Skip to content

Διατροφικά λάθη και πως να αποφευχθούν

Μάρτιος 2021. Ένα μεσημέρι σαν όλα τα άλλα, κάθομαι στο εστιατόριο του στρατοπέδου για φαγητό. Δίπλα μου ένας άλλος στρατιώτης παρατηρεί το δίσκο μου και συγκεκριμένα τις 4-5 φέτες ψωμιού που έχει πάνω. Σχολιάζει την μεγάλη ποσότητα ψωμιού και συγκρίνει τον δίσκο μου με τον δικό του που έχει μόνο 1 φέτα ψωμί και 1 αναψυκτικό. Αργότερα, το απόγευμα όταν θα διψάει, θα αγοράσει από το κυλικείο ένα ακόμα αναψυκτικό και για σνακ θα φάει μια σοκοφρέτα.

Ιούνιος 2021. Έχοντας πάρει πλέον τη μετάθεση μου για Αθήνα, παρακολουθώ στην τηλεόραση τον υπεραθλητή Cristiano Ronaldo, να εξαγριώνεται με τα μπουκαλάκια της Coca Cola που έχει μπροστά του στη συνέντευξη τύπου πριν από τον αγώνα. Με μια κίνηση δυσαρέσκειας απομακρύνει από το πλάνο τα αναψυκτικά, υψώνει ένα μπουκαλάκι νερό στις κάμερες και μονολογεί εκνευρισμένος: Πφφ Coca Cola.. Νερό!!!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ

Σύμφωνοι, η ποσότητα της τροφής πάντα θα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Συχνά όμως το ανθρώπινο μάτι ασχολείται μόνο με την ποσότητα και όχι με την ποιότητα και έτσι οι 5 φέτες ψωμί παχαίνουν υπερβολικά, σε αντίθεση με τα αναψυκτικά που απλά ξεδιψάνε! Βέβαια η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα αναψυκτικά είναι μια από τις κυριότερες πηγές ζάχαρης που πέρα από όλες τις αρνητικές επιδράσεις στην υγεία του οργανισμού, ευθύνονται σημαντικά, μαζί με τα γλυκά και το junk food, για την αύξηση του ποσοστού λίπους άρα και του σωματικού βάρους.

Δεν θα επιχειρήσω να μπω στα χωράφια διατροφολόγων και να ασχοληθώ με νούμερα, θερμίδες και προτεινόμενες ημερήσιες καταναλώσεις. Άλλωστε στο myathlete, η Katy Taveira είναι η πλέον ειδική σε αυτό, στο να απαντήσει στις σχετικές απορίες και να καθοδηγήσει τη διατροφή που θα ακολουθεί ένα άτομο. Σκοπός μου μέσα από αυτό το άρθρο είναι να παρουσιάσω σημαντικά λάθη τα οποία γίνονται στη καθημερινή διατροφή και έχουν σαν αποτέλεσμα τη (φαινομενικά) ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία βέβαια με μια πιο προσεκτική ματιά, μόνο ανεξήγητη δεν είναι.

ΜΗ ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΝΑΚ

Το σνακ είναι συνήθως το δεκατιανό και το απογευματινό. Δηλαδή τα ενδιάμεσα γεύματα ή τα γεύματα τα οποία προσπαθούν να μετριάσουν την πείνα έως ότου ετοιμαστεί το μεσημεριανό ή το βραδινό. Σνακ θεωρείται και το φαγητό στη θάλασσα ή οτιδήποτε καταναλώνεται αμέσως μετά την προπόνηση. Είναι απαραίτητο να αποφεύγονται τα γλυκά ή τα σνακ τύπου πατατάκια/μπισκότα/σφολιατοειδή τα οποία περιέχουν πολλές θερμίδες και χαμηλή διατροφική αξία. Οι καλύτερες λύσεις είναι οι ξηροί καρποί (καλύτερα ανάλατοι), τα φρούτα και οι σπιτικές μπάρες, καθότι οι απλές μπάρες του εμπορίου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΠΟΤΑ

Πολλές φορές στην ανάγκη να ξεπεραστεί η δίψα, ο άνθρωπος καταφεύγει στην εύκολη λύση των αναψυκτικών ή των συσκευασμένων χυμών. Στην πραγματικότητα όμως αντί να ενυδατωθεί, καταναλώνει κυρίως ζάχαρη και συντηρητικά. Εκτός από την προφανή λύση του νερού, οι φρεσκοστημένοι φυσικοί χυμοί αποτελούν μία πολύ καλή λύση. Η ζάχαρη που περιέχεται στα φρούτα με τη μορφή φρουκτόζης, τους δίνει γλυκιά γεύση, αποτελεί φυσική πηγή ενέργειας και δεν είναι τόσο βλαβερή για τον οργανισμό όσο η πρόσθετη ζάχαρη των αναψυκτικών.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ

Οι σαλάτες γενικά και ειδικότερα οι πολύχρωμες, δηλαδή αυτές που περιέχουν παραπάνω από 2-3 λαχανικά, έχουν χαρακτηριστεί απαραίτητες για κάθε γεύμα και για να αποφύγουμε διατροφικά λάθη. Μπορούν να συνοδεύουν το κυρίως πιάτο στο μενού ή να αποτελούν οι ίδιες το κυρίως πιάτο, για παράδειγμα σαν βραδινό. Συνήθως, οι σαλάτες δεν προσφέρουν πολλές θερμίδες αποτελώντας έτσι ένα πιάτο στο μενού που έμμεσα μειώνει τις θερμίδες που θα καταναλωθούν, αφού χωρίς αυτή το άτομο θα έτρωγε περισσότερο από το κυρίως φαγητό προκειμένου να χορτάσει. Ωστόσο μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις σως που συνοδεύουν τις σαλάτες. Συνήθως είναι ιδιαίτερα παχυντικές λόγω της ζάχαρης που περιέχουν, όπως το μπαλσάμικο ξύδι του εμπορίου.

ΠΑΧΥΝΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

Μεγάλος λόγος γίνεται για τα επιδόρπια και τα γλυκά ως διατροφικά λάθη. Είναι γνωστό ότι προσφέρουν πολλές «κενές» θερμίδες, αφού πέρα από την ικανοποίηση τη στιγμή της κατανάλωσης, δεν προκύπτει κανένα περαιτέρω όφελος για τον οργανισμό. Υπάρχουν ωστόσο λύσεις και εδώ. Αν για παράδειγμα προτιμηθεί η μαύρη σοκολάτα (σε λογικές ποσότητες), το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο επιβαρυντικό όσο στις σοκολάτες γάλακτος. Επίσης το γιαούρτι με μέλι και φρούτα, αποτελεί πάντα μια υγιεινή εναλλακτική. Τέλος στα σπιτικά κέικ και γλυκά προτείνεται να αποφεύγεται η ζάχαρη για την παρασκευή τους και να αντικαθίσταται από άλλα γλυκαντικά όπως το μέλι, η στέβια και το σιρόπι αγαύης.

Καταλήγοντας: πολλά τα ενδεχόμενα διατροφικά λάθη,. Μια προσεκτική προσέγγιση μπορεί να δώσει τη λύση.

Αλέξανδρος Δημητριάδης – running coach myathlete

Back To Top