Skip to content

Foam Roller – Μυοπεριτονιακή Απελευθέρωση

Η ελαστικότητα και το επαρκές εύρος κίνησης των αρθρώσεων, παθητικά και ενεργητικά, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο σε ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες και αθλήματα.

Παρόλα αυτά, κατά την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα, ένα συνηθισμένο φαινόμενο είναι η ύπαρξη κόπωσης στο μυοσκελετικό, νευρικό και μεταβολικό σύστημα του ανθρώπου σε διάφορα επίπεδα. Λόγω αυτού, δύναται να εμφανιστούν διάφορες ενοχλήσεις, πόνος ή και φλεγμονές που να σχετίζονται με την άσκηση. 

Το αίσθημα δυσφορίας προέρχεται από το μυοσκελετικό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο, καταλήγοντας κάποιες φορές στην καταστροφή της συνέχειας των μυϊκών ινών με αποτέλεσμα την εκδήλωση μυϊκού πόνου καθυστερημένης εμφάνισης. Πλέον, η κατάσταση αυτή, γνωστή και ως «πιάσιμο», έχει κατηγοριοποιηθεί ως ρήξη 1ου βαθμού.

Ευεργετικός πόνος

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μια ελαφριά αίσθηση πόνου που περιορίζει λίγο την πλήρη και άνετη κίνηση των αρθρώσεων, ενώ σε άλλες η αίσθηση αυτή δύναται να είναι τόσο έντονη που να δυσκολεύει κατά πολύ την καθημερινότητα. Συνήθως, η ένταση των συμπτωμάτων αυξάνεται τις πρώτες 24 ώρες, κορυφώνεται μέχρι τις 72 ώρες και μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 7 ημέρες. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ως πρόληψη και θεραπεία, και τη μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης αρνητικών συνεπειών, οι επιστήμονες έχουν προτείνει τη χρήση της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης μέσω της μάλαξης.

Μια εναλλακτική τεχνική που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας μόνος του είναι το Foam Roller το οποίο αποτελεί έναν αφρώδη κύλινδρο, με διαφορετικά επίπεδα σκληρότητας και μεγεθών. Κατά την εφαρμογή του, ο ασκούμενος ή αθλητής που το χρησιμοποιεί, ασκεί πίεση μέσω του σωματικού του βάρους στη μυϊκή ομάδα που επιθυμεί να στοχοποιήσει. Η χρήση του μπορεί να γίνει πριν ή μετά την άσκηση, αλλά και οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα (καλύτερα να αποφευχθεί αμέσως μετά τον ύπνο).

Με τον τρόπο αυτό, το μυοτενόντιο σύνολο ενυδατώνεται περισσότερο και «μαλακώνει». Έτσι, δρα θετικά μεταξύ των συμφύσεων της μυϊκής περιτονίας (ένα «ύφασμα» από μαλακό συνδετικό ιστό που σχηματίζει ένα δίκτυο επικοινωνίας σε όλο το σώμα) και βοηθά στη διαδικασία της αποκατάστασης και αναγέννησης μυών, τενόντων, συνδέσμων και γενικότερα των μαλακών μορίων του ανθρωπίνου σώματος.

Λόγω του τρόπου χρήσης του, ο οποίος απαιτεί τη σταθεροποίηση του σώματος πάνω σε αυτό, φαίνεται να βοηθάει και στην ισορροπία και σταθερότητα του αθλούμενου που το χρησιμοποιεί.

Εν κατακλείδι

Με βάση τη βιβλιογραφία, το Foam Roller φαίνεται να συνεισφέρει θετικά στη διόρθωση μυοσκελετικών ανισορροπιών, ανακουφίζει από το «πιάσιμο» των μυών και το στρες των αρθρώσεων, ενώ βελτιώνει τη νευρομυϊκή συναρμογή και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Κατά αυτό τον τρόπο, το μυοτενόντιο σύνολο γίνεται πιο ελαστικό, ευκίνητο και το ανθρώπινο σώμα είναι πιο ελεύθερο και λειτουργικό.

Κατερίνα Καραβολα – personal trainer myathlete.

Back To Top