Skip to content

Διαβήτης κύησης και διατροφή

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απροσδόκητα και ως έκπληξη για τις περισσότερες γυναίκες. Ανακαλύπτεται και διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι το πιο κοινό ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκειά της.

 

Οι παράγοντες κινδύνου για GDM είναι η γλυκοζουρία, ο διαβήτης στην άμεση οικογένεια, το ιστορικό δυσανεξίας στη γλυκόζη και η παχυσαρκία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αντίσταση της μητέρας στην ινσουλίνη αυξάνεται για να διατηρηθούν αρκετά θρεπτικά συστατικά και να τροφοδοτηθεί ό,τι χρειάζεται στο έμβρυο. Κάνοντας αυτό, μέχρι το δεύτερο τρίμηνο κατά καιρούς, μπορεί να εμφανιστεί μειωμένη δράση της ινσουλίνης. Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία της μητέρας. Το να μείνετε έγκυος σε ηλικία 30 ετών και άνω μπορεί να συνοδεύεται από αυτόν τον κίνδυνο.

 

Πως θεραπεύεται;

Η καλύτερη γραμμή θεραπείας για τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με GDM είναι η Ιατρική Διατροφική Θεραπεία. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με έναν διαιτολόγο που είναι εξειδικευμένος στη διαχείριση του GDM. Υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που εφαρμόζονται σε όλες τις έγκυες γυναίκες.

Οι Διατροφικές Προσλήψεις Αναφοράς (DRIs) συνιστούν τουλάχιστον 175 g υδατανθράκων, 71 g πρωτεΐνης και 28 g φυτικών ινών για όλες τις έγκυες γυναίκες χωρίς εξαίρεση. Τα τρόφιμα ή οι ομάδες τροφίμων που πρέπει να εξαλειφθούν ή να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό είναι τα σάκχαρα και οι απλοί υδατάνθρακες. Οι προτιμώμενες επιλογές είναι οι υδατάνθρακες όπως τα φρέσκα λαχανικά, ορισμένα φρούτα που αφομοιώνονται αργά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η κινόα και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

 

Οι ειδικοί διατροφής και ο ρόλος τους.

Η συνεργασία με έναν ειδικό διατροφής και φυσικής κατάστασης θα βοηθήσει επίσης στη διαχείριση του βάρους και θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έντονη αύξηση βάρους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για μεγάλα βρέφη για την ηλικία κύησης, μακροσωμία και υπέρταση κύησης.

Ένας φυσιολογικός τοκετός μπορεί να είναι δυνατός εάν η γυναίκα με GDM έχει καλό γλυκαιμικό έλεγχο και δεν υπάρχουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια γυναίκα μπορεί να τελειώσει μέχρι τις 40 εβδομάδες και 6 ημέρες κύησης με μια καλά ελεγχόμενη διατροφή και εγκυμοσύνη. Μετά τον τοκετό, οι περισσότερες γυναίκες δεν χρειάζονται ινσουλινοθεραπεία παρόλο που χρειαζόταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Σημαντική η ιατρική παρακολούθηση.

Με σωστή παρακολούθηση από γιατρό και τη σωστή δράση στις σωστές στιγμές, ο διαβήτης κύησης είναι μια κατάσταση που όχι μόνο μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν δημιουργεί υπερβολική ταλαιπωρία και διατηρεί υγιή τη μητέρα και το μωρό. Η ουσία είναι η διατήρηση της υγείας. Μέσω της καλής διατροφής, της διατήρησης υγιούς βάρους και της άσκησης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη προλαμβάνουμε όχι μόνο για την πάθηση, αλλά διατηρούμε και τον έλεγχό της και τελικά την πλήρη εξάλειψή της.

Katy Taveira – Nutrition Specialist myathlete.

Back To Top