Skip to content

Αλκοόλ και υγεία

Ο Καναδάς έχει θέσει νέες κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθεί ο κόσμος.

Τώρα γνωρίζουμε ότι ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία.

Έρευνες δείχνουν ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι καλή για την υγεία σας. Δεν έχει σημασία τι είδους αλκοόλ είναι. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για όλους.

Ακολουθούν οι οδηγίες του Καναδά για την κατανάλωση αλκοόλ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

0 ποτά την εβδομάδα: Έχει οφέλη για την υγεία, όπως καλύτερη υγεία και καλύτερο ύπνο.

1-2 ποτά την εβδομάδα: Πιθανότατα θα αποφύγετε τις συνέπειες που σχετίζονται με το αλκοόλ για τον εαυτό σας και τους άλλους.

3-6 ποτά την εβδομάδα: Ο κίνδυνος να αναπτύξετε διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου αυξάνεται.

7 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα: Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού αυξάνεται

Βάλτε στόχο να πίνετε λιγότερο

Το αλκοόλ είναι μια ψυχοδραστική ουσία που χρησιμοποιείται από περίπου τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που ζουν στον Καναδά. Συχνά χρησιμοποιείται σε σχέση με κοινωνικές εκδηλώσεις ή για να σηματοδοτήσει ειδικές περιστάσεις. Ωστόσο, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο άτομο που πίνει και μερικές φορές στους άλλους γύρω του. Το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία θανάτου, αναπηρίας και κοινωνικών προβλημάτων που μπορούν να προληφθούν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, ηπατικών παθήσεων, ακούσιων τραυματισμών και βίας.

 

Σε κάθε περίπτωση κατανάλωσης οινοπνεύματος, ο κίνδυνος οξέων εκβάσεων, όπως ακούσιοι τραυματισμοί και βία, συνδέεται έντονα με τη γνωστική και σωματική εξασθένηση από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ο κίνδυνος αρνητικών αποτελεσμάτων αρχίζει να αυξάνεται με οποιαδήποτε χρήση αλκοόλ και η κατανάλωση περισσότερων από 2 τυπικών ποτών ανά περίσταση σχετίζεται με σημαντικό αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στον εαυτό και στους άλλους.

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε στο στόχο:

• Μείνετε στα όρια που έχετε θέσει στον εαυτό σας

• Πίνετε αργά

•Πίνετε πολύ νερό

• Για κάθε αλκοολούχο ποτό, πίνετε ένα μη αλκοολούχο ποτό

• Επιλέξτε ποτά χωρίς αλκοόλ

• Τρώτε πριν και ενώ πίνετε

• Να έχετε εβδομάδες χωρίς αλκοόλ ή να κάνετε δραστηριότητες χωρίς αλκοόλ.

Η επιστήμη εξελίσσεται και οι συστάσεις για το αλκοόλ πρέπει να αλλάξουν σε όλο τον κόσμο. Ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα που παρουσιάζει αυτές τις πληροφορίες και τώρα εναπόκειται στον καθένα μας να κάνει την αλλαγή προς μια πιο υγιεινή ζωή.

 

Katy Taveira – nutrition specialist myathlete.

Back To Top