Έχοντας μόλις στεφθεί Κυπελλούχος Κόσμου στο αγώνισμα του Ομνιουμ, ο Χρήστος Βολικάκης ολοκλήρωσε τη σεζόν των Παγκοσμίων Κυπέλλων πίστας.

Μόνος ένας Έλληνας αθλητής έχει καταφέρει στο παρελθόν, να φτάσει την χώρα μας σε τόσο υψηλό επίπεδο στο συγκεκριμένο είδος ποδηλασίας. Αυτός είναι ο Γιάννης Ταμουρίδης, ο οποίος την περίοδο ‘05-’06 ανέβηκε έξι φορές σε βάθρα Παγκοσμίων Κυπέλλων και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων στα αγωνίσματα Πόντων και Σκράτς, ενώ το επανέλαβε το ‘09 με μια δεύτερη θέση στον αγώνισμα των Πόντων.

 

UCI Track World Cup 2009-Points Race. Γιάννης Ταμουρίδης.

Ο Χρήστος όμως, έκανε κάτι πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2005, όταν ο Γιάννης Ταμουρίδης μεσουρανούσε στο παρκέ, ο έφηβος Βολικάκης κατακτούσε τον πρώτο του αναπάντεχο Παγκόσμιο τίτλο στο αγώνισμα του Κέιριν. Η Ελλάδα είχε ιστορία στα αγωνίσματα πίστας ταχύτητας και ο Χρήστος όχι μόνο τη συνέχισε, αλλά και την εμπλούτισε.

To 2008, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μάντσεστερ. Ξανά στο αγώνισμα του Κέιριν, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο πίσω από τους θρύλους, Chris Hoy και Teun Mulder. Επίσης, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου, χωρίς όμως να καταφέρει να φέρει την πολυαναμενόμενη διάκριση.

Την περίοδο 2011-2012 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αστάνα, στο Καζακστάν και το αργυρό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άπελντορμ της Ολλανδίας.

Τον Φεβρουάριο του 2012, έκλεισε η σειρά Κυπέλλων Πίστας της σεζόν και ο Χρήστος βρέθηκε πρώτος στην Παγκόσμια Κατάταξη. Πίσω του, οι Sir Chris Hoy και Sergey Borisov.

Επέστρεψε στους Ολυμπιακούς αγώνες, στο Λονδίνο αυτή τη φορά, για να πάρει αυτό που δεν κατάφερε τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όμως και πάλι η τύχη δεν ήταν με το μέρος του. Επέστρεψε στην Ελλάδα με την ένατη θέση στο αγώνισμα του Κέιριν.

Συχνά βρέθηκε σε θέση ισχύος από άποψη ταχύτητας και κέρδισε κατηγορηματικά. Αυτό που το χαρακτήρισε και τον χαρακτηρίζει ακόμα ως αθλητη, είναι ένα μακρύ και αδυσώπητο άνοιγμα ρυθμού. Ένα παρατεταμένο σπριντ που του επέτρεψε αρκετές φορές να κερδίσει με τον δύσκολο τρόπο: από μπροστά.  Πάντα ιδιαίτερα ικανός σε θέματα τακτικής, καθώς και ιδιαίτερα τολμηρός και έτοιμος να ρισκάρει για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το 2016 βρέθηκε για τρίτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ένα επίμονο πρόβλημα στην μέση παραλίγο να του στερήσει την συμμετοχή. Μια επέμβαση και μια ταχύτατη αποκατάσταση του επέτρεψαν, έστω και με μειωμένη προετοιμασία, να μπει στο αεροπλάνο για τη Βραζιλία.

Στο Ρίο, κατάφερε να φτάσει στην τελική κούρσα για τις θέσεις επτά έως δώδεκα. Ήταν ήδη ένα μεγάλο επίτευγμα, όμως εκεί, οι πρόσφατοι τραυματισμοί του και οι υποχρεωτικοί συμβιβασμοί στην προπόνηση λόγω αυτών, του στάθηκαν εμπόδιο. Τερμάτισε στην δωδέκατη θέση και είχε καταφέρει ξανά μια μεγάλη επιτυχία για μια μικρή χώρα των Βαλκανίων, όμως ο ίδιος έψαχνε το κάτι παραπάνω. Όπως είχε παραδεχτεί αρκετές φορές, έψαχνε αυτό το Ολυμπιακό μετάλλιο.

Χρήστος Βολικάκης

Έχοντας ήδη δοκιμάσει τα πόδια του στο αγώνισμα του Όμνιουμ σε εθνικό επίπεδο και κουβαλώντας αρκετούς τραυματισμούς από τα βάρη της ποδηλασίας ταχύτητας, αποφάσισε να κάνει μια μεταστροφή που παρόμοιά της δεν έχει υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τον Αύγουστο του 2016 και τους Ολυμπιακούς του Ρίο, δεν συμμετείχε ξανά σε κανένα αγώνισμα πίστας ταχύτητας σε διεθνές επίπεδο. Αντ’ αυτού, αφοσιώθηκε στην αντοχή του και την επιβεβλημένη μείωση του σωματικού του βάρους.

Δύο μήνες αργότερα, στα τέλη του Οκτώβρη, έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πίστας. Αυτή η φορά ήταν διαφορετική. Οι αντίπαλοί του Χρήστου δεν ήταν πλέον οι ίδιοι, αφού αυτός είχε γυρίσει την πλάτη του στο σπριντ και θα λάμβανε μέρος στις κούρσες του αγώνα Αποκλεισμού και του Σκρατς.

Χρήστος ΒολικάκηςΤο αποτέλεσμα έκανε τη διεθνή κοινότητα να τρίβει τα μάτια της. Ο Χρήστος Βολικάκης είχε καταφέρει να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στον αγώνα του Αποκλεισμού και την τέταρτη θέση στο αγώνισμα του Σκρατς. Εν μία νυκτί, ο ολυμπιακού επιπέδου σπριντερ είχε γίνει αντοχιτζής.

Έκτοτε, ο Χρήστος συνεχώς χάνει όγκο και κερδίζει μετάλλια σε Παγκόσμιο Επίπεδο.

Πριν από μια εβδομάδα, έκανε ποδαρικό στο νέο έτος με νίκη στο αγώνισμα του Σκρατς, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κέιμπριτζ της Νέας Ζηλανδίας, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στο Χόνγκ Κόνγκ για τον τελευταίο αγώνα του Κυπέλλου, όπου κατέκτησε και τυπικά πλέον την πρώτη θέση και τον τίτλο του Κυπελλούχου κόσμου στο αγώνισμα του Όμνιουμ, έχοντας συλλέξει τους περισσότερους βαθμούς από όλους τους αθλητές.

Αν υπάρχει κάποιος τον οποίο ο Χρήστος δεν ξεχνάει να ευγνωμονεί με κάθε ευκαιρία, είναι ο γιατρός που τον βοήθησε στο θέμα της μέσης του και συνεχίζει να τον βοηθάει μέχρι και σήμερα. Ο ορθοπεδικός Θωμάς Μέλλος.

Ο Χρήστος Βολικάκης είναι πλέον φαβορί σε κάθε κούρσα πίστας αντοχής Παγκοσμίου επιπέδου στην οποία λαμβάνει μέρος και αυτός είναι ένας χαρακτηρισμός που τον ακολουθούσε από τα χρόνια της “ταχύτητας”, όταν λάμβανε μέρος στο αγώνισμα του Κέιριν και του σπριντ. Αν αυτό δεν είναι μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο, τότε τι;

X