Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στην έννοια του τραυματισμού, τις πιθανές αιτιολογίες εμφάνισής του αλλά και…
Από ποδηλάτης – δρομέας: τα πιο συχνά λάθη
Για να άνοιξες το άρθρο σίγουρα έχεις σκεφτεί και εσύ ότι στο τρέξιμο βρήκες το ιερό δισκοπότηρο της άθλησης
Με χαμηλό κόστος εξοπλισμού, πρακτικότητα από άποψη χρόνου, εύκολη εκτέλεση ακόμα και στα πιο πολυσύχναστα μέρη και γρήγορα αποτελέσματα, ποιος έχει ανάγκη το πανάκριβο, επικίνδυνο ποδήλατο;
Θα συμφωνήσω μαζί σου σε ένα βαθμό. Άλλωστε έχω βιώσει και εγώ την αλλαγή από το ένα άθλημα στο άλλο, έως ότου κατάλαβα τα υπέρ και κατά και είμαι πλέον μοιρασμένος και στα δύο, ρίχνοντας αραιά και που καμία βουτιά για να το ονομάσω τρίαθλο. Πάμε όμως να δούμε τα πιο συχνά λάθη που μπορεί να κάνει ένας νέος δρομέας με ποδηλατικό παρελθόν.
Τα πιο συχνά λάθη
Πρώτον, η ποδηλασία είναι ένα “low impact sport“, ένα άθλημα με χαμηλό βαθμό κρούσης. Ως τέτοιο, μπορεί να εξασκείται σχεδόν καθημερινά χωρίς τραυματισμούς. Το τρέξιμο από την άλλη, θέλει σεβασμό. Με τη νοοτροπία του ποδηλάτη, είναι λογικό να προσπαθήσεις να κάνεις back–to–back σκληρές προπονήσεις. Όσο το σώμα είναι φρέσκο, θα αντέχει την καταπόνηση, αλλά όχι για πολύ. Αργά ή γρήγορα θα έρθει η πρώτη επιμονή ενόχληση. Πιθανώς θα καταφέρεις να την αντιμετωπίσεις, αλλά σύντομα θα έρθει η επόμενη και η επόμενη και έπειτα ακόμα μια. Αφού ταλαιπωρηθείς αρκετά, θα καταλάβεις ότι οι συνθήκες δεν ήταν ποτέ ιδανικές για να αντικαταστήσεις το ένα άθλημα με το άλλο. Θα μάθεις μέσα από την εμπειρία σου, ότι το τρέξιμο χρειάζεται υπομονή, αρκετή ξεκούραση και πολλές ασκήσεις ενδυνάμωσης.
Στον ίδιο τόνο, δεν μπορείς σε κάθε δρομικό session να εκτελείς ασκήσεις υψηλής έντασης, διότι αργά ή γρήγορα θα έρθουν οι ενοχλήσεις που αναφέραμε και παραπάνω. Αν η τύχη δεν είναι με το μέρος σου, αντί για απλές ενοχλήσεις θα αποκτήσεις εξ’ αρχής ένα τραυματισμό και με τον καιρό θα μάθεις να ζεις με αυτόν για να θυμάσαι εκείνες τις πρώτες ανέμελες τρεξιματικές μέρες με τις back–to–back προπονήσεις στο κατώφλι.
Ακόμη, αν δεν ζεις στο κλεινόν άστυ, έχεις ήδη διαπράξει αμάρτημα αφήνοντας το ποδήλατο σου για ένα ζευγάρι κορδόνια. Διότι η ποδηλασία δεν απαιτεί αμέτρητες ώρες προπόνησης, απλώς αυτό έμαθες να κάνεις. Αυτό σε έμαθε ο παλιός φίλος που σε έβαλε στο άθλημα και αυτό βλέπεις να κάνουν οι pro στα social media. Αν μένεις στο Γαλάτσι, καταλαβαίνω πως 40 λεπτά ποδηλασίας αποτελούν απλώς ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στα αυτοκίνητα και το τρέξιμο είναι το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί. Αν όμως μένεις στην Παιανία, στη Λαμία, στη Λάρισα, στο Δομοκό ή σε όποιο άλλο μέρος της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά εύκολο να βρεις μια ωραία διαδρομή για να χαλαρώσεις ή μια ανηφόρα να κάνεις τις ασκήσεις σου και σε μια ώρα να έχεις κάνει το ντους σου.
Να μην ξεχνάς
Αυτό που εύκολα ξεχνάει ένας νέος δρομέας, είναι πως μαζί με το τρέξιμο χρειάζονται αρκετές ώρες διατάσεων, foam roller και μάλαξης, ώστε να αντέξει το σώμα στην καταπόνηση.
Εν κατακλείδι, χρειάζεται μέτρο και προπονητική καθοδήγηση για να καταφέρει κανείς να μείνει μακριά από τα ατοπήματα του αρχάριου δρομέα. Μια έρευνα του 2021, αναφέρει πως 50% των δρομέων τραυματίζεται κάθε χρόνο σε βαθμό που να μην μπορεί να τρέξει για κάποιο χρονικό διάστημα και περίπου το 70% με 80% αυτών των τραυματισμών οφείλεται σε σύνδρομο υπερχρήσης.
Πέτρος Γκαζώνης – cyclist, triathlon coach myathlete