό σύστημα αλλά και με την ελαστικότητα και την υφή του δέρματος αλλά ας κρατήσουμε και μερικές πληροφορίες για επόμενη ενημέρωση.

Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι μια βουτιά μπορεί να γίνει η αφορμή για ένα διαφορετικό ταξίδι, ένα ταξίδι ωφέλιμο, διαρκές και διασκεδαστικό. Ούτως ή άλλως ζούμε στην Ελλάδα του ατελείωτου ήλιου και των αμέτρητων ακτογραμμών. Ας το εκμεταλλευτούμε αναλόγως!

Ευρώπη Κακογιαννάκη – swimming coach myathlete.

Back To Top