Για να άνοιξες το άρθρο σίγουρα έχεις σκεφτεί και εσύ ότι στο τρέξιμο βρήκες το…
Τρέξιμο: Τραυματισμοί & Πρόληψη – Μέρος δεύτερο
Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στην έννοια του τραυματισμού, τις πιθανές αιτιολογίες εμφάνισής του αλλά και τους πιο συχνά εμφανιζόμενους τραυματισμούς σε αθλητές και αθλούμενους που ασχολούνται με το τρέξιμο.
Το τρέξιμο αποτελεί μια αρκετά δημοφιλή φυσική δραστηριότητα, υψηλής έντασης προσφέροντας πολλά οφέλη για την σωματική και ψυχική υγεία. Προκειμένου να αποφεύγονται δυσάρεστες διακοπές από τραυματισμούς, παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί τρόποι που βοηθούν στη μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης τους (μέθοδοι πρόληψης τραυματισμών).
Κυριότερο όλων είναι η καλή αποκατάσταση του οργανισμού μέσω ποιοτικού ύπνου (7-9 ώρες), ισορροπημένης διατροφής (πρόσληψη απαραίτητων και θρεπτικών θερμίδων) και επαρκούς ενυδάτωσης (2-3 λίτρα νερό την ημέρα). Παράλληλα, πρέπει να ακολουθείται ένα σχεδιασμένο προπονητικό πλάνο κατά το οποίο δίνεται βάση στην καλή φυσική κατάσταση του αθλητή/αθλούμενου. Με άλλα λόγια, βασικοί στόχοι θα αποτελούν η βελτίωση του καρδιοναναπνευστικού συστήματος, της δύναμης, της μυϊκής αντοχής, της ευκινησίας, του νευρομυϊκού συντονισμού και του εύρους κίνησης/ευλυγισίας.
Επιπλέον, θα ενθαρρυνόταν η χρήση foam roller για τη χαλάρωση και αποκατάσταση των μυών και των περιτονιών, ενώ θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην ορθή χρήση του οποιουδήποτε εξοπλισμού χρησιμοποιείται (π.χ. κατάλληλα παπούτσια).
Προπονητικό πλάνο και πρόληψη.
Κατά τον σχεδιασμό του προπονητικού πλάνου η προπονητική επιβάρυνση κατανέμεται με μια αλληλουχία και αξιολογείται με βάση τον όγκο της και τις προπονητικές αρχές της εξειδίκευσης, της προοδευτικότητας και της αντιστρεψιμότητας, δηλαδή η ποσότητα της προπόνησης να αυξάνεται σταδιακά, να είναι προσαρμοσμένη (εξειδικευμένη) στους στόχους και τον αθλούμενο/αθλητή και να μην υπάρχουν μεγάλα διαστήματα χωρίς άσκηση για να μην χάνονται αυτά που έχουν κατακτηθεί.
Τέλος, λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό επανατραυματισμού, η ηλικία, η πιθανή ελλιπής αποκατάσταση και ξεκούραση, τα ανατομικά χαρακτηριστικά του καθενός και η ύπαρξη ή μη του επαρκούς εύρους κίνησης στις αρθρώσεις.
Δυστυχώς, είτε κάποιος ασκείται είτε όχι, κινδυνεύει να εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του έναν τραυματισμό. Είναι καίριας σημασίας το ποσοστό κατά το οποίο θα είναι έτοιμος ο καθένας να το αντιμετωπίσει και να μειώνει κάθε μέρα τις πιθανότητες. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η τακτική επικοινωνία και καθοδήγηση από τον προπονητή – γυμναστή με τον οποίο συνεργάζεστε.
Εν κατακλείδι.
Σε κάθε περίπτωση, αν εμφανιστεί κάποιο επίμονο σύμπτωμα πόνου που εκδηλώνεται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκησή σας, το ιδανικότερο είναι να επικοινωνήσετε με τον επιστήμονα υγείας και άσκησης με τον οποίο συνεργάζεστε για να σας κατευθύνει καταλλήλως.
Κατερίνα Καράβολα – personal trainer myathlete.