Skip to content

Άσκηση και προπονητική καθοδήγηση

Η άσκηση έχει εισβάλει τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητα των ανθρώπων, που βλέπουν μια υγιή διέξοδο από τους προβληματισμούς και το στρες που βιώνουν.

Η άσκηση έχει εισβάλει τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητα των ανθρώπων, που βλέπουν μια υγιή διέξοδο από τους προβληματισμούς και το στρες που βιώνουν. Ολοένα και περισσότεροι τρέχουν, ποδηλατούν, κολυμπούν και γενικά ασκούνται με στόχο να διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση, να βελτιώνουν τους δείκτες υγείας τους, να συμμετέχουν σε αγώνες. Άλλοι χρησιμοποιούν προπονητική υποστήριξη σε αυτό και άλλοι επιλέγουν να το κάνουν χωρίς βοήθεια, ίσως πιστεύοντας κιόλας ότι ένας προπονητής θα προσθέσει ακόμα ένα βάρος, ακόμα μια υποχρέωση και ένα «πρέπει» στην ήδη πιεσμένη καθημερινότητα τους.

Ωστόσο, είναι πάντα εύκολο να ασκείται κάποιος χωρίς προπονητή; Είναι ο προπονητής απαραίτητο εργαλείο για τη φυσική δραστηριότητα ενός ατόμου που δεν κάνει πρωταθλητισμό; Μήπως αποτελεί πολυτέλεια (ίσως και υπερβολή), να απευθυνθεί κάποιος σε προπονητή απλά και μόνο για να ασκείται 2-3-4 φορές την εβδομάδα;

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται οικεία, τότε σίγουρα έχετε περάσει από το στάδιο να αναρωτιέστε αν θα έπρεπε να έχετε προπονητική καθοδήγηση. Αν έχετε ήδη επιλέξει να έχετε προπονητή που θα δημιουργεί τη προπόνηση σας, τότε συνεχίστε να διαβάζετε με ανακούφιση. Αν πάλι αποφασίσατε ότι είστε ικανοί να ασκείστε χωρίς προπονητή, τότε συνεχίστε να διαβάζετε οπωσδήποτε! Ίσως χρειαστεί να το ξανασκεφτείτε!

Και αυτό γιατί η προπονητική καθοδήγηση, έχει οφέλη που ο αθλητής δεν μπορεί να προσφέρει από μόνος του στον εαυτό του.

 

ΣΩΣΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ

Ένας προπονητής δεν είναι υπεύθυνος μόνο για την παραγωγή του προπονητικού προγράμματος. Άλλωστε η καθοδήγηση δεν (θα έπρεπε να) σταματά μόνο στο να λέει στον αθλητή πόσα κομμάτια να εκτελέσει σε μια διαλειμματική προπόνηση ή πόση απόσταση να διανύσει στο συνεχόμενο τρέξιμο/ποδήλατο/κολύμπι της Κυριακής. Ένας προπονητής ευθύνεται και για την σωστή εκτέλεση των προπονητικών μονάδων. Οφείλει να γνωστοποιεί τις απαιτήσεις κάθε προπονητικής μεθόδου δίνοντας επιστημονικές συμβουλές με τις οποίες ο αθλητής να εκτελεί όπως πρέπει τις προπονήσεις ώστε να έχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από αυτές.

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση και η συντήρηση των διαφόρων προσαρμογών που πραγματοποιούνται στον οργανισμό με την άσκηση, προκύπτουν από ερεθίσματα των οποίων η ένταση ποικίλει. Οι εντάσεις διαμορφώνονται είτε από τις ζώνες της καρδιακής συχνότητας (με βάση την μέγιστη καρδιακή συχνότητα του αθλητή), είτε από τα ποσοστά κατανάλωσης οξυγόνου (με βάση τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου του αθλητή).

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί χωρίς προπονητή. Ο προπονητής γνωρίζει με ακρίβεια πως να επιλέξει τις εντάσεις που απαιτούνται με βάση το στόχο που έχει ο αθλητής του και να τις εντάξει αρμονικά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Πάντα στα πλαίσια του ότι ο αθλητής πρέπει να προφυλαχθεί από τραυματισμούς και ψυχολογική κόπωση.

ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΧΟ

Συχνά η προπόνηση συνδυάζεται και με ένα μεγάλο στόχο, έναν αγώνα, ο οποίος δίνει κίνητρο στον αθλητή να προσπαθεί. Κάτι απολύτως λογικό. Κάτι εντελώς ανεξάρτητο από την ηλικία και τις χρονικές επιδόσεις. Ωστόσο, η σωστή προετοιμασία του αγώνα γίνεται με την ύπαρξη προπονητή.

Ο προπονητής χωρίζει το διάστημα της προετοιμασίας στα στάδια που εκείνος κρίνει απαραίτητα και παρακολουθεί την πορεία και τη πρόοδο του αθλητή. Μια πορεία που συνεχώς (και σε συνεργασία με τον αθλητή) αξιολογείται, επανεξετάζεται και πολύ συχνά διαφοροποιείται για να οδηγήσει σε πρόοδο και να έρθει το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Είναι φανερό ότι χωρίς προπονητική καθοδήγηση όλα αυτά είναι ανέφικτα.

 

Αλέξανδρος Δημητριάδης – running coach myathlete.

Back To Top