Skip to content

AQUAROBICS

Με δεδομένη πια την ανάγκη, την επιθυμία ή την ιατρική παρακίνηση για άσκηση και ιδιαίτερα άσκηση στο νερό αναζητήσαμε τη συγκεκριμένη βιβλιογραφία. Και τη βρήκαμε.

Το μοναδικό ελληνικό βιβλίο για υδρογυμναστική, ‘’Aquarobics’’, ανήκει στην Ευρώπη Κακογιαννάκη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και πρωταθλήτρια κολύμβησης.

Το βιβλίο περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης στο νερό, ασκήσεις για βελτίωση αερόβιας ικανότητας, διατάσεις και ασκήσεις χαλάρωσης. Ο συνδυασμός αυτών μαζί με τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού, αποτελούν ισχυρό «σύμμαχο» για να γυμναστεί ο αθλούμενος στο επίπεδο που επιθυμεί.

Πως εξηγείται όμως αυτή η ευεργετική άσκηση..

Το νερό έχει 4 ιδιότητες που το κάνουν πολύτιμο και αποτελεσματικό όταν κάποιος γυμνάζεται μέσα σε αυτό. Οι ιδιότητες αυτές είναι η άνωση, η θερμοκρασία, η υδροστατική πίεση και η αντίσταση.

Άνωση.

Σύμφωνα με την Αρχή του Αρχιμήδη, όταν ένα σώμα είναι πλήρως ή μερικώς βυθισμένο σε ρευστό σε ηρεμία, υφίσταται μία ανοδική ώθηση ίση με το βάρος του ρευστού που εκτοπίζεται. Αυτή η ανοδική ώθηση ονομάζεται άνωση.

Θερμοκρασία.

Είναι η ιδιότητα του νερού κατά την οποία το σώμα ρυθμίζει πιο εύκολα τη θερμοκρασία του κατά της διάρκεια της άσκησης.

Αντίσταση.

Κάθε κίνηση που εκτελείται μέσα στο νερό συναντά τη λεγόμενη αντίσταση του νερού. Η αντίσταση οφείλεται στη τριβή που αναπτύσσεται μεταξύ των μορίων του νερού και του σώματος που προσπαθεί να κινηθεί μέσα σε αυτό.

Υδροστατική πίεση.

Ονομάζεται η πίεση που ασκεί το νερό σε ένα σώμα που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Λόγω αυτής της ιδιότητας του νερού έχουμε πολλαπλά οφέλη. Βοηθάει τη φλεβική επαναφορά και τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Βοηθάει την αναπνευστική λειτουργία, προκαλώντας την αποβολή περισσότερου αέρα από τους πνεύμονες. Η υδροστατική πίεση ευθύνεται για αρκετές καρδιαγγειακές μεταβολές, όπως χαμηλότερη καρδιακή συχνότητα. Τέλος έχουμε αποτελεσματική μεταφορά οξυγόνου στους εργαζόμενους μυς, παράγοντας έτσι τη μέγιστη χρησιμοποίηση του αερόβιου μηχανισμού.

Επίλογος

Σίγουρα οι περισσότεροι που μπαίνουν στο νερό είτε για άσκηση είτε απλά για να δροσιστούν, μπορούν να νιώσουν τη διαφορά του να βρίσκεσαι μέσα στο νερό.  Με κάποιο μαγικό τρόπο φεύγει το στρες, ο θυμός, οι αρνητικές σκέψεις, η αρνητική ενέργεια. Ίσως να φταίει η ελαφρότητα που μας  προσφέρει η άνωση. Ίσως η αλλαγή θερμοκρασίας να αναζωογονεί το σώμα μας. Ίσως η υδροστατική πίεση που μας κάνει ένα λυτρωτικό μασάζ. Ίσως τελικά ο συνδυασμός όλων να συνθέτουν την επονομαζόμενη αίσθηση της ευεξίας που κάνει τα πάντα να είναι διαφορετικά μετά από μια βουτιά…

Ευρώπη Κακογιαννάκη – head swimming coach myathlete. 

Back To Top