Η κλασική μαραθώνια διαδρομή αποτελεί ένα ιστορικό σύμβολο, επειδή αναφέρεται στον Έλλην αγγελιοφόρο – δρομέα Ευκλή που έφερε από το Μαραθώνα, τρέχοντας πάνοπλος, το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης στους συμπατριώτες του στην Αθήνα, και αναφωνώντας “Νενικήκαμεν” έπεσε νεκρός από τη μεγάλη προσπάθεια.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην Αρχαία Ελλάδα οι αγγελιοφόροι – “ημεροδρόμοι”, που μετέφεραν τα νέα του πολέμου από τη μια πόλη στην άλλη, έχαιραν μεγάλης εκτιμήσεως και σεβασμού και τους αντιμετώπιζαν περίπου σαν ημίθεους, σαν ανθρώπους με υπερφυσικές δυνάμεις.

Το όνομα του αθλήματος παραπέμπει στη μάχη του Μαραθώνα, το 490 π.Χ. και στη νίκη του μικρού λαού των Ελλήνων που υπερασπίζονταν την ελευθερία τους, την ακεραιότητα και τα ιδεώδη της πατρίδας τους εναντίον του πολυπλυθέστερου και πανίσχυρου στρατού των Περσών όπως γνωρίζουμε που έως τότε θεωρούνταν αήττητος και είχαν έρθει ως κατακτητές!

Καθιερώθηκε ως ολυμπιακό αγώνισμα δρόμου αντοχής στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα του 1896 μετά από πρόταση του Γάλλου Ελληνολάτρη Michel Breal.

Πρότεινε την καθιέρωση του με ονομασία «Μαραθώνιος» που θα ξεκινούσε από τη περιοχή που έγινε το 490πχ η μάχη των Ελλήνων εναντίον των Περσών και θα τερμάτιζε στη Πνύκα των Αρχαίων Αθηνών, όπου κατά πάσα πιθανότητα έφτασε ο αγγελιοφόρος, φέρνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης στους Αθηναίους.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή φυσικά από τη ΔΟΕ που ήταν και επιθυμία της για να τιμηθεί η Ελλάδα για την προσφορά της.

Ο Γάλλος όμως δεν είχε καταλάβει πόσο μεγάλη είναι η απόσταση και πόσο δύσκολο άθλημα πρότεινε. Τον είχε συναρπάσει όμως η ιστορία.

Ο Μαραθώνιος αποτελεί τη σύγχρονη έκφραση του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος, όσον αφορά την εκτίμηση και το σεβασμό στη δυνατότητα και στην αντοχή του ανθρώπου.

Η καθιέρωση του Μαραθωνίου ως αγώνισμα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Έτσι αποδίδεται το ιδεολογικό μήνυμα της δύναμης, της θέλησης και της επίτευξης του στόχου!

Με εκτίμηση

Τσουμελέκα Αθανασία

Πηγή:

Μαραθώνιος

Ολυμπιακό Άθλημα Συμβολισμός Κλασική Μαραθώνια Διαδρομή Ιστορία

Συγγραφείς: Απόστολος Γιώτης – Δώρα Μαράτου

X