Σε πρώτο πρόσωπο:  

Κυριακή πρωί, «πρωινό» στις 4, νύχτα ακόμα. Τελευταίο τσεκ. Όλα εντάξει. Πάμε.

 

Τα αμάξια συνωστίζονταν. Το parkingτου ξενοδοχείου γέμιζε σιγά σιγά. Όλοι κατευθύνονταν αποφασισμένοι στο transitionzoneκάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό. Ο εκφωνητής και η μουσική ακούγονταν ολοένα και δυνατότερα καθώς πλησιάζαμε, ενώ τα βλέμματα των περισσοτέρων έψαχναν να διασταυρωθούν με γνωστούς συναθλητές σε αυτό το πολυαναμενόμενο ραντεβού. Να μοιραστούν κουβέντες, αγωνίες, απρόοπτα, τα προγνωστικά του καιρού. Να εμψυχώσει ο ένας τον άλλον. Όλοι όσοι συμμετείχαμε για πρώτη φορά είχαμε παρόμοιο βλέμμα. Ένα βλέμμα αγωνίας, αβεβαιότητας και ενός περίεργου ενθουσιασμού για το ότι έφτασε η στιγμή για την οποία προσπαθούσαμε αρκετούς μήνες.

Ο χρόνος τώρα κύλαγε πιο γρήγορα. Λιγότερο από 30 λεπτά πριν την εκκίνηση. Στολή, σκουφάκι γυαλάκια και αρχίσαμε να κατηφορίζουμε προς την παραλία. Το θαλάσσιο σκηνικό που σιγά-σιγά ξεδιπλωνόταν όσο κατεβαίναμε το πλακόστρωτο μονοπάτι ανέτρεψε τελείως την ενθουσιώδη διάθεση. Η αγριεμένη θάλασσα και η τροποποίηση της διαδρομής ήταν ένα απότομο «καλωσόρισμα» στην παραλία. Μεγάλα κύματα αναποδογύριζαν τα κανό των ναυαγοσωστών και οι σημαδούρες της διαδρομής χάνονταν μέσα σε αυτά. Η δυνατή μουσική, που προσπαθούσε να «σκεπάσει» αυτή τη βουβή ανησυχία, έδωσε τη θέση της στον Εθνικό Ύμνο και στον χαρακτηριστικό επαναλαμβανόμενο ήχο της εκκίνησης.

 

Τελευταίο τσεκ. Όλα εντάξει. Πάμε!

 

 

Τι σε έκανε να αποφασίσεις τη συμμετοχή σου στο πρώτο IRONMANπου έγινε ποτέ στην Ελλάδα; Ποιο το αθλητικό σου backgroundκαι πότε έκανες για πρώτη φορά τρίαθλο;

Όταν έρχεται ένας τόσο γνωστός και σημαντικός αγώνας για πρώτη φορά στην «έδρα» σου δε νομίζω ότι το σκέφτεσαι και πολύ. Πατάς register! Toαθλητικό μου υπόβαθρο είναι κυρίως δρομικό. Έχω συμμετάσχει σε μαραθωνίους δρόμου και βουνού τα τελευταία 6 χρόνια ενώ τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι με το τρίαθλο, λαμβάνοντας μέρος σε μικρούς αγώνες (sprint) δοκιμαστικά. Το IRONMAN70.3 ήταν ένας σημαντικός στόχος τόσο από πλευράς απόστασης όσο και από τη σκοπιά του επιπέδου των συμμετεχόντων.

Πόσο καιρό διήρκεσε η προετοιμασία σου για το μεγάλο αυτό αγώνα και τι περιλάμβανε; Πως συνδυάστηκε με την καθημερινότητά σου;

Η προετοιμασία διήρκησε περίπου έναν χρόνο και περιλάμβανε αναλυτικό προπονητικό πλάνο για τα 3 αθλήματα συν τις απαραίτητες προπονήσεις ενδυνάμωσης. Οι προπονήσεις ήταν πολλές φορές διπλές, λόγω των υπολοίπων επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, έτσι ώστε να «χωρέσουν» 2-3 προπονήσεις για το κάθε άθλημα μέσα στην εβδομάδα αφήνοντας και 1 ημέρα για ξεκούραση! Το έμπειρο προπονητικό teamτης ΗolmesPlace_myathlete, «διαβάζοντας» τις ανάγκες και τις ικανότητες τόσο τις δικές μου αλλά και των υπολοίπων μελών της ομάδας  TRIAΘLOS, κατέστρωνε σε δεκαπενθήμερη βάση το προπονητικό πλάνο. Όλος αυτός ο «φόρτος» χώρεσε, στη δική μου περίπτωση, νωρίς το πρωί πριν τη δουλειά. Μια καλή προπόνηση πριν τη δουλειά χαρίζει απίστευτη ενέργεια όλη την υπόλοιπη ημέρα. Προτείνω να το δοκιμάσετε!

 

Ποιο είναι το επάγγελμά σου; Τι αντιδράσεις είχες από το επαγγελματικό σου περιβάλλον για τη συμμετοχή σου στη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα. Οι αντιδράσεις από το περιβάλλον είναι πλέον κλασσικές και χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Όσοι έχουν επαφή με κάποιο είδος άθλησης  καλωσόρισαν θετικά μια τέτοια συμμετοχή και στην πορεία παρότρυναν την όλη προσπάθεια. Όσοι δεν ασχολούνταν με κάποια μορφή εκγύμνασης στην αρχή νόμιζαν ότι θα λάβω μέρος σε κάποιο sequelτης ταινίας Ιronman…J

 

Πως θα χαρακτήριζες τη διοργάνωση του ελληνικού IRONMANσε σχέση με άλλες εγχώριες τριαθλητικές (ή μη) διοργανώσεις;

Η διοργάνωση του αγώνα ήταν εξαιρετική και αντάξια της διεθνούς φήμης που έχει το τριαθλητικό αυτό event. Ανάλογο επίπεδο οργάνωσης συναντάς σε πολύ μεγαλύτερες διοργανώσεις όπως στον Μαραθώνιο της Αθήνας ή σε άλλους διεθνείς ευρωπαϊκούς μαραθωνίους. Η οργάνωση, τα παράλληλα events, οι ενημερώσεις όσο και η ίδια η διεξαγωγή του αγώνα (σηματοδοσία, τροφοδοσία, κριτές, transition zones, ιατρική βοήθεια, επικίνδυνα σημεία) ήταν σε υψηλό, επαγγελματικό επίπεδο. Επίσης, η επιλογή της τοποθεσίας διεξαγωγής ήταν πολύ επιτυχημένη. Η ευρύτερη περιοχή της Πύλου, η λίμνη Διβαριού και οι εγκαταστάσεις του COSTA NAVARINO δημιούργησαν ένα ιδανικό «τοπίο» για έναν τέτοιο αγώνα.

 

Τι σε έκανε να επιλέξεις την ομάδα του myathleteγια την συμμετοχή και την προετοιμασία σου;

Έχω επιλέξει την ομάδα του myathlete εδώ και πέντε χρόνια γιατί είναι πολύ σημαντικό, σε οποιοδήποτε επίπεδο κι αν γυμνάζεσαι, να το κάνεις με ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενό τους. Με αυτόν τον τρόπο γυμνάζεσαι στοχευμένα και με ασφάλεια! Πέρα, βέβαια, από την επαγγελματική αρτιότητα η ομάδα του myathlete είναι μια αθλητική παρέα Ανθρώπων με κοινό μεράκι τον αθλητισμό. Είναι μια παρέα που, απλά, σε κάνει καλύτερο!

Πόσο σε βοήθησε η ομάδα και τα υπόλοιπα μέλη της, τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όσο και στο ΣΚ του αγώνα;

Η ομάδα ήταν πολύ βοηθητική σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Οι ομαδικές προπονήσεις, το προπονητικό camp στις διαδρομές του αγώνα και οι Κυριακάτικες προπονήσεις ανοικτής θάλασσας κατά τη διάρκεια του χειμώνα έδωσαν σε όλη την ομάδα TRIAΘLOS, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, αυτοπεποίθηση! Αυτοπεποίθηση να σταθούν στη γραμμή εκκίνησης του 1ου IRONMAN 70.3 επάξια και χωρίς να υπολείπονται σε τίποτα από τους υπόλοιπους 1500 συμμετέχοντες.

 

Όταν είδες την αγριεμένη θάλασσα πριν από την εκκίνηση, σκέφτηκες – έστω και για μια στιγμή – να μην συμμετάσχεις τελικά;

Σε καμία στιγμή. Απλά σκέφτηκα ότι θα ακολουθήσει «ταλαιπωρία», ειδικά για όσους δεν είχαν εξοικειωθεί επαρκώς με την ανοικτή θάλασσα.

 

Τι κρατάς και τι «πετάς» από όλη αυτή τη διαδρομή; Ποια στιγμή δεν θα ξεχάσεις ποτέ και γιατί;

Δεν πετάω τίποτα. Όλες οι στιγμές, εύκολες ή δύσκολες, είναι στιγμές από το ίδιο ταξίδι. Δεν μπορείς να τις ξεχωρίσεις. Η χαρακτηριστικότερη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, ήταν η εκκίνηση. Όλοι ήταν λίγο ή πολύ «φοβισμένοι» ή, αν όχι φοβισμένοι, λίγο πιο ανήσυχοι με την εικόνα της θάλασσας. Συνήθως στους αγώνες οι συμμετέχοντες «συνωστίζονται» στη γραμμή εκκίνησης για να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο μπροστά από τους άλλους. Στη συγκεκριμένη εκκίνηση όλοι περίμεναν   «υπομονετικά» τη σειρά τους για να μπουν στο νερό…J

Όταν είσαι μέσα σε έναν αγώνα, τι σκέφτεσαι; Υπάρχει στο μυαλό σου ο προπονητής σου καθόλου; Αν ναι, πως τον σκέφτεσαι;

Μέσα στον αγώνα χωρίζω τη διαδρομή σε μικρά κομμάτια και την αντιμετωπίζω τμηματικά. Προσπαθώ να υλοποιήσω το “σχέδιο” του αγώνα και να αντιμετωπίσω τα απρόοπτα. Ο προπονητής μου είναι έμμεσα παρών μέσω της αυτοπεποίθησης που σου δίνει η άρτια προετοιμασία για την οποία έχει φροντίσει εκ των προτέρων! Την ώρα του αγώνα, όμως, είσαι εσύ, ο εαυτός σου και η διαδρομή.

 

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Αν διοργανωθεί στην Ελλάδα fullIRONMANθα είσαι εκεί;

Το επόμενο βήμα δεν έχει προσδιορισθεί ακόμα. Το full IRONMAN απαιτεί πολλές περισσότερες ώρες προπόνησης και το θεωρώ πολύ δύσκολο να συνδυαστεί με την υπάρχουσα καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.

 

Tι είναι αυτό που μας κάνει να αναζητούμε τη δυσκολία στον αθλητισμό μεγάλων αποστάσεων και μεγάλης διάρκειας;

Νομίζω ότι στην αρχή ψάχνουμε για κάτι που, στα μάτια μας, φαντάζει σαν ακατόρθωτο, σαν ένας στόχος που, δεδομένων των αναλογιών, είναι πολύ μακρινός ή μας ξεπερνά. Τοποθετούμε αυτόν το στόχο σε ένα γενικότερο πλαίσιο αυτοβελτίωσης και κάπως έτσι το ταξίδι ξεκινά. Όταν, με το καλό, το ταξίδι αυτό τελειώσει οι επόμενοι πιθανοί στόχοι έρχονται και, με μια περίεργη μαεστρία, βρίσκουν τρόπο και τρυπώνουν στο μυαλό σου ακριβώς μετά το λαχάνιασμα του τερματισμού.

Τι είναι αυτό που σε σηκώνει από τον καναπέ σου τόσο συστηματικά;

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Περνάς αφάνταστα καλύτερα κάνοντας πράγματα παρά παρακολουθώντας τα!

Σε ποιον/ποιους αφιερώνεις τον τερματισμό σου και γιατί;

Στη γυναίκα μου και στους γιους μου για τη βοήθεια, την υποστήριξη και την κατανόηση όλη αυτήν την περίοδο του φορτωμένου προγράμματος. Στο προπονητικό team, βέβαια, Ευρώπη Κακογιαννάκη, Αγγελική Σκούμπακαι Νίκο Δημητριάδη(η σειρά ακολουθεί τα αθλήματα του τριάθλου…J) για την επαγγελματικότατη υποστήριξή τους, στους συν(3)αθλητές μου και μη από το myathlete/TRIAΘLOSκαι στην ironteam(ξέρουν αυτοί) για τις πολύωρες προπονήσεις και τα πρωινά ραντεβού μέσα στο κρύο. Επίσης, ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στο Φώτη Γρηγοράτογια τον τραυματισμό που με βοήθησε να ξεπεράσω λίγες εβδομάδες πριν τον αγώνα!

 

Γιώργος Μυζάλης

Υπεύθυνος Επικοινωνίας myathlete.

 

 

 

 

 

X