Skip to content
Αναπνευστικές αποκρίσεις

Αναπνευστικές Αποκρίσεις στην Άσκηση.

Η αναπνοή είναι η ρυθμική διαδικασία κίνησης του αέρα με σκοπό την ανταλλαγή αερίων μεταξύ της ατμόσφαιρας και του εσωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού. Η διαδικασία αυτή αφορά, αφενός στην εισαγωγή οξυγόνου (O2) από την ατμόσφαιρα με σκοπό την κατανάλωση μέρος αυτού από τα κύτταρα και αφετέρου στην αποβολή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγεται στο εσωτερικό του σώματος κατά τη διαδικασία αυτή προς στην ατμόσφαιρα. Τι συμβαίνει, όμως, όταν ασκούμαστε; Για τις αναπνευστικές αποκρίσεις στην άσκηση θα μιλήσουμε εδώ..

Η ανταλλαγή των αερίων του αθλητή με το εξωτερικό περιβάλλον κατά την άσκηση, αλλά και στην καθημερινότητά του γενικότερα, έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση του Οκαι την απομάκρυνση του CO2 από το αίμα και επιτυγχάνεται με την πνευμονική αναπνοή, ενώ η κατανάλωση Οκαι η παραγωγή CO στους ιστούς επιτυγχάνεται με την κυτταρική αναπνοή. 

Αναλυτικότερα

Πιο συγκεκριμένα, το Οπερνά από διάφορα στάδια για να φτάσει από την ατμόσφαιρα στους ιστούς όπου καταναλώνεται για την παραγωγή ενέργειας. 

Ο πνευμονικός αερισμός ευθύνεται για τη μετακίνηση του O2 και CO2 μέσα και έξω από τους πνεύμονες, ενώ όσο αυξάνεται η ένταση της άσκησης, τόσο αυξάνεται και ο πνευμονικός αερισμός λόγω της αύξησης του όγκου του αέρα και της συχνότητας της αναπνοής. 

Εν συνεχεία έχουμε την ανταλλαγή O2 και CO2 στους πνεύμονες, όπου πραγματοποιείται με διάχυση μεταξύ των κυψελίδων και των πνευμονικών τριχοειδών αγγείων. Η διαφορά τάσης είναι αυτή που διευκολύνει τη συγκεκριμένη διαδικασία και έτσι το O2 κινείται από τους πνεύμονες στο αίμα και αντιστρόφως το CO2 μετακινείται με το αίμα προς τους πνεύμονες για να αποβληθεί στην ατμόσφαιρα. Το O2 μεταφέρεται στην κυκλοφορία του αίματος σε δέσμευση με την αιμοσφαιρίνη με σκοπό την αποδέσμευση του στους ενεργούς ιστούς. Αντιθέτως η μεγαλύτερη ποσότητα CO2 που παράγεται στους ενεργούς ιστούς μεταφέρεται στους πνεύμονες με τη μορφή διττανθρακικών ιόντων. 

Αναπνευστικές αποκρίσεις: επόμενο στάδιο

Επόμενο στάδιο είναι η ανταλλαγή O2 και CO2 στους ιστούς και αναφέρεται ως κυτταρική αναπνοή. Η ανταλλαγή αυτή αντικατοπτρίζει την ποσότητα O2 που προσλαμβάνεται και καταναλώνεται από τα κύτταρα και αναφέρεται ως αρτηριοφλεβική διαφορά O2. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι η διαφορά αυτή σε κατάσταση ηρεμίας είναι περίπου 5ml Oανά 100 ml αίματος. Κατά την άσκηση η τιμή της αυξάνεται και έτσι σε μέγιστες προσπάθειες μπορεί να φτάσει σε τιμές έως και 18ml Oανά 100 mlαίματος. Αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και μια από τις σημαντικότερες καρδιαγγειακές αποκρίσεις στην άσκηση. 

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Δημητριάδης – Εργοφυσιολόγος, Running Coach myathlete

ΠΗΓΗ: Έγχρωμος Άτλας Εργοφυσιολογίας, Η Σοφία του Σώματος εν Κινήσει – Βασίλης Κλεισούρας

 

 

Back To Top