Πρωταθλητής Ελλάδος στο Μαραθώνιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνεχώς, ο Χριστόφορος Μερούσης είναι ένας από τους σημαντικότερους δρομείς μεγάλων αποστάσεων όλων των εποχών. Ορμώμενος από το νησί του, τη Χίο, έχει πετύχει πάρα πολλά με αποκορύφωμα την εκπλήρωση του ονείρου του με την περυσινή συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία. Λίγες μέρες πριν από τη διεκδίκηση της πέμπτης συνεχόμενης πρωτιάς του στην Κλασική Διαδρομή και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, ο Χριστόφορος Μερούσης μιλά στο myathlete για τα όλα: εργομέτρηση, προετοιμασία, αθλητισμός, πρωταθλητισμός, καθημερινότητα, όνειρα και φιλοδοξίες. Μια συνέντευξη εκ βαθέων με έναν από τους σημαντικότερους πόλους έμπνευσης του ελληνικού αθλητισμού.

Έχεις κάνει αρκετές φορές εργομέτρηση στο myathlete. Πόσο σημαντική είναι η διαδικασία της εργομέτρησης για έναν αθλητή αλλά και για έναν αθλούμενο κατά τη γνώμη σου; Τι σε έκανε να εμπιστευθείς το myathlete;

Καταρχήν το myathlete είναι ένα από τα κορυφαία, κατά την γνώμη μου, κέντρα στην Ελλάδα που ειδικεύεται στην εργομέτρηση! Οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί έχουν μεράκι, πείρα και αγάπη για τον αθλητισμο! Για αυτό και το εμπιστεύομαι απόλυτα! Από εκεί και πέρα η προπόνηση ενός αθλητή η αθλούμενου βασίζεται κατά πολύ πλέον και στην επιστημονική καθοδήγηση! Οι κατευθύνσεις που δίνονται για την προετοιμασία σου είναι σημαντικές ώστε να αποφεύγονται όσο γίνεται περισσότερα λάθη και ο εργομετρικος έλεγχος καθίσταται σημαντικό εργαλείο στα χέρια προπονητών, αθλητών και αθλουμένων !

Πόσο εύκολος είναι ο πρωταθλητισμός για έναν Έλληνα, ιδιαιτέρως στην εποχή που διανύουμε, αυτή της λεγόμενης οικονομικής κρίσης; Έχεις κάποιους χορηγούς; Σε βοηθούν εταιρείες του χώρου;

Σίγουρα ζούμε δύσκολες εποχές σε όλους τους τομείς και βέβαια δεν θα μπορούσε από αυτό να εξαιρεθεί ένας πρωταθλητής! Ο κλασικός αθλητισμός δυστυχώς είναι συγκριτικά φτωχός συγγενής! Αλλά υπερισχύει πολύ η αγάπη για αυτό που κάνεις! Βλέπουμε πρωταθλητές ελλαδος με πενιχρά μέσα διαβίωσης που άντεξαν για χρόνια κάνοντας πρωταθλητισμό και πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις! Νιώθω τυχερός για τους χορηγούς μου οι οποίοι με στηρίζουν στην πορεία μου! Εταιρίες όπως η Newbalance, η Garmin, η DHL, η Terranova, η Compressport, η Oakley και η High5!

Πες μου ένα όνειρό σου που έχει εκπληρωθεί μέσα από τον αθλητισμό και ένα ανεκπλήρωτο (ακόμα);

Το μεγαλύτερο όνειρο μου που εκπλήρωσα είναι η συμμετοχή μου σε Ολυμπιακούς αγώνες! Μετά από είκοσι (20) χρόνια σκληρής προσπάθειας κατάφερα πέρυσι να πάω Βραζιλία! Αυτός που επιμένει νικά και ισχύει στο έπακρο τελικά! Άλλωστε, ο αθλητισμός μας δίνει μαθήματα ζωής! Ένα ανεκπλήρωτο όνειρο είναι να γίνει ο γιος μου καλός αθλητής και, αν γίνει δρομέας, να είναι καλύτερος από εμένα και να είμαι ο λαγός του.

Ποιους ανθρώπους ευγνωμονείς για την έως τώρα πορεία σου και γιατί;

Σίγουρα την οικογένεια μου, γιατί από εκεί ξεκινάμε όλοι, και ακόμα και από τις αντιξοότητες βγαίνουμε πιο δυνατοί. Τον πρώτο μου προπονητή Γιάννη Τζήκα, ο οποίος με ανέδειξε και με έμαθε να είμαι σκληρός με τον εαυτό μου στην προπόνηση και βέβαια τον Σταύρο Καρρε με τον οποίο καταφέραμε πολλά την τελευταία πενταετία στο δύσκολο αγώνισμα του μαραθωνίου! Οπωσδήποτε την υπηρεσία μου ΥΦΑΑ της ελληνικής αστυνομίας που με διευκολύνει ώστε να κάνω πρωταθλητισμό, καθως και την οικογένεια Φαφαλιων που στηρίζει εμένα και τον σύλλογο μου ΦΟΒ στην Χίο!

Πόσα χιλιόμετρα τρέχεις την εβδομάδα και με ποιο τρόπο (διαλειμματικές – tempo – συνεχόμενα – fartlek ή κάτι άλλο); Πόσα χιλιόμετρα ποδηλατείς και επίσης με ποιο τρόπο;

Συνήθως βγάζω από 140-160 χλμ και κάποιες φορές ίσως λίγο παραπάνω! Σάββατο ή Κυριακή θα κάνω ένα μεγάλο συνεχόμενο και σίγουρα δυο διαλλειματικές μεσοβδόμαδα! Μια φορά θα μπω για γυμναστήριο και πριν πιθανότατα να έχει προηγηθεί ένα φαρτλεκ! Το ποδήλατο είναι μια πολύ καλή εναλλακτική προπόνηση, αλλά δυστυχώς λόγω κόπωσης δεν την εξασκώ συχνά, παρόλο που έχω δυο ποδήλατα για αυτόν ακριβώς τον λόγο!

Από όλα τα μετάλλια που έχεις κερδίσει, ποιο φυλάς σαν το πιο πολύτιμο; Έχεις κάποιο μέρος ειδικό στο σπίτι που κρατάς τα τρόπαιά σου; Και ποια έχεις εκεί και για ποιο λόγο; Έχεις ακόμα το πρώτο σου μετάλλιο;

Το σημαντικότερο μετάλλιό μου, που είναι και το μοναδικό που έχω βάλει σε κάδρο, είναι της τρίτης θέσης σε πανευρωπαϊκούς εφήβων το 2001! Πολλή δουλειά που δικαιώθηκε απόλυτα! Το πρώτο μου κύπελλο, επίσης, έχω φυλάξει σε θέση ώστε να το βλέπω και τα πέντε (5) κύπελλα και τα μετάλλια από τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας, για τα οποία έφτιαξα ειδική βιτρίνα, ώστε, εκτός από την καρδιά μου, να έχουν και εκεί περίοπτη θέση! Σημαίνουν πολλά για εμένα!

Έχεις χαρίσει ποτέ σε κάποιον ένα από τα μετάλλιά σου και για ποιο λόγο;

Έχω χαρίσει σε σχολεία, επειδή με τιμούν να τα επισκεφτώ και ήθελα κάτι να βρίσκεται εκεί σαν αναμνηστικό για να εμπνέει και τα παιδιά που θα το βλέπουν! Επισης σε συντοπίτη μου που με βοήθησε με το ποδήλατο σε πρόσφατο αγώνα στις Σπέτσες , όπως και σε ίδρυμα και σε αγαπημένα μου πρόσωπα!

Ποια κούρσα θα ήθελες να ξαναζήσεις και γιατί;

Την κούρσα στην παγκόσμια γυμνασιαδα το 1998 στην Σανγκάη! Απίστευτη ατμόσφαιρα, πρώτη μου μεγάλη διοργάνωση και τέταρτη θέση! Ακόμα, την κούρσα στους ευρωπαικούς εφήβων το 2001! Έκανα, ίσως, το πιο μεγάλο ντεμαραζ της ζωής μου για να πάρω το μετάλλιο! Εκεινα τα χρόνια ήμουν και πολύ νέος στον χώρο και τα έζησα όλα αυτά πολύ έντονα!

Για ποιους λόγους, κατά τη γνώμη σου, έχει «στοιχειώσει» το ρεκόρ του Σπύρου Ανδριόπουλου στην απόσταση του Μαραθωνίου;

Καταρχήν ο Σπύρος Ανδριοπουλος υπήρξε πολύ μεγάλος αθλητής! Πέρασαν και άλλοι που μπορούσαν να το κάνουν, αλλά ίσως από άλλες συγκυρίες δεν τα κατάφεραν! Είναι ένας φοβερός χρόνος που δύσκολα θα καταρριφθεί! Δυστυχώς εκείνοι οι αθλητές, όσο πάμε πιο πίσω, ήταν ακόμα πιο προσηλωμένοι και σκληραγωγημένοι από εμάς και για αυτό και πέτυχαν σπουδαίες επιδόσεις! Δεν υστερούμε σε ταλέντο οι σύγχρονες γενιές, αλλά δυστυχώς παρά…εκσυγχρονιζομαστε σε κάποια πράγματα και δεν είναι απαραίτητα καλό. Ειδικά για έναν δρομέα μεγάλων αποστάσεων.

Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι αθλητικοί σου στόχοι; Σε ποιους από τους προσεχείς αγώνες θα συμμετάσχεις; Θα τρέξεις την Κλασική φέτος;

Πρώτα από όλα υγεία! Έφτασα τα 35 και έκλεισα φέτος 20 χρόνια συνεχόμενα «στα κόκκινα», στον πρωταθλητισμό! Πέτυχα το μεγαλύτερο αθλητικό μου όνειρο να πάω σε Ολυμπιακούς αγώνες και σίγουρα πολύ θα ήθελα να καταφέρω να πάω και στους επόμενους! Μακροπροθεσμα αυτό. Αυτό που προέχει είναι τώρα η έκτη συμμετοχή μου στον μαραθώνιο της Αθήνας! Μετα ξεκούραση και σχεδιασμός για τη νέα χρονια!

Πως υποδέχεσαι την άνοδο του λαϊκού τρεξίματος στη χώρα μας και την κατακόρυφη αύξηση των διοργανώσεων τέτοιων αγώνων; Τι σου αρέσει πιο πολύ σε αυτή την άνοδο; Υπάρχει κάτι που να σε «χαλάει» σε όλο αυτό;

Καταρχήν χαίρομαι που αλλάζουμε επιτέλους κουλτούρα και συμπεριφορά και πλέον αθλούμαστε και τρέχουμε! Στο εξωτερικό υπάρχει σε μεγάλο βαθμο! Μου αρέσει σε αυτό ότι μπορούμε και εμπνέουμε όσοι το κάνουμε χρόνια πλέον ευκολότερα. Παλαιότερα, ο διπλανός μας δεν μπορούσε να κατανοήσει τι κάνουμε! Του φαινόταν το τρέξιμο εξωπραγματικό! Τώρα θα τον βρεις στο δρόμο να τρέχει πριν από εσένα! Βέβαια όλο αυτό έχει μεγάλωσει τόσο που προσπαθούν κάποιοι να το εκμεταλλευθούν όσο μπορούν για όφελος τους. Υπαρχουν πολλοί που το αξίζουν και έχουν περγαμηνές και ιστορία και άλλοι που θα επωφεληθούν. Νομιζω σε όλα τα πράγματα ισχύει αυτό. Εμπορευματοποίηση υπάρχει σε όλα πλέον.

Πρωταθλητισμός ή αθλητισμός; Τι θα συμβούλευες σήμερα ένα νέο άνθρωπο που αγαπάει ένα αγώνισμα, το εξασκεί και σκέφτεται να το πάει ένα βήμα παραπέρα;

Αθλητισμός σίγουρα! Ο αθλητισμός είναι χαρά και η πόρτα είναι ορθάνοιχτη για όλους. Είναι ένα μεγάλο σχολείο στην ζωή μας. Ο πρωταθλητισμός είναι επιλογή που περικλείει πολλούς παράγοντες και την πόρτα θα την ανοίξεις εσύ για να μπεις. Αρκεί να έχεις το ταλέντο, την αφοσίωση, την υπομονή και την επιμονή να αντέξεις στο κυνήγι της διάκρισης και των επιδόσεων! Και το παιδί μου θα ήθελα να το μυήσω στον αθλητισμό. Το αν θα κάνει κάνει πρωταθλητισμό θα το επιλέξει εκείνος, Πρώτα από όλα πρέπει να αγαπάμε αυτό που κάνουμε!

Έχεις αγαπημένους (Έλληνες ή ξένους) αθλητές; Ποιους και γιατί;

Κώστας κεντερης σίγουρα από Έλληνες! Σπουδαιος και πρόσφερε τα μέγιστα και ενέπνευσε πολλούς! Γκεμπρεσελασιεέ από ξένους. Τον έβλεπα μικρότερος και μου φαινόταν απίστευτος και όντως ήταν! Στην Βραζιλία είδα από κοντά να αγωνίζονται ο Μο Φάρα και ο Μπολτ! Πραγματική ευλογία σε μια απίστευτη ατμόσφαιρα να βλέπεις να αγωνίζονται τέτοιοι υπεραθλητές! Φοβερη ηρεμία και αυτοπεποίθηση! Ο αγαπημένος μου, όμως, όλων είναι από άλλο χώρο. Συγκεκριμενα από το μπάσκετ γιατί έπαιζα πριν 20 χρόνια. Μιλώ για το Michael Jordan. Ο μόνος που είχα σε αφίσα και με έβγαζε στο γήπεδο να παίξω 6 ώρες μπάσκετ. Εμπνευση …μαγική λέξη. Την καλή και σωστή έμπνευση την χρειαζόμαστε όλοι μας ακόμα περισσότερο στις εποχές που ζούμε!

 Υπάρχει ημερομηνία λήξης στον αθλητισμό; Πως βλέπεις τον (αθλητικό) εαυτό σου στα χρόνια που έρχονται;

Λήξη υπάρχει μόνο στον πρωταθλητισμό. Οσο όμως ονειρεύομαι και έχω στόχους θα προσπαθώ. Τον εαυτό μου τον φαντάζομαι παντοτινό αθλητή. Ακομα και πρωταθλητισμό να μην κάνω θα χαίρομαι το τρεξιμο. Και θα ασχοληθώ πάλι με το μπάσκετ! Άλλωστε αυτό που λένε το πιστεύω απόλυτα: όσο φοράς σορτσάκι και αθλείσαι παραμένεις παιδί!

Γιώργος Μυζάλης – PR & Communications manager myathlete.

X