Το Tour de France 2020 μας επιφύλασσε για το κλείσιμο ανατροπές και δράμα εφάμιλλο του 1989, όταν ο Greg Lemond εκθρόνισε στο τελευταίο ετάπ του αγώνα τον μεγάλο Laurent Fignon.

Και τότε όπως και τώρα, ένα ετάπ ατομικής χρονομέτρησης προκάλεσε περισσότερο δράμα και από τη βύθιση του Τιτανικού. Κανείς δεν περίμενε ότι ο 21χρονος Tadej, θα μπορούσε να ανατρέψει ένα μειονέκτημα 57 δευτερολέπτων μέσα σε 36.2χλμ.

Τι συνέβη στο φετινό Tour de France.

Όμως, πως είναι δυνατόν, μια ολόκληρη ομάδα και ειδικά ο Primoz Roglic, φίλος και συχνά training partner του Tadej, να μην έχει μυριστεί αυτό που πάει να συμβεί; Άλλωστε, ο Tadej είχε κερδίσει με διαφορά εννέα δευτερολέπτων τον αντίπαλό του στο εθνικό Πρωτάθλημα ατομικής χρονομέτρησης της Σλοβενίας, απόστασης 30.22χλμ που διεξήχθη στις 28 Ιουνίου. Μικρή διαφορά, αλλά έδειχνε ξεκάθαρα την έφεση του μικρού και τις δυνατότητες του.

Με αυτό σαν δεδομένο και βλέποντας ότι ο Tadej Pogacar είχε αρκετά φρέσκα πόδια ώστε σε περιπτώσεις όπως το 4ο ετάπ στο Orcières-Merlette και το 15ο ετάπ στο Grand Colombier να σπριντάρει αφήνοντας πίσω όλα τα φαβορί, ακόμα και τον Primoz, ήταν ηλίου φαεινότερο πως είχε εξαιρετική δυνατότητα να ανακτά δυνάμεις μετά από δύσκολα ετάπ.

 

Tour de France 2020

Tour de France 2020 – Ετάπ 13. Οι Σλοβένοι κερδίζουν χρόνο.

Ακόμη, σε περιπτώσεις όπως το 13ο ετάπ (Le Puy Mary), o Primoz κατάφερε να αφήσει πίσω όλους τους αντιπάλους του, παίρνοντας μαζί του μέχρι τον τερματισμό τον Tadej, λες και ο πιτσιρικάς της UAE ήταν ο μικρός του αδερφός που χρήζει βοήθειας.

Η Jumbo-Visma κουβαλούσε σε όλη τη διάρκεια του Γύρου μαζί της έναν καρχαρία καμουφλαρισμένο σε δελφίνι. Αντί να προσπαθήσει να τον φέρει σε δύσκολη θέση και να δώσει μεγαλύτερο πλεονέκτημα στον Roglic, δεν δοκίμασε ποτέ να επιτεθεί σε έναν αθλητή που ήταν φανερό πως μπορούσε με ευκολία να αντέχει στον καταιγιστικό ρυθμό των καλύτερων domestic.

Μόνο στο 17ο και ο 18ο ετάπ αποφάσισαν οι κίτρινοι να κρατήσουν τη διαφορά του Roglic. O Primoz κατάφερε να βάλει λίγα δευτερόλεπτα ανάμεσα σε αυτόν και τον συμπατριώτη του στο Col de la Loze και πολύ έξυπνα, στο 18o ετάπ έστειλε τον Van Aert να πάρει την τρίτη θέση στο ετάπ και τα λίγα μπόνους δευτερόλεπτα που απέμεναν ώστε να μην ωφεληθεί ο Pogacar.

Μια αμυντική κίνηση που δείχνε πως πιθανώς ο Roglic ήδη ένιωθε άβολα για τον επερχόμενο αγώνα ατομικής χρονομέτρησης.

 

Tour de France 2020

 

Τελική κατάταξη στο Tour de France 2020.

Φάνηκε πως ούτε τα 57 δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να σώσουν την αποστολή της Jumbo-Visma και του Roglic. O Tadej κατάφερε να καλύψει τη διαφορά του από τη φανέλα και να ρίξει και επιπλέον 59 δευτερόλεπτα στον δύστυχο Primoz.

Έτσι, έγινε μόλις ο δεύτερος νεότερος νικητής του αγώνα μετά τον Henri Cornet και τον Γύρο των έξι ετάπ του 1904.

Φωτογραφίες από τους Kristof Ramon και Gruber Images για το cyclingtips.com

Πέτρος Γκαζώνης – cyclist, cycling coach myathlete.

 

add comment

X