Skip to content

Το πιάσιμο του νερού

Οι καλύτεροι κολυμβητές στο κόσμο εξειδικεύονται στο λεγόμενο «πιάσιμο του νερού», feeling the water.

 

Ουσιαστικά μιλάμε για την αίσθηση αντίστασης που έχει ο κολυμβητής στη παλάμη του. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό που έχουν οι καλοί κολυμβητές όσο αφορά το «πιάσιμο» του νερού. Αυτό που τους ξεχωρίζει από κάποιον αρχάριο, είναι η κιναισθητικές και ιδιοδεκτικές ικανότητες. Είναι οι ικανότητες που τους επιτρέπουν να αισθάνονται τη δύναμη που ασκούν ενάντια στην αντίσταση, να τη μεταφράζουν σε ταχύτητα στο νερό, καθώς και να ξέρουν πότε η αντίσταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προωθηθεί το σώμα προς τα εμπρός.

Η κιναισθησία είναι η ικανότητα να αισθάνεται κάποιος τις κινήσεις των άκρων και του σώματος και ιδιοδεκτικότητα είναι η ικανότητα να αισθάνεστε  τη θέση του σώματος και των τμημάτων του. Αυτές οι δύο αισθητηριακές δεξιότητες εξηγούν τη  σχεδόν αβίαστη φυσική κίνηση προώθησης των ελίτ κολυμβητών στο νερό. Η ύπαρξη κιναισθητικών και ιδιοδεκτικών ικανοτήτων μπορεί να είναι εκ γενετής χάρισμα κάποιων κολυμβητών, αλλά αυτές μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιονδήποτε αθλητή μέσω της προπόνησης.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κατακτήσει κάποιος το «πιάσιμο του νερού» δεν είναι άλλος από το να κάνει ασκήσεις (drills) για αυτή τη δεξιότητα. Ακόμα και οι ελίτ κολυμβητές δαπανούν αρκετό χρόνο σε ασκήσεις προκειμένου να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ευρώπη Κακογιαννάκη

Καθηγήτρια φυσικής αγωγής – swimming coach myathlete

Συγγραφέας του βιβλίου «Aquarobics»

Back To Top