Skip to content

Τρίαθλο στη μέση ηλικία

Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, συνηθίζουμε να λέμε. Στην προπονητική διαδικασία όμως, είναι μια παράμετρος που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και πολλές είναι οι προσαρμογές που γίνονται για να ακολουθούν το ρυθμό γήρανσης του οργανισμού.

Σίγουρα, ο ρυθμός βιολογικής ωρίμανσης έχει να κάνει με γενετικούς παράγοντες, περιβαλλοντικούς παράγοντες και το αθλητικό υπόβαθρο του κάθε ασκούμενου. Ωστόσο, είναι μια πραγματικότητα ότι πολλοί εισέρχονται στον κόσμο του αγωνιστικού τριάθλου σε μια ώριμη ηλικία και πολλές φορές χωρίς πρότερη συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό.

Ποιες είναι οι προπονητικές ανάγκες ενός ηλικιακά ώριμου τριαθλητή;

A. Μεταβολές στο μυοσκελετικό  σύστημα :

Μετά τη μέση ηλικία, παρατηρείται προοδευτική γενικευμένη απώλεια μυϊκής μάζας με ταυτόχρονο  περιορισμό μυϊκής δύναμης και απόδοσης. Οι αρθρώσεις δεν υποστηρίζονται επαρκώς, και πολύ συχνά οι αθλητές βιώνουν τραυματισμούς πχ. σε γόνατο ή πόνους στην άρθρωση του ώμου, οι οποίοι καταδεικνύουν πχ. αδύναμους τετρακέφαλους ή αδύναμους μυς της ωμικής ζώνης.

Επίσης, έχει αναφερθεί δυσκαμψία μυών και τενόντων. Ορμονολογικές μεταβολές, αλλοιώσεις του συνδετικού ιστού και απώλεια νερού στα κύτταρα, ευθύνονται για τον μικροτραυματισμό του ιστού και δημιουργία ουλών. Ως αποτέλεσμα, οι διαρκείς μικρές ουλές να οδηγούν σε τραυματισμό υπέρχρησης.

Συμπληρωματικά, οι ασκήσεις κρούσεων και αντιστάσεων διατηρούν την πυκνότητα της οστικής μάζας η οποία φθίνει με την ηλικία.

B. Μεταβολές στο καρδιοπνευμονικό σύστημα:

Με τα χρόνια παρατηρείται ελαφρά υπετροφία της καρδιάς και πάχυνση των τοιχωμάτων της, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο άκαμπτη. Εξού και η καρδιακή συχνότητα  κατά την άσκηση παρατηρείται να μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις αρτηρίες και αγγεία. Έτσι οι διαδικασίες παροχής οξυγόνου στους ιστούς φαίνεται να αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια, να αυξάνεται η πίεση περισσότερο και να αργεί η καρδιακή συχνότητα να φτάσει γρηγορότερα τα επίπεδα ηρεμίας στην αποκατάσταση.

Γ. Γήρανση και διατροφή:

Η ανάγκη για τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση, η επαρκέστερη ενυδάτωση και η πρόσληψη αρκετής ποσότητας πρωτεϊνών για την αντιμετώπιση απώλειας ιστού είναι οι τρεις πυλώνες της διατροφής καθώς η ηλικία αυξάνεται.

Δ. Συμπερασματικά:

–       Συμπεριέλαβε δομημένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τη διατήρηση του μυϊκού ιστού, της οστικής μάζας και την ενδυνάμωση των εργαζόμενων μυϊκών ομάδων

–       Πάρε περισσότερες μέρες αποκατάστασης μέσα στον εβδομαδιαίο προπονητικό κύκλο ή ολόκληρη εβδομάδα με προπόνηση αποκατάστασης για την πρόληψη και αποφυγή τραυματισμών

–       Δούλεψε υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση για τη επιβράδυνση της έκπτωσης της αερόβιας ικανότητας

–       Βάλε στην καθημερινότητά σου οργανωμένο πρόγραμμα κινητικότητας και συντονιστικών ασκήσεων για την αποσυμφόρηση των μυών σε βράχυνση και την εξάλειψη των μεταξύ τους ανισορροπιών  (πχ. τετρακέφαλος- δικέφαλος μηριαίος)

–       Μην αμελείς την επίσκεψη σε χειροπράκτη ή τον προσωπικό σου μασέρ

–       Μείνε καλά ενυδατωμένος. Συνέχεια.

–       Το σημαντικότερο, πάρε την έγκριση του προσωπικού σου γιατρού για όλα τα παραπάνω

Αγγελική Σκούμπα – εργοφυσιολόγος, head cycling coach myathlete.

 

Back To Top