Skip to content
Covid και άσκηση
Covid και άσκηση

COVID και επιστροφή στην προπόνηση.

H νόσος COVID-19 είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 2019 και επηρεάζει παγκοσμίως την υγεία και την καθημερινότητα των ανθρώπων, ανάμεσα σε αυτούς και τους αθλητές επαγγελματίες και ερασιτέχνες.

H νόσος Covid-19 προσβάλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, προσβάλει όμως και την καρδιά καθώς προσκολλάται στα καρδιακά κύτταρα και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή (μυοκαρδίτιδα).

Επιστροφή στην προπόνηση μετά τον Covid.

Η επιστροφή στην προπονητική ρουτίνα μετά από νόσηση με Covid-19 πρέπει να γίνεται με προσοχή. Ο ιός είναι ικανός να δημιουργήσει σημαντικές επιπλοκές που μπορούν να διαφέρουν από αθλητή σε αθλητή. Ένας γενικός κανόνας για επιστροφή στην προπόνηση είναι ο εξής:

Α. Χωρίς συμπτώματα ή με ήπια συμπτώματα (ελαφρύς βήχας, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, απύρετοι, χωρίς αναπνευστικά προβλήματα):

Επιστροφή σε χαμηλής έντασης άσκηση μετά την αρνητικοποίηση. Συστήνετε η ένταση να παραμείνει χαμηλή έως 65% της μέγιστης έντασης τις πρώτες 5-7 μέρες και σταδιακή αύξηση έως την 2ηεβδομάδα αποφεύγοντας όμως τις μέγιστες εντάσεις. 

Β. Συμπτώματα μέτριας σοβαρότητας (Πυρετός, μυαλγίες, δύσπνοια, ήπια ή έντονη κόπωση):

Πλήρης αποχή μέχρι και μία εβδομάδα μετά την αρνητικοποίηση. Την 4η μέρα συστήνεται αιματολογικός έλεγχος με τις εξής παραμέτρους: Τροπονίνη ορού, D DimerCRP. Oι εξετάσεις αυτές μπορούν να δείξουν αν υπάρχει ακόμη ενεργή φλεγμονή στο σώμα ή στην καρδιά. Η τροπονίνη είναι ειδική εξέταση που ανιχνεύει βλάβη στους καρδιακούς μύες (πχ μυοκαρδίτιδα). Εάν κατά την διάρκεια της νόσησης υπήρξαν αναπνευστικά προβλήματα συστήνεται ιατρικός έλεγχος με την καθοδήγηση πνευμονολόγου.

Η επιστροφή στην προπόνηση προτείνεται να γίνει την 2η εβδομάδα μετά την αρνητικοποίηση με μέτρια σε ένταση άσκηση (έως 65% της μέγιστης έντασης) για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Γ. Σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία (Πνευμονία, καρδιαγγειακές επιπλοκές):

Η επιστροφή στην άσκηση πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ιατρού και να περιλαμβάνει μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις για να αποκλειστούν διάφορες περαιτέρω επιπλοκές.

Προσωπική παρατήρηση και φροντίδα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ακούμε το σώμα μας. Αν νιώσετε δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ασυνήθιστη κόπωση να σταματήσετε αμέσως την προπόνηση και να απευθυνθείτε σε γιατρό.

Συστήνετε οι πρώτες προπονήσεις, πέρα από την χαμηλή ένταση να είναι και μικρότερης διάρκειας. Μην βιαστείτε να επιστρέψετε γρήγορα στο σημείο όπου ήσασταν.

Νίκος Σπυριδαντωνάκης – senior triathlon & swimming coach myathlete.

Back To Top