Αγαπητέ αναγνώστη, ακολουθεί χρήσιμη λίστα “απενεργοποίησης προσδοκιών” για το 2021 που μόλις μπήκε. Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη λίστα είναι φτιαγμένη για να σε βοηθήσει στον τομέα των αθλητικών new year resolutions. Και για να μη χρονοτριβούμε, διάβασε προσεκτικά και συντονίσου.

Το 2021 μην περιμένεις:

Κάποια Δευτέρα για να ξεκινήσεις να ασκείσαι, κάντο τώρα για τον ελάχιστο χρόνο που μπορείς.

Να είναι εύκολα στην αρχή. Δώσε τον απαιτούμενο χρόνο στο σώμα σου και στο μυαλό σου να διαχειριστεί και να αποδεχτεί τη νέα σου συνήθεια.

Ότι δεν θα κολλήσεις το «μικρόβιο». Η άσκηση είναι εθισμός.

Να παραμείνεις το ίδιο άτομο που ήσουν πριν αρχίσεις να ασκείσαι, πριν αρχίσεις να προκαλείς και να ξεπερνάς τα όρια σου, πριν θέσεις και κατακτήσεις στόχους προκλητικούς και παρακινητικούς. Καλωσόρισε την καλύτερη έκδοση του εαυτού σου.

Να τραυματιστείς για να εκτιμήσεις την άσκηση-προπόνηση που κάνεις.

Να «λιώσει» το παπούτσι σου το δρομικό για να το αντικαταστήσεις, αν θέλεις να έχει όλες τις προδιαγραφές για τις οποίες το αγόρασες και που προστατεύουν αυτές τις άμοιρες τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους μύες από τους κραδασμούς και άλλα.

Να νιώθεις κάθε μέρα καλά στην προπόνηση, αποδέξου ότι υπάρχουν καλές και όχι τόσο καλές μέρες και θα πρέπει να διαχειρίζεσαι την προπόνηση ανάλογα.

Να «βγαίνει» η προπόνηση πάντα όπως έχει σχεδιαστεί, προσάρμοσέ την ανάλογα.

Να δεις βελτίωση στη φυσική σου κατάσταση ή/και στους χρόνους σου, αν δεν είσαι συνεπής.

Να μην τραυματιστείς αν κάνεις παραπάνω από όσα πρέπει, πιο σύντομα από όσο πρέπει.

Να έχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα από την άσκηση, αν ταυτόχρονα δεν τρέφεσαι και δεν ενυδατώνεσαι σωστά και δεν ξεκουράζεσαι αρκετά.

Να σε βελτιώνει η άσκηση που κάνεις, αν δεν σε βγάζει από τη ζώνη άνεσής σου.

Να μην υπάρξουν συνέπειες αν επανέρθεις άμεσα σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης μετά από έναν απαιτητικό αγώνα (πχ Μαραθώνιο), δώσε χρόνο στο σώμα σου να αναρρώσει.

Τα παιδιά σου να είναι φυσικά δραστήρια με το να τους λες τι να κάνουν. Ενέπνευσε τα με το παράδειγμά σου.

Τις τέλειες συνθήκες (πχ καιρικές) για να κάνεις αυτό που πρέπει και μπορείς στην προπόνηση ή στον αγώνα, διαφοροποίησε την τακτική σου.

Να κατακτήσεις τους στόχους σου (φυσικής κατάστασης, απόδοσης) αν δεν τους έχεις οριοθετήσει συγκεκριμένα και δεν δεσμευτείς σε αυτά που απαιτούνται για να τους επιτύχεις.

Να εξηγήσεις στους άλλους τι σου προσφέρει η άσκηση, άφησέ τους να το διαπιστώνουν βλέποντας εσένα να αλλάζεις προς το καλύτερο.

Να μην πάθεις υπερκόπωση αν πιέζεις συνέχεια στην προπόνηση στα κόκκινα.

Να γίνει η άσκηση συνήθεια δια βίου αν το κίνητρο για να την κάνεις δεν είναι εσωτερικό.

Να είναι πάντα σωστές οι ενδείξεις στο αθλητικό σου ρολόι, μάθε να  στηρίζεσαι στο εσωτερικό σου gps για να αξιολογείς και να επιλέγεις το επίπεδο της προσπάθειας που απαιτεί η προπόνηση ή ο αγώνας.

Να μην έχεις καθόλου ενοχλήσεις και πονάκια στο σώμα σου για να ασκηθείς, μάθε να τις αξιολογείς και να τις διαχειρίζεσαι. Η ακινησία δεν είναι η λύση.

Να γνωρίζεις την επιστήμη της άσκησης και τον ιδανικότερο τρόπο για να βελτιωθείς, απευθύνσου στους ειδικούς.

Τους οδηγούς να σε προσέχουν, τους ανθρώπους να κάνουν στην άκρη για να περάσεις ή να σου πουν καλημέρα. Πρόβλεψε εσύ τις κινήσεις τους, επίλεξε ώρες μη αιχμής για να ασκηθείς. Πες εσύ την καλημέρα.

Πως είπες; Είναι περισσότερα από 21 τα προαναφερθέντα; Τα μέτρησες ρε θηρίο; Ε, τότε είσαι στο σωστό δρόμο. Βουρ! 

 

Καρολίνα Σκούρτη – head running coach myathlete.

 

 

add comment

X