Δύο μήνες μετά τον δεύτερο αγώνα Λίγκας δρόμου, ο πρωτοεμφανιζόμενος φέτος θεσμός της Λίγκας επιστρέφει, αυτή τη φορά στη βόρεια Ελλάδα, υπό την αιγίδα μιας διοργάνωσης με ποιότητα “δέκα στα δέκα”.

Η αρχική ανάθεση της διοργάνωσης είχε δοθεί στο Aristoteles Gran-Fondo της σειράς UCI Greek Gran-Fondo, το οποίο θα λάμβανε χώρα στην περιοχή της Χαλκιδικής, όμως μετά την ακύρωση της διοργάνωσης, ο τρίτος αγώνας της Λίγκας βρέθηκε στον αέρα.

Ήταν η ευκαιρία που έψαχνε η ομάδα των Χιλίων Δένδρων και του υπό ακύρωση φέτος Hydrama Tour, για να αναλάβει τη διεξαγωγή της Λίγκας (σιρκουί πέντε γύρων και 119 χιλιομέτρων με εκκίνηση και τερματισμό στο Νευροκόπι) και να οργανώσει και το δικό της ετάπ, απόστασης 122 χιλιομέτρων,  στην ευρύτερη περιοχή του Νευροκοπίου Δράμας, με εκκίνηση και τερματισμό στην πλατεία του Βώλακα.

Μαζί με τον αγώνα της Κυριακής, η ομάδα του Hydrama Tour διοργανώνει και αγώνα sportive,  84 χιλιομέτρων.

Ο αγώνας από την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης της διεξαγωγής του, λαμβάνει συνεχώς δηλώσεις συμμετοχής από Ελλάδα και Βαλκάνια. Πρόκειται για τη μοναδική τέτοιου επιπέδου διοργάνωση ποδηλασίας δρόμου τα τελευταία χρόνια στη βόρεια Ελλάδα, που παλιότερα μας είχε συνηθίσει σε μεγάλες διοργανώσεις με έντονη συμμετοχή από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Μιλάμε με τον εμπνευστή του Hydrama Tour, Χρήστο Κηπουρό, για τις προκλήσεις της διοργάνωσης, τα καθοριστικά σημεία του αγώνα, αλλά και τους λόγους για τους οποίους ένας εραστής της φύσης και της ποδηλασίας αξίζει να βρεθεί στη Δράμα στις 28 και 29 Αυγούστου

 

Χρήστο, το Hydrama Tour ήταν ούτως ή άλλως μια σημαντική για την ελληνική ποδηλασία διοργάνωση. Τι αλλάζει φέτος με την προσθήκη της Λίγκας;

Το Nevrokopi Hydrama Tour έθεσε ως στόχο από την πρώτη στιγμή, τη δημιουργία ενός αγώνα δομημένου σε μεγάλο βαθμό, με τα πρότυπα αγώνων UCI. Μετά από τρεις διοργανώσεις, η αναγνώριση αυτών των ποιοτικών στοιχείων, έχει συντελέσει στην αποδοχή που βρίσκει στην ποδηλατική κοινότητα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έλλειψη σε αριθμό αγώνων στο εγχώριο καλεντάρι. Πιστεύω πως ο θεσμός της Λίγκας μπορεί να καλύψει αυτό το κενό και να ανεβάσει το επίπεδο ανταγωνισμού. Η επιθυμία μας να στηρίξουμε αυτό το θεσμό, μας έκανε να πάρουμε την απόφαση ώστε ο τρίτος αγώνας της χρονιάς, να ενταχθεί σε ένα διήμερο όπου υπάρχει μία ήδη σημαντική διοργάνωση.

 

Ο τρίτος αγώνας της Λίγκας είναι σε διαδρομή μικρού σιρκουί και όχι point to point ή σε μορφή ενός μεγάλου κύκλου. Τι συντέλεσε στην  επιλογή τέτοιας διαδρομής;

Χ) Ο αγώνας της Λίγκας, στην ουσία ακολουθεί τη διαδρομή του πρώτου stage του Hydrama, με την προσθήκη ενός ανηφορικού τμήματος. Θέλαμε να ξεφύγουμε από το προφίλ των δύο πρώτων αγώνων, προτείνοντας μία γρήγορη διαδρομή. Σε αυτό μας οδήγησε, η επιθυμία μας να δοθεί η δυνατότητα διάκρισης,  σε αθλητές που δεν ευνοούνταν από τα προφίλ των δύο πρώτων αγώνων. Ένα άλλο στοιχείο που λάβαμε υπόψη για την επιλογή του μικρού σιρκουί, είναι η δυνατότητα που δίνει στους θεατές να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Μάλιστα, η προσθήκη των πέντε βαθμολογούμενων σπριντ στη γραμμή τερματισμού, θα ανεβάσει από μόνη της το βαθμό του θεάματος.

 

O αγώνας της Κυριακής, είναι σαν να λέμε ο “signature” αγώνας του Hydrama Tour. Τι μπορείς να μας πεις για αυτή τη διαδρομή;

Η “κλασική” διαδρομή του Hydrama, είναι στην ουσία το κεντρικό σημείο γύρω από το οποίο έχουν εξελιχθεί όλα. Μία από τις αγαπημένες μου διαδρομές, είτε από μόνη της είτε σαν μέρος κάποιας άλλης. Θα έλεγα πως κάποιος που θα κάνει αυτή τη διαδρομή, θα αποκομίσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για την περιοχή του Νευροκοπίου. Περιλαμβάνει τμήματα με μικρές εξάρσεις στο ανάγλυφο, διασχίζει όλο το οροπέδιο του Νευροκοπίου και καταλήγει με μία παρατεταμένη ανάβαση, προς την υψηλότερη κορυφή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο όρος Φαλακρό. Ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, το ιδιαίτερο μικροκλίμα του Νευροκοπίου την κάνει φιλική για τον ποδηλάτη.

 

Για τους συμμετέχοντες στον αγώνα sportive, Ποια είναι τα σημεία ενδιαφέροντος στη διαδρομή, αλλά και τα σημεία με τη μεγαλύτερη δυσκολία;

Ο αγώνας sportive κρατάει στην ουσία όλα τα στοιχεία του Nevrokopi Hydrama Tour, αφού διέρχεται από το ίδιο ίχνος, χωρίς την προσθήκη των επιπλέον στροφών. Κατά μήκος του, συναντάει απομεινάρια των οχυρωματικών έργων και των μαχών που δόθηκαν εκεί κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, το οροπέδιο όπου καλλιεργείται η φημισμένη πατάτα της περιοχής, ενώ σε μία απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μέσα από μεικτά δάση πεύκου και οξιάς αντικρίζει τη λίμνη των Ποταμών. Οι δυσκολίες θα έλεγα ξεκινάνε με το “καλημέρα”, αφού στα πρώτα 3,5 χιλιόμετρα από το Βώλακα ως τον Άγιο Γεώργιο, η υψομετρική διαφορά είναι περίπου 200 μέτρα. Το δεύτερο επίπονο σημείο είναι η ανάβαση προς τον οικισμό Γρανίτη. Στην συνέχεια όμως σε αποζημιώνει η κατάβαση προς το Νευροκόπι. Φυσικά το κρίσιμο σημείο και αυτό με τη μεγαλύτερη δυσκολία, είναι τα τελευταία δώδεκα χιλιόμετρα, με την ανάβαση από τη Μικροκλεισούρα ως το Βώλακα. Το σημαντικό είναι πως, ο αγώνας κινείται σε ένα οδικό δίκτυο σε άριστη κατάσταση που σου δίνει μία αίσθηση ασφάλειας.

 

Πέτρος Γκαζώνης –  cyclist, cycling coach myathlete

add comment

X