Αν παραφράσουμε το τραγούδι του Νίκου Γκάτσου και του Σταύρου Ξαρχάκου (σ.σ. Στου Όθωνα τα χρόνια), το ενδιαφέρον της δρομικής κοινότητας το περασμένο ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο επικεντρώθηκε “στην Κρήτη και στη… Σπάρτη“. Κι αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε εκτός από την παράφραση να πραγματοποιήσουμε και μια αναστροφή: στη Σπάρτη και στην Κρήτη, λοιπόν, για το ιστορικό Σπάρταθλον από τη μια και τον Ημιμαραθώνιο Αρκαλοχωρίου από την άλλη. Εξάλλου, ακόμα και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στον αγώνα της Κρήτης (αν και πολλαπλάσια περισσότεροι), πρώτα το Σπάρταθλον θα έβαζαν στην ιεραρχία της ειδησεογραφίας.

Στο αγωνιστικό μέρος του συγκλονιστικού, όσο και ιστορικού αγώνα, υπεραπόστασης 246χλμ, που ξεκινά από την Αθήνα και τερματίζει στη Σπάρτη είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα: Πρώτος τερμάτισε ο Alexandr Sorokin (No.216) από την Λιθουανία, που κάλυψε την απόσταση των 246km σε  22 ώρες και 4 λεπτά.  Δεύτερος ο Brunner Radek (No.187) από την Τσέχικη Δημοκρατία και τρίτος ο Νικόλαος Σιδερίδης (No.14). Τέταρτος ήταν ο Ishikawa Yoshihiko (No. 110) από την Ιαπωνία και ακολούθησαν αρκετοί ακόμη αθλητές (264) που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το 35ο Σπάρταθλο. Πέμπτος τερμάτισε ο Πολωνός Bialobrzeski Sebastian (No.387) ενώ στην έκτη θέση ακολούθησε η  πρώτη από τις γυναικείες συμμετοχές, Patrycja Bereznowska (No.376). Στην έβδομη θέση τερμάτισε ο επίσης Πολωνός Sagan Lukasz (no. 365), στην όγδοη θέση ο Γάλλος Nicolas Cointepas (no. 202) και στην ένατη ο Ιάπωνας Shigemi Takayoshi (No.146). O Joao Oliveira (no. 228), νικητής του 2013, τερμάτισε στην 11η θέση. Την τριάδα των πρώτων γυναικών συμπλήρωσαν, η Maraz Zsuzsanna (No.335) από την Ουγγαρία, που τερμάτισε στην 10η θέση και η Niwinska Aleksandra (No. 279) από την Πολωνία στην 15η θέση γενικής. Την τριάδα των Ελλήνων συμπληρώνουν οι Τάσιος Γιώργος (No.55) στην 18η θέση και Μαυρίκιος Χρήστος (No.39) στην 38η θέση.

Η Jo Μαντά στην απονομή.

Σημαντική και ξεχωριστή επίδοση πέτυχε η Jo Μαντά, τερματίζοντας το Σπάρταθλο σε 30 ώρες, 57 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, που είναι η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ στον αγώνα από Ελληνίδα.

Αυτά συνέβησαν στο Σπάρταθλο και κράτησαν όλη τη δρομική κοινότητα με κομμένη την ανάσα στις οθόνες των υπολογιστών της και στα τηλέφωνα. Και όταν όλα, ή σχεδόν όλα, είχαν τελειώσει από το “Φειδιππίδειο μέτωπο” και τερμάτισαν οι αθλητές, ένας άλλος αγώνας ξεκινούσε στα νότια της χώρας. Ο λόγος για τον Ημιμαραθώνιο της Κρήτης, στο Αρκαλοχώρι, με τη δημιουργική του ομάδα να εντυπωσιάζει, τόσο με τα τηλεοπτικά της σποτάκια, όσο και με τη γενικότερη οργάνωσή της. Αγώνας – γιορτή και φέτος στην Κρήτη με αμέτρητους δρομείς από όλη τη χώρα να συμμετέχουν σε αυτό.

Από αυτή τη γιορτή, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες του παρόντος, δεν θα μπορούσε να λείπει το myathlete που ήταν και επίσημος υποστηρικτής της διοργάνωσης. Αρκετά μέλη – δρομείς μας έδωσαν το παρόν επιτυγχάνοντας αξιόλογες επιδόσεις και προσωπικά ρεκόρ στην απόσταση. Άπαντες ικανοποιημένοι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου σε έναν από τους πιο πλούσιους και φιλόξενους αγώνες της επικράτειας.

Η ομάδα του myathlete.

X