Όσοι ασχολείστε, αλλά και όσοι δεν ασχολείστε, με την κολύμβηση σίγουρα θα ξέρετε ότι πρόκειται για ένα άθλημα που απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική. Για αυτό το λόγο, και οι «τεχνίτες» το απολαμβάνουν ιδιαιτέρως, ενώ οι υπόλοιποι δυσκολεύονται συχνά. Τόσο ώστε, στο τέλος, αποθαρρύνονται και παραιτούνται της προσπάθειας.

Έτσι, το να ασχοληθεί κάποιος με τη κολύμβηση προϋποθέτει μια «κατάθεση χρόνου» που, αν την αποδεχθείς στην αρχή, ανταμείβεσαι στην πορεία ποικιλοτρόπως!

 

Κολύμβηση ως τα βαθιά γεράματα.

Η πιο σημαντική ανταμοιβή, αλλά και ταυτόχρονο πλεονέκτημα, είναι ότι η κολύμβηση αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αθλήματα που μπορεί να κάνει κάποιος, κυριολεκτικά, μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Η απουσία των κλασσικών επιβαρύνσεων που υπάρχουν στα υπόλοιπα αθλήματα και που καραδοκούν να εμφανιστούν κάποια στιγμή στην αθλητική πορεία του καθενός, είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν την κολύμβηση και, γενικότερα, την εκγύμναση μέσα στο νερό.

 

Κολύμβηση και για αποκατάσταση από τους τραυματισμούς.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που, σε πολυάριθμες περιπτώσεις αποκαταστάσεων από τραυματισμούς, η κολύμβηση μετατρέπεται σε «ιατρική συνταγή»! Ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, αθλητές του στίβου και πολλοί άλλοι εκμεταλλεύονται την άσκηση μέσα στο νερό, τόσο για να αντιμετωπίσουν τον τραυματισμό όσο και για να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση αλλά και για να φροντίσουν για τη γρηγορότερη επάνοδό τους. Πολλά τα οφέλη, λοιπόν, και με «χαρτί γιατρού»!

 

Άνωση, ιδιότητα γένους θηλυκού.

Πίσω, όμως, από αυτό το «υπερόπλο» για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την επιτάχυνση της αποκατάστασης κρύβεται μια ιδιότητα που αψηφά την ίδια τη βαρύτητα, η λεγόμενη άνωση. Η άνωση, γένους θηλυκού όπως και η κολύμβηση(!), μειώνει σημαντικά το βάρος του αθλούμενου μέσα στο νερό, μειώνοντας εως και 90% τη βαρυτική πίεση που νιώθουν οι τένοντες, οι αρθρώσεις και, γενικά, όλο το μυοσκελετικό σύστημα. Ελλείψει πίεσης μειώνονται τόσο οι επιβαρύνσεις κατά την άσκηση όσο και οι πόνοι στις περιπτώσεις αποθεραπείας. 

Πέρα από τα άμεσα και μετρήσιμα πλεονεκτήματα/οφέλη της κολύμβησης που περιγράφηκαν παραπάνω υπάρχουν και τα έμμεσα, ή τα λιγότερα μετρήσιμα αν θέλετε, και έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αισθανόμαστε από τη στιγμή που μπαίνουμε στο νερό έως και αρκετές ώρες αφότου ολοκληρώσουμε την προπόνηση.

 

Έμμεσα οφέλη της κολύμβησης

Τα οφέλη αυτά σχετίζονται με την ευεξία, την ηρεμία και την ενισχυμένη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία που προσφέρει αυτό το είδος άσκησης. Πολλοί, βέβαια, σκέφτονται, ήδη, καθώς διαβάζουν αυτές τις γραμμές ότι και οι υπόλοιπες μορφές άσκησης έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Σωστά.

Έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι ο διαδορετικός τρόπος αναπνοής στην κολύμβηση σε σχέση με τα αθλήματα «ξηράς» τονώνει με ξεχωριστό τρόπο το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, στέλνοντας στον εγκέφαλο μηνύματα ηρεμίας, ευεξίας και θετικής προσέγγισης των πραγμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, παρόμοιες επιδράσεις ασκεί και το θαλασσινό νερό στην νευρική ερεθιστικότητα και την ηρεμία (στην περίπτωση της κολύμβησης ανοικτής θάλασσας). Αυτό γιατί περιέχει μαγνήσιο, λίθιο και βρώμιο (μεταξύ των 92 μεταλλικών στοιχείων!), στοιχεία καθοριστικα για τη διατήρηση των επιπέδων σημαντικών ουσιών στον εγκέφαλο όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη.

 

Συμπεράσματα και κεντρικό μήνυμα.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να  απαριθμούμε ακόμα περισσότερα οφέλη που σχετίζονται με την κυκλοφορία του αίματος, το ρινικό σύστημα αλλά και με την ελαστικότητα και την υφή του δέρματος αλλά ας κρατήσουμε και μερικές πληροφορίες για επόμενη ενημέρωση.

Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι μια βουτιά μπορεί να γίνει η αφορμή για ένα διαφορετικό ταξίδι, ένα ταξίδι ωφέλιμο, διαρκές και διασκεδαστικό. Ούτως ή άλλως ζούμε στην Ελλάδα του ατελείωτου ήλιου και των αμέτρητων ακτογραμμών. Ας το εκμεταλλευτούμε αναλόγως!

Ευρώπη Κακογιαννάκη – swimming coach myathlete.

add comment

X