Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη τραυματισμών και στην υποβοήθηση της ανάρρωσης είναι σημαντικότατος. Παρέχοντας…
Συνήθεις τραυματισμοί στο ποδήλατο
Μιλώντας για τραυματισμούς στο ποδήλατο, δεν αναφερόμαστε, πάντα, σε πτώσεις. Ειδικότερα, αν τηρούνται ορθοί κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς, τα ατυχήματα είναι σπάνια έως και απίθανο να συμβούν. Οι τραυματισμοί που προέρχονται από το ίδιο κινητικό μοτίβο ανήκουν στα θετικά του αθλήματος. Διαπιστώνεται ότι:
- δεν περιλαμβάνει κρούσεις κατά την κίνηση, ώστε να επιβαρύνονται μυς και αρθρώσεις
- οι αρθρώσεις προστατεύονται από περιστροφικές κινήσεις, το μοτίβο κίνησης είναι συγκεκριμένο και επαναλαμβανόμενο.
Οι συνήθεις τραυματισμοί, σε μύες και αρθρώσεις, μπορούν συνοψιστούν ως εξής:
ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ, ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ.
Εκδηλώνεται με δυσκαμψία στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και περιορισμό στροφής και κάμψης του αυχένα.
Οι αιτίες είναι ποικίλες. Στατικότητα για παρατεταμένες περιόδους χωρίς διάλειμμα για ανάπαυση, λάθος θέση, λανθασμένη στάση, λανθασμένη οδηγική τεχνική. Χαμηλή θέση του τιμονιού, κυφωτική θέση εξαιτίας βραχυμένων οπίσθιων μηριαίων και καμπτήρες του ισχίου, είναι μερικές από τις αιτίες υπερέκτασης του αυχένα και πρόκληση μυϊκού σπασμού κυρίως σε τραπεζοειδή και ανελκτύρα μυ της ωμοπλάτης.
Για την πρόληψη και αποκατάσταση συστήνεται ο έλεγχος της θέσης από εξειδικευμένο τεχνικό, μαλάξεις στα σημεία, διατατικές ασκήσεις και απελευθέρωση της τάσης των μυών που στηρίζουν τον αυχένα, ασκήσεις ενδυνάμωσης των σχετικών μυϊκών ομάδων, με προσοχή!
ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ – ΚΑΤΩ ΡΑΧΑΙΟΥΣ.
Χαρακτηρίζεται συνήθως από αμβλύ, συνεχή πόνο και ευαισθησία των μυών ή των προσφύσεών τους στην κατώτερη οσφυϊκή, οσφυοϊερή ή ιερολαγόνιο περιοχή, ο οποίος, συνήθως συνοδεύεται με μυϊκή δυσκαμψία.
Σε μεγάλη πλειοψηφία οι ποδηλάτες βιώνουν πόνο στη μέση και τα αίτια αναζητούνται σε πολύωρη ποδηλάτηση σε συνδυασμό με βράχυνση των καμπτήρων του ισχίου.
Συστήνεται ενδυνάμωση των σταθεροποιητών μυών του κορμού, διόρθωση της θέσης πάνω στο ποδήλατο (ίσως και τοποθέτηση του τιμονιού σε λιγότερο «επιθετική» και πιο «όρθια» θέση), διατάσεις. Επίσης, αναζητάμε και τα αίτια σε «εκτός ποδηλάτου» θέση, ειδικότερα όταν υπάρχει πολύωρη, καθιστική εργασία. Η χρήση ανατομικού μαξιλαριού στην καρέκλα μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση.
ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ.
Ένας από τους πιο συνήθεις τραυματισμούς είναι η περιοστίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα. Το λάθος ύψος της σέλας, η λάθος θέση των παπουτσιών στα πετάλια, η υπέρχηρση μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική πίεση στον τένοντα κάτω από το γόνατο.
ΠΟΝΟΣ ΣΕ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ.
Λάθος γωνία στο τιμόνι και υπερβολική κάμψη του καρπού μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο του κυβικού σωλήνα οδηγώντας σε μούδιασμα των δαχτύλων και έντονο πόνο στην περιοχή. Η χρήση γαντιών, η αλλαγή στη θέση του τιμονιού και η ισορροπία του βάρους στα χέρια μπορούν να δράσουν προληπτικά.
Για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί, απαιτείται σωστή στάση σώματος, κατάλληλος εξοπλισμός, καλή φυσική κατάσταση και ομαλή αναπροσαρμογή της διάρκειας και της έντασης της άσκησης. Τέλος, οι καθημερινές ασκήσεις κινητικότητας- διατάσεις – και οι χειρομαλάξεις για τη λύση των μικρών βραχύνσεων των εργαζόμενων μυών, είναι απαραίτητες για την αποφυγή μυϊκών τραυματισμών.
Αγγελική Σκούμπα – εργοφυσιολόγος, senior cycling coach myathlete