Παρά τη μικρή ιστορία του, το Strade Bianche 2021, έχει καθιερωθεί από την πρώτη κιόλας εμφάνισή του – το 2007 –  στο επαγγελματικό αγωνιστικό καλεντάρι ως ένας από τους πιο θεαματικούς αγώνες της άνοιξης.

Αυτό το Σάββατο, οι λευκοί δρόμοι της Τοσκάνης θα γεμίσουν με τις πολύχρωμες φανέλες της επαγγελματικής ποδηλασίας.

Strade Bianche 2021: Ένας αγώνας – κόσμημα

Οι γραφικοί στρωμένοι με λευκό χαλίκι, δρόμοι της Τοσκάνης, οι ατελείωτοι καλοστοιχισμένοι  αμπελώνες και τα καλοδιατηρημένα αναγεννησιακά και όχι μόνο, κτήρια, συνθέτουν ένα μοναδικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο διαδραματίζεται ένας αγώνας που απαιτεί τεράστια αποθέματα αντοχής και μοναδικές οδηγικές ικανότητες. Κερασάκι στην τούρτα, αποτελεί ο τερματισμός στην Piazza del Campo της Sienna, με την τελική μάχη μεταξύ των πιο δυνατών, να δίνεται στα ανηφορικά πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης.

Το Strade Bianche έχει καθιερωθεί να διεξάγεται το πρώτο ή το δεύτερο Σάββατο του Μαρτίου και μόνο πέρυσι λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του covid-19, αναβλήθηκε μέχρι την πρώτη Αυγούστου, με τον Wout van Aert (Team Jumbo-Visma) να παίρνει την πολυπόθητη νίκη σε έναν αγώνα που του ταιριάζει γάντι.

Οι νικητές

Στην 14-ετή ιστορία του αγώνα, μόνο δύο αθλητές έχουν καταφέρει να πάρουν πάνω από μια νίκες. Ο FabianCancellara είναι ο πιο πολυνίκης με τρία χρυσά (2008, 2012, 2016), ενώ ο Michal Kwiatkowski έχει καταφέρει να φτάσει δύο φορές πρώτος στην επιβλητική πλατεία της Sienna (2014, 2017).

Τι θα δούμε φέτος

Η φετινή έκδοση του αγώνα, θα ξεκινήσει παραδοσιακά στη Sienna για να τερματίσει ξανά εκεί μετά από 184 χιλιόμετρα και 11 χωμάτινα τμήματα. Οι αθλητές θα χρειαστεί να διανύσουν συνολικά 63 χιλιόμετρα χωματόδρομου, με τα πιο μεγάλα σε μήκος χωμάτινα τμήματα να βρίσκονται στο μέσο της διαδρομής. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι αυτά τα τμήματα δεν είναι μόνο ευθειακά, αλλά και κατηφορικά καθώς και ανηφορικά, με στροφές και σημεία όπου το έδαφος είναι πολύ κακοτράχαλο και μπορεί να κοστίσει, από ένα χαμένο παγούρι έως μια χαμένη σεζόν!

 

Πέτρος Γκαζώνης – cyclist & cycling coach myathlete.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Kristof Ramon/CyclingTips

 

add comment

X