Με το καλοκαίρι να αποτελεί πλέον για τα καλά μακρινή ανάμνηση και έχοντας ήδη αποχαιρετήσει και τον Σεπτέμβριο ή αλλιώς το μήνα επανένταξης στις αθλητικές δραστηριότητες,  αυτό που πλέον προέχει είναι να παραμείνει η διάθεση για προπόνηση σε υψηλά επίπεδα. Ο αθλητισμός αποτελεί για τους περισσότερους που διαβάζουν αυτές τις γραμμές, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που υπογράφει το κείμενο, αφενός διέξοδο από τα άγχη της καθημερινότητας και αφετέρου σημαντικό «εργαλείο» για βελτίωση της υγείας. Και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από όλους μας.

Όταν λοιπόν εμφανιστεί το αίσθημα απογοήτευσης και διχασμού, είτε επειδή οι προπονήσεις δεν πάνε όπως θα θέλαμε, είτε επειδή οι αμφιβολίες φουντώνουν μέσα μας μήπως όλο αυτό αντί να μας ξεκουράζει πνευματικά μας προσθέτει ένα ακόμα άγχος, θα πρέπει να υπάρχει ισχυρός αντίλογος που να μας βάζει ξανά στο σωστό δρόμο. Έτσι κάποιες σταθερές που επ’ ουδενί δεν πρέπει να ξεχνάμε, και οι οποίες παρουσιάζονται παρακάτω, μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τις δεύτερες σκέψεις και να συνεχίσουμε με αμείωτη όρεξη.

 

Θέσε ένα ρεαλιστικό στόχο

Στις περισσότερες περιπτώσεις το να υπάρχει κάποιος στόχος στον ορίζοντα είναι αυτονόητο και παρόλο που δεν θα έπρεπε να αποτελεί τον σκοπό για αθλητικές δραστηριότητες, καλώς ή κακώς λειτουργεί ως κίνητρο. Ωστόσο αν δεν είναι ρεαλιστικός αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί από πλεονέκτημα σε μειονέκτημα και θα επηρεάσει τη ψυχολογία του ασκούμενου. Δεν είναι απαραίτητο να αφορά κάποια συγκεκριμένη επίδοση σε μελλοντικό αγώνα, ούτε προσπάθεια για βελτίωση του ατομικού ρεκόρ σε χρόνο.

Ένας απλός στόχος για μείωση του σωματικού βάρους, ή για γενικότερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι πολύ σωστός. Εξυπακούεται βέβαια ότι ένας τέτοιος στόχος πιθανότατα θα οδηγήσει και σε βελτίωση της επίδοσης ενός αγώνα. Τέλος να μην ξεχνάμε και ότι η οριοθέτηση των στόχων στο μέτρο του δυνατού αποτελεί ταυτόχρονα και μία επιπλέον ευθύνη του προπονητή που κατευθύνει, δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες.

 

Δημιούργησε τη ρουτίνα σου

Στο άκουσμα της λέξης «ρουτίνα» ο νους πάει σε κάτι αρνητικό, κάτι που απλά επαναλαμβάνεται και είναι συνήθως βαρετό. Με τον όρο ρουτίνα όμως θέλουμε να προσδώσουμε στον αθλητισμό κυρίαρχο ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει απλά συμπληρωματική θέση στο ημερήσιο/εβδομαδιαίο πρόγραμμα, αλλά αντίθετα θα καθοριστεί συγκεκριμένα η συχνότητα, οι μέρες και η χρονική διάρκεια που χρειάζεται να του διατεθεί.

Με τον προγραμματισμό, το μυαλό και το σώμα μαθαίνει ότι η συγκεκριμένη ώρα/ημέρα είναι αφιερωμένη σε αυτό. Επιπλέον, ο ασκούμενος έχει κάτι να περιμένει μέσα στην ημέρα που θα αθληθεί και είναι αυτονόητο ότι αυτό επιδρά θετικά στη ψυχολογία του. Τέλος να γίνει σαφές ότι δεν χρειάζονται υπερβολές καθώς στην πραγματικότητα 3 φορές ανά εβδομάδα και για 45-60 λεπτά είναι αρκετές ώστε ο αθλητισμός να μην γίνεται εις βάρος άλλων εξίσου σημαντικών κομματιών της καθημερινότητας, όπως η εργασία, ο ύπνος, η διασκέδαση.

 

Αθλητισμός: όπως σε βολεύει και σε διασκεδάζει.

Όταν κάτι αποτελεί καθαρά δική σου επιλογή, όταν το επιλέγεις για να έχεις μόνο οφέλη, τότε είναι πολύ σημαντικό να επιλέγεις και οτιδήποτε υπάρχει «γύρω» από αυτό. Ο αθλητισμός από μόνος του θα σε ωφελήσει σίγουρα καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί τρόπο ζωής και εχέγγυο καλής υγείας.

Ωστόσο, ο τρόπος που θα αθληθείς είναι δική σου επιλογή. Η ένταξη σε μια ομάδα τρεξίματος, κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης ή spinning βοηθά ταυτόχρονα στην κοινωνικοποίηση και στην ανταλλαγή ιδεών. Ο χρόνος θα περνάει πιο γρήγορα και η προσπάθεια του ενός θα γίνεται κίνητρο για τον άλλον. Από την άλλη, επειδή όπως προαναφέρθηκε ο αθλητισμός αποτελεί και διέξοδο από τα άγχη της καθημερινότητας, το να αθλείται κάποιος μόνος του, με την συντροφιά μουσικής για παράδειγμα, είναι εξίσου ωφέλιμο.

Έπειτα, συχνά ακούμε για ανθρώπους που αθλούνται μόνοι τους προκειμένου να σκέφτονται πράγματα που τους απασχολούν για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός συνεχόμενου τρεξίματος ή μιας μεγάλης ποδηλατικής βόλτας.

 

Κλείνοντας

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μη ξεχνάς γιατί ξεκίνησες. Η εκπλήρωση των στόχων απαιτεί προσπάθεια, σημαίνει ότι μόχθησες για να τα καταφέρεις. Σου δίνει χαρά και κίνητρο για περαιτέρω προσπάθεια.

Επειδή όμως θα υπάρξουν και οι φορές που τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν όπως τα έχεις σχεδιάσει, που ίσως νιώσεις ότι κουράστηκες ψυχολογικά και θελήσεις να τα παρατήσεις, να θυμάσαι ότι ο απώτερος σκοπός είναι η αποφόρτιση από τα άγχη και η βελτίωση της υγεία.

Αυτά προάγει ο αθλητισμός και έτσι θα πρέπει να τον έχουμε στο μυαλό μας.

Αλέξανδρος Δημητριάδης – running coach myathlete

 

add comment

X