H νόσος COVID-19 είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε…
Περιοδικότητα προπόνησης στη μέση ηλικία
Πρόκειται για τον προγραμματισμένο χειρισμό των μεταβλητών της προπόνησης προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι προσαρμογές από αυτή και να αποτραπεί η εμφάνιση του συνδρόμου της υπερπροπόνησης.
Ένας κλασικός τύπος περιοδικότητας είναι το γνωστό 3-1. Δηλαδή τρεις εβδομάδες αυξανόμενου φορτίου ακολουθούμενες από μια εβδομάδα χαμηλού φορτίου, που σκοπό έχει να επιτρέψει στον οργανισμό να αφομοιώσει τη “δουλειά” των προηγούμενων εβδομάδων και να βελτιωθεί. Πόσο ιδανικό ακούγεται για έναν ενήλικο σε πλήρη απασχόληση με οικογένεια ή χωρίς, το να έχει τρεις σταθερά αυξανόμενες εβδομάδες προπονητικού φορτίου όμως;
Αυτό ακριβώς πάμε να εξετάσουμε σε αυτό το κείμενο. Από την διετή μόλις εμπειρία μου ως προπονητής στην ομάδα του myathlete, αλλά και από την πρότερη σχεδόν εικοσαετή πλέον- εμπειρία μου ως αθλητής, έχω οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη προσήλωση στην περιοδικότητα της προπόνησης, παρότι αναμφίβολα αποτελεσματική, μπορεί να οδηγήσει σε νευραλγικές καταστάσεις.
Τι σημαίνει αυτό;
Και εξηγούμαι: εάν ένας αθλητής/μία αθλήτρια δεν επαγγέλλεται το άθλημα του/της, ως ενήλικος -πόσο μάλλον και σαν οικογενειάρχης- έχει να αντιμετωπίσει αμέτρητες προκλήσεις. Ιώσεις, επαγγελματικές υποχρεώσεις, αναποδιές και άλλα. Όταν όλα γύρω του είναι μεταβλητά χωρίς καμία περιοδικότητα, η προσπάθεια του να κρατήσει σε περιοδικότητα την προπόνηση του μπορεί να τον βγάλει εκτός πραγματικότητας. Να τον κάνει εμμονικό, ανεπαρκή ως εργαζόμενο, γονιό, σύζυγο. Στο τέλος να τον οδηγήσει να εγκαταλείψει τον αθλητισμό, ακόμα και να τον αποστρέφεται.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ακολουθεί ένα προπονητικό πλάνο και να έχει συνεχή προπονητική καθοδήγηση. Το αντίθετο. Η προπονητική καθοδήγηση είναι απαραίτητη, ούτως ώστε κάποιος τρίτος, έμπειρος σε αυτό το κομμάτι, να αναλάβει την εκπόνηση του κατάλληλου προπονητικού ερεθίσματος για κάθε ημέρα.
Ο ρόλος του προπονητή.
Ο ρόλος του προπονητή λοιπόν, του συγκεκριμένου τύπου προπονητή, δεν είναι να φτιάξει ένα excel ή να περάσει το πλάνο σε μια πλατφόρμα. Είναι να έχει ανοιχτή επικοινωνία με την αθλήτρια/τον αθλητή του, όταν αυτή/αυτός τη χρειαστεί. Επί παραδείγματι, δεν περιμένω την παρέλευση τριών εβδομάδων για να βάλω μια εύκολη εβδομάδα σε μια αθλήτρια/έναν αθλητή που όλα γύρω του, του φωνάζουν να ξεκουραστεί. Το ίδιο και αν ένα προπονητικό πλάνο πηγαίνει καλά, αλλά λόγω εξωτερικών παραγόντων δεν βγαίνουν εβδομαδιαία όλα τα προπονητικά ερεθίσματα. Τότε δεν υπάρχει λόγος να εκπονηθεί πλάνο εβδομάδας αποκατάστασης. Μπορεί να περιμένει μια ή δύο εβδομάδες παραπάνω, οδηγώντας σε πιο γρήγορη κλιμάκωση του φορμαρίσματος εάν αυτό απαιτείται.
Εν κατακλείδι.
Εν κατακλείδι, οι νόρμες είναι για να μας οδηγούν, αλλά και να τις σπάμε κατά περίπτωση. Μια προσέγγιση με πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα μπορεί, εν δυνάμει, να κάνει την άσκηση ψυχαναγκασμό αντί για ψυχοθεραπεία.
Πέτρος Γκαζώνης – triathlon coach myathlete.