To Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Master άνοιξε με τον καλύτερο τρόπο τη νέα -μετά Κορονοϊού- αγωνιστική εποχή. Στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 4 Ιουλίου, νικητές αναδείχτηκαν οι Σταύρος Κανελλόπουλος (Π.Ο.Καλαμάτας, Master Α), Γιάννης Ζεντέλης (Π.Ο.Χ.Τάλως, Master Β) και Λουκάς Καταπόδης (Α.Ο.Πήγασος, Master Γ/Δ). Τον καλύτερο χρόνο της ημέρας έκανε ο νεοαφιχθείς στην κατηγορία, Σταύρος Κανελλόπουλος.

 

Στον Αγώνα Αντοχής κι άλλος Καλαματιανός. 

Στον αγώνα αντοχής για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Master, τη νίκη πήρε ένας ακόμα Καλαματιανός, ο πολύπειρος βετεράνος, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, με επίθεση στην πρώτη ανάβαση της ημέρας. Ανά κατηγορία, οι πρωτιές μοιράστηκαν ως εξής: Σπύρος Λακιωτάκης (Π.Ο.Χ.Τάλως, Master Α), Δημήτρης Δημητρακόπουλος (Π.Ο.Καλαμάτας, Master Β) και Λουκάς Καταπόδης (Α.Ο.Πήγασος, Master Γ/Δ).. Δεν έλειψαν οι πτώσεις και οι τραυματισμοί σε κάποιες απότομες καμπές της διαδρομής, ενώ αυτό που χαρακτήρισε τον αγώνα αντοχής ήταν τόσο η αλλαγή διαδρομής μόλις δύο ημέρες πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, όσο και οι κακοτεχνίες του οδοστρώματος..

 

Q&A με τους Προπονητές του myathlete.

Κάναμε ένα σύντομο Q&A με τους προπονητές μας, που ήταν παρόντες στη διοργάνωση και σας μεταφέρουμε τις δικές τους εντυπώσεις.


Κώστας Πανταζής: είδα έναν αγώνα με δυσκολία που ταίριαζε για Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Master.

 

Πιστεύεις πως η περίοδος της καραντίνας που προηγήθηκε, επηρέασε την έκβαση των αποτελεσμάτων στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης;

Ναι, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από την καραντίνα μιας και ο τρόπος που προπονήθηκαν οι αθλητές αυτό το διάστημα διέφερε από το πώς θα ήταν τα πράγματα χωρίς αυτήΜιλώντας με αθλητές από όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, συμπέρανα ήταν ότι το θέμα του περιορισμού για προπονήσεις στο δρόμο (αντί του εργόμετρου) είχε αφενός να κάνει με το ρίσκο που έπαιρνε ο καθένας να βγει από το σπίτι για να προπονηθεί και αφετέρου με την πιθανότητα ελέγχου στην περιοχή όπου διαμένει.

 

Επηρέασε τους αθλητές σου η αλλαγή της διαδρομής του αγώνα αντοχής την τελευταία στιγμή;

Ο αγώνας αντοχής που είχε προκηρυχθεί σε σχέση με τον αγώνα που τελικά πραγματοποιήθηκε είναι δύο αγώνες με σημαντικές διαφορές ως προς την τακτική και το στήσιμο του ποδηλάτου. Προσωπικά ο σχεδιασμός τον οποίο είχα κάνει με τους αθλητές μου, ήταν σαν να αφορούσε άλλο αγώνα μετά την ανακοίνωση για αλλαγή της διαδρομής.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι αρκετοί αθλητές είχαν  ταξιδέψει στην Εύβοια από διάφορα σημεία της Ελλάδας, πριν τους αγώνες, προκειμένου να κάνουν αναγνωριστική προπόνηση μιας και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι σημαντική διοργάνωση. Η αλλαγή της διαδρομής 2 μέρες πριν, σαφώς και ακύρωσε τον όποιο κόπο είχε κάνει ο καθένας να πάει 1-2 εβδομάδες πριν να δει τη διαδρομή η οποία είχε προκηρυχθεί αρχικά.

 

Οι πτώσεις που συνέβησαν πιστεύεις πως ήταν θέμα διοργάνωσης ή κακού χειρισμού των αθλητών;

Πιστεύω ότι η κάλυψη της διαδρομής δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για Πανελλήνιο Πρωτάθλημα MasterΣίγουρα έχει ένα μερίδιο ευθύνης και ο αθλητής στο οποίο όμως πρέπει να δείξουμε μεγάλη επιείκεια καθώς εκείνος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια την ώρα του αγώνα. Σίγουρα δεν είναι 1ο το μερίδιο ευθύνης του αθλητή αυτό που πρέπει να εξετάσουμε όταν η κάλυψη δεν πλήρη τα βασικά standards.

 

Συνολικά, τι συμπεράσματα έβγαλες από αυτό το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα;

Προσωπικά είδα έναν αγώνα με δυσκολία που ταίριαζε για Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Master ποδηλασίας δρόμου και αυτό είναι σημαντικό γιατί αυξάνει την αξία του βάθρου. Το επίπεδο των αθλητών ήταν τέτοιο που κρατούσε το ενδιαφέρον και αν δεν ήταν ο 1ος αγώνας μετά την καραντίνα, το επίπεδο θα ήταν ακόμα υψηλότερο. Το γεγονός με τις αλλαγές της διαδρομής θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί. Είναι σεβασμός απέναντι στη διοργάνωση, στους αθλητές και στους λοιπούς εμπλεκόμενους να μην υπάρχουν αλλαγές τελευταίας στιγμής. Τέλος, θεωρώ ότι δεν μπορεί να λείπει ο έλεγχος antidoping από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Master.
 

Αγγελική Σκούμπα: θα πρότεινα ενίσχυση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Master.

 

Τι τύπους αθλητών ευνόησε η διαδρομή της ατομικής χρονομέτρησης; Είχε κάποιο στοιχείο που σου τράβηξε την προσοχή;

Σε ένα αγώνισμα αντοχής, όπως αυτό που η ταχύτερη διάρκεια που τελικά καταγράφηκε ήταν ~ 26.41’’ και η βραδύτερη ~ 40’ , γνωρίζουμε ότι προαπαιτούμενο είναι μια υψηλή τιμή ισχύος που αντιστοιχεί στο αναερόβιο λειτουργικό κατώφλι (FTP) . Με τα έως τώρα γνωστά βιβλιογραφικά στοιχεία, σε ατομικό χρονόμετρο 40Κ, έχει φανεί ότι ένας αθλητής εθνικού επιπέδου εκτελεί προσπάθεια που αντιστοιχεί σε ~ 5 watt/ kg στο FTP του και αντίστοιχα σε τοπικό επίπεδο, σε 4.5 watts/ kg στο FTP 

Στο ανηφορικό πεδίο, με συνολική θετική υψομετρική διαφορά που άγγιζε σχεδόν τα 350μ, καταγεγραμμένη μέγιστη κλίση σε ποσοστό περίπου 10% και αρκετά σφιχτά σημεία σε όλη τη διαδρομή, που ολοκληρώθηκε το αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης, μας είχε προϊδεάσει, κατά κάποιον τρόπο,  για τα απαιτούμενα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του αθλητή που πάλευε για τον ταχύτερο χρόνο. 

Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσουμε την ισχύουσα γνώση, για την απόσταση που κλήθηκαν οι αθλητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος να αγωνιστούν, τα σημεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο ατομικό χρονόμετρο σε επίπεδο τερέν είναι: Το βάρος του αναβάτη, με πλεονέκτημα των ελαφρύτερων, και κέρδος  ~ 1 sec για κάθε λιγότερο κιλό σωματικού βάρους, που στο συγκεκριμένο πεδίο, θεωρούμε ότι το πλεονέκτημα είναι ισχυρότερο Το βάρος του ποδηλάτου, με πλεονέκτημα των ελαφρύτερων, και κέρδος  ~ 1sec για κάθε κιλό ελαφρύτερου εξοπλισμού. 

Η χρονομετρική στάση, που αποτελεί μια σημαντική παράμετρο, και κέρδος ~  7.5sec σε σχέση με όρθια θέση. Ένα full aero ποδήλατο, που μπορεί να προσδώσει ~ 10λεπτά , σε σχέση με την όρθια θέση με ένα ποδήλατο δρόμου.

 

Πως σου φάνηκε η διαδρομή του αγώνα αντοχής;

Η διαδρομή του αγώνα αντοχής ήταν απαιτητική, ως προς την κλίση σε αρκετά σημεία και ευνόησε καλά προπονημένους και χαμηλό -αγωνιστικού επιπέδου- σωματικό βάρος. Επιδέξιους οδηγούς για τα απότομα, τυφλά, κατηφορικά περάσματα  και σίγουρα άτομα τα οποία είχαν δει πάνω από μια φορές τη διαδρομή των 106χλμ , διότι είχε βλάβες σε ορισμένα σημεία του οδοστρώματος. Βέβαια, αυτό δεν είναι εφικτό, διότι η πλειοψηφία των αθλητών δε διαμένει στην περιοχή και αρκετοί είχαν ήδη ταξιδέψει από πολύ μακριά και για πολλές ώρες.

 

Συνολικά, τι συμπεράσματα έβγαλες από αυτό το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα;

Η διοργάνωση ενός διήμερου πανελληνίου πρωταθλήματος απαιτεί μεγάλο φόρτο εργασίας, πρέπει να αποτελεί ομαδική προσπάθεια με αποκεντρωμένες ευθύνες και καλό συντονισμό, και είναι μια υπόθεση κοπιαστικής δουλειάς  πολλών – πολλών εβδομάδων πριν την τέλεσή του. Θεωρώ είναι δύσκολο να εκτελεστεί τόσο μεγάλος όγκος έργου από λίγα  άτομα που πραγματικά εργάζονται με μεράκι για το καλύτερο και αναλαμβάνουν τόσες ευθύνες.

Θα πρότεινα ενίσχυση, ίσως και εθελοντική, από την εκάστοτε τοπική κοινότητα και φίλους του αθλήματος, που με μια σύντομη ενημέρωση «σεμιναριακού» τύπου, θα μπορούσαν πραγματικά να αποφορτίσουν μέρους του όγκου. Μια κυκλική διαδρομή στην επαρχία έχει πολλές απαιτήσεις.

 

Πέτρος Γκαζώνης – cyclist, cycling coach myathlete

 

 

 

 

add comment

X