Από τις 24/6 η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας έχει αναρτήσει στη σελίδα της το Υγειονομικό Πρωτόκολλο Αγώνων ποδηλασίας, το οποίο δίνει τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές για τους επερχόμενους αγώνες.

Μια προτροπή που ξεχωρίζει στη σελίδα 7 (επτά) του πρωτοκόλλου είναι η εξής: “Γενικά συστήνεται στους αγώνες ποδηλασίας να μην υπάρχουν θεατές”. Είναι φανερό πως το άθλημα της ποδηλασίας ξεκινά στην εποχή του Κορονοϊού με τους καλύτερους οιωνούς, αφού, αν κάτι πάντα έλειπε από τις κερκίδες των ποδηλατικών αγώνων, είναι οι θεατές που αναφέρονται παραπάνω.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα αλλαγή που παρατηρεί κανείς στο Υγειονομικό Πρωτόκολλο, βρίσκεται στη σελίδα 8 (οκτώ) και αφορά τον μέγιστο αριθμό νικητών ανά κατηγορία. Τέλος οι εξάδες του βάθρου. Πλέον ο μέγιστος αριθμός νικητών, που θα ανεβαίνουν ταυτόχρονα στο βάθρο των απονομών θα είναι τρεις (οι τρεις πρώτοι). Θα σχεδιαστεί χώρος απονομών, όπου οι αποστάσεις μεταξύ των βάθρων των τριών πρώτων νικητών αθλητών θα είναι 1,5 μέτρο”.

Κανόνες και για τους Φωτογράφους.

Στην ίδια σελίδα φαίνεται πως πιο δύσκολο θα ε;iναι και το έργο των φωτογράφων. Των μοναδικών  ανθρώπων που μπορούν να μεταφέρουν την εικόνα του αθλήματος. “Θα υπάρχει σήμανση στο έδαφος, προκειμένου να χρησιμοποιείται από φωτογράφους. Συστήνεται ο αριθμός των φωτογράφων να είναι πολύ περιορισμένος και ελεγχόμενος από τον διοργανωτή.”, ενώ βομβαρδισμένο πεδίο θα θυμίζει και ο χώρος των απονομών: “Οι απονομές θα γίνονται χωρίς φιλάθλους, για τον λόγο αυτό προτείνεται να μεταδίδονται με την μορφή ζωντανής μετάδοσης (live streaming) σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εφόσον τα τεχνικά μέσα επαρκούν, καθώς και οι φωτογραφίες των απονομών, να μοιράζονται δωρεάν, μέσω των κοινωνικών μέσων”..

Απόσταση Δύο Μέτρων στην Εκκίνηση.

Στη συνέχεια, το Υγειονομικό Πρωτόκολλο αναφέρεται ξεχωριστά σε κάθε αγώνισμα, με την προσοχή να τραβάει η αναφορά στην απόσταση δύο μέτρων στους χώρους εκκίνησης, σε αγώνες δρόμου και mountainbike. Και αν στο πρώτο αφορά απλώς μια συμμόρφωση, στο δεύτερο αποτελεί βασικό παράγοντα για την πορεία του αγώνα ενός αθλητή. Στην ορεινή ποδηλασία, μια εκκίνηση στην τέταρτη σειρά μπορεί πλέον να σημαίνει σχεδόν δέκα μέτρα απόστασης από τους αθλητές της πρώτης γραμμής. Σε μια τεχνική διαδρομή, αυτή η διαφορά είναι ικανή να καθορίσει νικητές και ηττημένους.

Μέγιστος Αριθμός Ανά Αγώνισμα στο Υγειονομικό Πρωτόκολλο.

Τέλος, οι αγώνες, πίστας επηρεάζονται και αυτοί όπως αναμενόταν από τις εξελίξεις. Όπως αναφέρεται στη σελίδα 11 (έντεκα) του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου αγώνων: “Προκειμένου για το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας ο μέγιστος αριθμός ανά αγώνισμα είναι οι 16 ποδηλάτες. Όλοι οι ποδηλάτες θα ξεκινούν από το κάγκελο της πίστας, το οποίο θα απολυμαίνεται πριν από κάθε χρήση. Προκειμένου για το Ποδηλατοδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου ο μέγιστος αριθμός ανά αγώνισμα θα είναι οι 24 ποδηλάτες.” Αυτό σημαίνει περισσότερη αναμονή και περισσότερες προκριματικές κούρσες για τους αγωνιζόμενους.

Χρειάζεται υπομονή, καλή θέληση και κατανόηση από όλες τις πλευρές για να βγει νικητής ο αθλητισμός σε αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες.

Πέτρος Γκαζώνης – cyclist, cycling coach myathlete.

add comment

X