Είναι γνωστό ότι το τρέξιμο αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στον κόσμο, μιας και εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους. Μέσα  σε αυτό το πλαίσιο οι αγώνες Μαραθωνίου δρόμου συνεχίζουν να αυξάνονται ετησίως, με το Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης να καταγράφει το ρεκόρ συμμετοχών, το οποίο ξεπερνάει τους 52.000 δρομείς κάθε χρόνο. Σίγουρα, ο ευεργετικός ρόλος της αερόβιας άσκησης για την υγεία μπορεί να εξηγήσει μερικώς την αύξηση της συμμετοχής σε αγώνες μαραθωνίου κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία έχει περιγραφεί και ως «Μαραθώνιος Πυρετός» ειδικά μεταξύ μεσήλικων-μη-ελίτ δρομέων, για τους οποίους αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι και ένας τρόπος να αντιμετωπίζουν την κρίση της μέσης ηλικίας, πέρα από τα φυσιολογικά οφέλη.

Ο μαραθώνιος φτιάχνει χαρακτήρα

Όπως και να έχει, για τους ερασιτέχνες αρχάριους δρομείς όλων των ηλικιών που δεν έχουν βιώσει προηγούμενα συγκρίσιμα αθλητικά επιτεύγματα, η απόδειξη της ικανότητας ότι μπορούν να τερματίσουν έναν αγώνα Μαραθωνίου, συνιστά από μόνο του ένα σημαντικό συμβάν ζωής, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις πεποιθήσεις τους για τη ζωή και τις ικανότητές τους γενικότερα, καθώς και να αυξήσει τις πιθανότητές τους για μελλοντικά επιτεύγματα. Το τελευταίο – επιβεβαιώνεται και από έρευνες σχετικά με την επίδραση του τρεξίματος στην προσωπικότηταενισχύει και το χαρακτήρα πέρα από τα σωματικά οφέλη που προσφέρει. Η φύση και μόνο του τρεξίματος αποστάσεων απαιτεί και καλλιεργεί ιδιότητες όπως επιμονή, αξιοπιστία, οργανωτικότητα, προθυμία στην ανάληψη ρίσκων και πίεση των ορίων, ιδιότητες οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο και στην κοινωνία γενικότερα

Η προσωπικότητα του δρομέα

Επιπλέον, η προσωπικότητα, δηλαδή το άθροισμα των χαρακτηριστικών που καθιστούν ένα άτομο μοναδικό μπορεί να σχετίζεται τόσο με τη συμμετοχή, όσο και με την απόδοση στο Μαραθώνιο. Ο αυξανόμενος αριθμός αγώνων και συμμετοχών, αλλά και η πρόσφατη τάση συμμετοχής και επιδόσεων, όπου για το πρώτο αυξήθηκαν στις γυναίκες και σε μεγαλύτερους σε ηλικία δρομείς σε σχέση με το παρελθόν και για το δεύτερο οι συνολικοί χρόνοι έγιναν πιο αργοί, υποδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στην προσωπικότητα ερασιτεχνών και αρχάριων Μαραθωνοδρόμων. Ως εκ τούτου, είναι σημαντική η γνώση σχετικά με την προσωπικότητα των μαραθωνοδρόμων και η οποία επικεντρώνεται στις διαφορές στα χαρακτηριστικά μεταξύ γυναικών και ανδρών, ηλικιακών ομάδων, επιπέδων απόδοσης και ακόμα και σε σύγκριση με άλλα αθλήματα. 

Εν κατακλείδι

Οι πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, έχουν μεγάλη πρακτική σημασία για τους προπονητές τρεξίματος, δύναμης και φυσικής κατάστασης, αλλά και για τους αθλητικούς ψυχολόγους που εργάζονται με δρομείς μαραθωνίου, ώστε να προσαρμόζονται τα προγράμματα προπόνησης και στα εξατομικευμένα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των δρομέων πέρα από τα φυσιολογικά, με απώτερο στόχο τη συμμετοχή στην άσκηση δια βίου.

Καρολίνα Σκούρτη head running coach myathlete

Βιβλιογραφία 

Nikolaidis, P. T., Rosemann, T., and Knechtle, B. (2018a). A brief review of personality in marathon runners: the role of sex, age and performance level. Sports 6:E99.

Waskiewicz, Z., Nikolaidis, P. T., Gerasimuk, D., Borysiuk, Z., Rosemann, T.,  Knechtle, B. (2019). What Motivates Successful Marathon Runners? The Role of Sex, Age, Education, and Training Experience in Polish Runners. Front. Psychol. 10:1671.

X