Skip to content
Πελματιαία απονευρωσίτιδα - μέρος δεύτερο.
Πελματιαία απονευρωσίτιδα - μέρος δεύτερο.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα – μέρος δεύτερο.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί έναν παχύ, ινώδη ιστό ο οποίος εντοπίζεται στο κατώτερο μέρος του ποδιού. Είναι η σύνδεση του οστού της πτέρνας με εκείνα των δαχτύλων και στηρίζει την καμάρα, ενώ παράλληλα βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών και την κατανομή του βάρους κατά την κίνηση. Μετά από υπερβολική ή/και υπέρμετρη καταπόνηση, αυτός ο συνδετικός ιστός δύναται να οδηγηθεί σε κάποιον τραυματισμό, όπως είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Προηγούμενη αρθρογραφία.

Σε προηγούμενο άρθρο σχετικά με την πελματιαία απονευρωσίτιδα, έγινε αναφορά για την συχνότητα και φύση του τραυματισμού, καθώς επίσης και για τον πιο ακριβή ορισμό του. Ανακεφαλαιώνοντας, η Παθολογία της Πελματιαίας Απονεύρωσης επηρεάζει τον μέσο άνθρωπο με καθιστική ζωή σε ποσοστό 10% και είναι ο 3ος πιο συχνός τραυματισμός σε αθλητές δρομείς και εμφανίζεται σε μορφή μη αντανακλώμενου πόνου στο κάτω μέρος του πέλματος. Παρόλα αυτά, με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, το 80% των πασχόντων αποκαθίστανται πλήρως μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης είναι το περιορισμένο εύρος κίνησης, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος  και η υπέρμετρη επιβάρυνση της πελματιαίας απονεύρωσης.

Συντηρητική θεραπεία.

Η συντηρητική – μη επεμβατική θεραπεία αποτελείται από τροποποίηση της φυσικής δραστηριότητας του ατόμου, παγοθεραπεία σε συνδυασμό με τοπική μάλαξη, μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή, ασκήσεις διάτασης, κινητοποίησης και ενδυνάμωσης και προσωρινή χρήση υποπτέρνιων μαλακών πάτων, όπως επίσης και η χρήση ορθοτικών – ανατομικών πάτων, ταινιών  κινησιοθεραπείας (Kinesio tape), ο βελονισμός (dry needling/acupuncture), η θεραπεία κρουστικών κυμάτων (ESWT) και οι ενέσεις κορτικοστεροειδών φαρμάκων (με βάση την καθοδήγηση θεράποντα επιστήμονα υγείας).

Ασκήσεις για την πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους – ασκήσεις που δίνονται από την βιβλιογραφία (MayoClinic, Pubmed κ.α.) για την προφύλαξη της υγείας του πέλματος, ακόμα και μετά την παύση εμφανών και έντονων συμπτωμάτων (σ.σ. δείτε στο τέλος του άρθρου). Στόχος είναι η λειτουργικότητα του μυϊκού συστήματος και των λοιπών δομικών στοιχείων που το αποτελούν ή με άλλα λόγια η ενδυνάμωση και  βελτιστοποίηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης στο σύνολό της.

Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να εκτελούνται κάθε μέρα από 1-3 φορές σε μορφή 1-3 σετ, των 5-10 επαναλήψεων με ισομετρική (σταθερή) συγκράτηση της κάθε θέσης για 5-10 δευτερόλεπτα.

Εν κατακλείδι.

Η πρόληψη και η σωστή αποκατάσταση των τραυματισμών, όπως η παθολογία της πελματιαίας απονεύρωσης, απαιτούν εξατομικευμένη προσέγγιση. Σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό ή τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας σας. Η ομάδα του myathlete είναι εδώ για να σας καθοδηγήσει με ασκήσεις, προγράμματα πρόληψης και αποκατάστασης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την υγεία και την ασφάλεια σας.

Κατερίνα Καράβολα – personal trainer myathlete

Back To Top