Skip to content
Remco Evenepoel
Remco Evenepoel

Παγκόσμια νίκη χωρίς powermeter για τον Remco Evenepoel.

Ζυρίχη, 22 Σεπτεμβρίου. Μόλις 66 δευτερόλεπτα πριν από την εκκίνηση. Ο Remco Evenepoel, στα χρώματα της εθνικής ομάδας του Βελγίου, φέροντας υπερήφανα ολόχρυσο ποδήλατο και κράνος, τρόπαια της πρόσφατης Ολυμπιάδας, ετοιμάζεται να μπει στη μάχη… περίπου. Η αλυσίδα του Βέλγου πρώην ποδοσφαιριστή έχει άλλη γνώμη.

Καθώς γυρίζει ανάποδα τα πόδια του στην πεταλιέρα, περιμένοντας το τελευταίο χτύπημα του ρολογιού στη ράμπα εκκίνησης, η αλυσίδα γλιστράει από τον μεγάλο δίσκο και χάνεται στο κενό. Για λίγο πανικός στο κοινό, ο ίδιος όμως φάνηκε να μένει ατάραχος. Απομένουν λιγότερα από τριάντα δευτερόλεπτα όταν ο Βέλγος βρίσκεται ξανά στη σέλα. Ένα δεύτερο, μαύρο Specialized εμφανίζεται την τελευταία στιγμή δίπλα στον Remco, που απορρίπτει την επιλογή, πιθανώς λόγω χρόνου.

Αναλυτικότερα.

Ο Βέλγος μπαίνει στη μάχη και οδεύει ολοταχώς προς τον θρίαμβο με μέση ταχύτητα τα 52,156 χλμ/ώρα σε μία διαδρομή 46,1 χιλιομέτρων, για να τερματίσει με τα χέρια ψηλά και σίγουρη νίκη μπροστά από τους Filippo Ganna (+6s) και Edoardo Affini (+54s) της Ιταλίας, για να μας πει ότι από την αρχή της κούρσας δεν είχε ένδειξη ισχύος στο κοντέρ του!

Πιθανώς, αυτός ήταν ο λόγος της εμφάνισης του δεύτερου ποδηλάτου στη ράμπα εκκίνησης, αλλά και ο λόγος που ο Remco Evenepoel γύρισε ανάποδα τα πόδια του στα πετάλια, σε μία προσπάθεια να «ξυπνήσει» το powermeter του.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα για εμένα. Η αλυσίδα μου βγήκε ένα λεπτό πριν την εκκίνηση. Έπειτα ξεκίνησα και δεν είχα καθόλου ένδειξη ισχύος, οπότε ήταν ένας αγώνας ατομικής χρονομέτρησης βασισμένος στην αίσθηση», δήλωσε.

Και συνέχισε, «νομίζω πως χωρίς την ένδειξη ισχύος ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσεις ρυθμό στα τελευταία πέντε χιλιόμετρα, αλλά σε έναν αγώνα ατομικής χρονομέτρησης, ειδικά σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δεν έχει σημασία η διαφορά. Είδα τον χρόνο μου (σ.σ. στην αψίδα τερματισμού) πράσινο και ένιωσα ότι θέλω να πανηγυρίσω».

Πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για νέους αθλητές που αγκιστρώνονται από την ένδειξη ισχύος, είναι το παρακάτω που δήλωσε ο Remco Evenepoel. « Ήταν πολύ δύσκολο διότι έπρεπε να πιέσω, μα δεν έπρεπε να βγω ποτέ εκτός ορίων, διότι δεν γνώριζα τι (ισχύ) ακριβώς έβγαζα» … «αν θες να κερδίσεις πρέπει να μπορείς να νιώσεις το σώμα σου».

Από τον Remco Evenepoel με αγάπη σε ποδηλάτες και τριαθλητές.

Τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για τους ποδηλάτες όσο και για τους τριαθλητές, που μάλιστα μπαίνουν στο ποδηλατικό σκέλος βρεγμένοι, ζαλισμένοι και ήδη καταπονημένοι από το κολύμπι. Έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία να μπορείς να κινηθείς βάσει των δυνάμεών σου την εκάστοτε στιγμή και όχι βάσει της καλύτερης μέτρησης ή του λειτουργικού κατωφλιού σου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια νίκη σε επαγγελματικό επίπεδο επιτυγχάνεται χωρίς την ένδειξη ισχύος, είτε αυτό γίνεται εσκεμμένα είτε από κάποιο λάθος.

Το 2019, η Αμερικανίδα  Chloé Dygert πήρε τη νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Μ.Βρετανία μπροστά από τα μεγαθήρια της Ολλανδίας, Anna van der Breggen (+1.32) και Annemiek van Vleuten (+1.52), δηλώνοντας αργότερα «Νομίζω πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μου είναι πως αγωνίστηκα χωρίς ένδειξη ισχύος». 

Χωρίς ένδειξη ισχύος αλλά και σφυγμών βρέθηκε να κερδίζει και ο Brandon McNulty της UAE Team Emirates το Trofeo Calvia το 2022, που από τη μία ξέχασε τον παλμογράφο του στο λεωφορείο και από την άλλη το powermeter του έσβησε μετά από τα πρώτα είκοσι χιλιόμετρα της κούρσας! 

Πέτρος Γκαζώνης – Triathlon & Cycling coach myathlete.

Εικόνα εξωφύλλου: BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Back To Top