Skip to content

Πολυχρόνης Τζωρτζάκης: τώρα θα πάω τις σεζόν μία-μία

Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης δεν χρειάζεται συστάσεις στο ελληνικό πελοτόν, αλλά για όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές και δεν έχουν εικόνα της αγωνιστικής ποδηλασίας στη χώρα μας, ο Πολυχρόνης είναι επτά φορές πρωταθλητής Ελλάδας σε αγωνίσματα δρόμου αντοχής και ατομικής χρονομέτρησης στην κατηγορία ελίτ.

Ακόμη, ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης πήγε χωρίς πολλές αγωνιστικές ημέρες στο Τόκιο, έλαβε μέρος στον αγώνα αντοχής ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας στο αγώνισμα. Κατάφερε να μπει στο πρώτο και μεγαλύτερο ξεκόλλημα της ημέρας διαφημίζοντας το εθνόσημο σε όλο τον κόσμο και όταν τα μεγαθήρια του αθλήματος μηδένισαν τη διαφορά από τους οκτώ-που εν τω μεταξύ είχαν γίνει τρεις,  ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης κατάφερε να φτάσει εντός ορίου χρόνου στον τερματισμό και να πάρει την 63η θέση σε έναν αγώνα με 130 συμμετοχές κορυφαίων αθλητών.

Μετά την Ολυμπιάδα είχα ένα πολύ δύσκολο μήνα 

Όλοι μας αντλούμε κίνητρο από τους στόχους που έχουμε θέσει. Καμιά φορά μάλιστα, θέτουμε στόχους που είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουμε να φτάσουμε, όμως ακόμα και έτσι παίρνουμε το κίνητρο για να πλησιάσουμε όσο πιο κοντά σε αυτούς μπορούμε. Ο Πολυχρόνης όμως έφτασε τον στόχο του φέτος το καλοκαίρι στο Τόκιο και  εντυπωσίασε όλο το ελληνικό ποδηλατικό κοινό.

“Η Ολυμπιάδα είναι ένας στόχος που είχα από το 2017 και την κούρσα την είχα δουλέψει πολύ στο μυαλό μου. Όταν πετυχαίνεις ένα τόσο μεγάλο στόχο, μετά τι; Είχα ένα πολύ δύσκολο μήνα μετά την Ολυμπιάδα γιατί είχα πιάσει τον πιο μεγάλο μου στόχο και δεν ήξερα τι θα κάνω τώρα.”

Ως συντάκτης αυτού του κειμένου, τολμώ να πω πως πίστεψα ότι μετά την Ολυμπιάδα ήταν η κατάλληλη στιγμή να αποσυρθεί ο Τζωρτζάκης από την ενεργό δράση. Έβαζα κάτω τις παραμέτρους ηλικία, οικογένεια, επίπεδο. Έβλεπα πόσο μόχθησε για να φτάσει το καλοκαίρι σε αυτό το επίπεδο μετά από ένα  κακό ξεκίνημα τον Μάρτιο του ’21 και με πολλούς να αμφισβητούν ότι ήταν ο πλέον κατάλληλος για το Τόκιο και δεν μου έβγαινε αλλιώς.

Όμως ο Πολυχρόνης έκανε μια εξαιρετική κούρσα στο Τόκιο και έθεσε εαυτόν ξανά στην κορυφή της ποδηλατική πυραμίδας (για όσους νόμισαν πως δεν ήταν πλέον εκεί) και κάπως έτσι, σκέφτηκε πως δεν του φτάνει τόσο, θέλει να συνεχίσει.

Το 2022 δεν θέλω να είμαι αγχωμένος

“Συζητώντας με την οικογένεια μου, πήραμε την απόφαση να συνεχίσω. Θα πάρω την κάθε χρονιά μία-μία και θα δω πως θα πάει. Γίνεται ξανά και ο Γύρος Ελλάδας του χρόνου και αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο. “

Το γεγονός ότι ο Πολυχρόνης θα αντιμετωπίσει την κάθε σεζόν ξεχωριστά σημαίνει πως θα είναι με ακρίβεια φορμαρισμένος για το επόμενο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και αυτό, σαν αθλητής που τρέχει εναντίον του εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ξέρω πως θα είναι ιδιαίτερα επίπονο για τους αντιπάλους του.

“Φέτος, λόγω της διαδρομής της Ολυμπιάδας, έδωσα πολλή έμφαση στη ζώνη 3 ψηλά. Για να αντέξεις σε έναν τέτοιο αγώνα, πρέπει να μπορείς να πας για πολλή ώρα εκεί, στη ζώνη 3 και ζώνη 4 χαμηλά. Έδωσα πολύ βάρος εκεί κατά την προετοιμασία που έκανα πριν την Ολυμπιάδα.”

Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως η ζώνη 3 “ψηλά” του Πολυχρόνη είναι πιο ψηλά από το μέγιστο δεκάλεπτο πολλών ελίτ Ελλήνων αθλητών και αυτός είναι ο λόγος που άντεξε τόσες ώρες στην επίθεση ενός αγώνα 234χλμ με σχεδόν 5000μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς.

Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης και το Παρίσι 2024

“Στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω την επόμενη Ολυμπιάδα, στο Παρίσι. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσω να πάρω τη θέση ενός νεότερου αθλητή αν του αξίζει να πάει. Αυτό το έχω σαν αρχή μου από παλιά. Να μην σταθώ ποτέ εμπόδιο σε κάποιο νεότερο αθλητή που αξίζει να βρεθεί σε μια μεγάλη διοργάνωση.”

Μέχρι τη χρονιά της επόμενης Ολυμπιάδας, ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης έχει να διανύσει δύο μεταβατικές σεζόν, με το 2022, όπως ο ίδιος δήλωσε, να είναι μια σεζόν την οποία θα πάρει πιο χαλαρά. Πράγμα λογικό μετά από μια απαιτητική, Ολυμπιακή χρονιά.

Πέτρος Γκαζώνης  cyclist & cycling coach myathlete.

Φωτογραφία: Dion Kerckhoffs / Cor Vos

Back To Top