Η μεταγραφική περίοδος του 2021 σημείωσε ιδιαίτερη κινητικότητα, με μεγάλες αλλαγές στο World Tour, το ανώτερο επίπεδο επαγγελματικής ποδηλασίας. Μια μεταγραφή που έκανε χαμηλή πτήση, περνώντας κάτω από τα ραντάρ των μεγάλων ειδησεογραφικών μέσων του αθλήματος, είναι αυτή του Juan Ayuso.

Ο 18χρονος Ισπανός έχει μόλις υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ιταλική Colpack ballan η οποία θα απολαμβάνει τις υπηρεσίες του για το 2021 έως την 31η Σεπτεμβρίου. Από την πρώτη Αυγούστου ο Juan Ayuso θα αγωνίζεται με την πολυσυζητημένη φέτος, φανέλα της UAE-Team Emirates. Αυτή είναι η στρατηγική που έχει χαραχτεί σε συνεργασία με την ομάδα των Εμιράτων, ώστε να επιτρέψει στον Ayuso να εγκλιματιστεί με τον χώρο της ελίτ ποδηλασίας.

 

Μερικά βιογραφικά στοιχεία.

Ο Juan Ayuso κατάγεται από τη Βαρκελώνη και διαμένει στη Jávea (https://altavillas.com/blog/1004196/why-pro-cycling-teams-choose-calpe-and-surroundings-for-their-training-camps), όπου η ποδηλατική κουλτούρα είναι ποτισμένη στους δρόμους της πόλης. Το 2019, βρέθηκε στο βάθρο του πρωταθλήματος Ισπανίας με πρώτη και τρίτη θέση στον αγώνα αντοχής και την ατομική χρονομέτρηση αντίστοιχα, στην κατηγορία εφήβων. Την επόμενη χρονιά κέρδισε και τις δύο κούρσες εμφατικά, ενώ το 2020 κατάφερε μια έβδομη και μια πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αντοχής και ατομικής χρονομέτρησης αντίστοιχα.

Αναμφίβολα, οι διακρίσεις του δεν έχουν το προφίλ του Remco Evenepoel, που πριν από δύο χρόνια προκάλεσε εντύπωση όταν πήρε την απόφαση να βρεθεί κατευθείαν από την κατηγορία εφήβων σε αυτή του World Tour. Παρ’ όλα αυτά, η UAE-Team Emirates, που φέτος χτίζει μια ομάδα με εμφανώς αυξημένη ιπποδύναμη, πρόσφερε στον 18-χρονο Juan πενταετές συμβόλαιο και θα τον έχει στις γραμμές της έως το 2025.

 

Juan Ayuso: η μεγάλη ελπίδα;

Εάν ο Joxean Matxin Fernandez, ο μάνατζερ της ομάδας, έχει δει κάτι σε αυτόν τον νεαρό που αξίζει ένα τέτοιο συμβόλαιο, μένει να δούμε αν θα τον εξελίξει για να τον κρατήσει με μια χαμηλόμισθη συμφωνία- από τον Ιανουάριο του 2018, ο κατώτατος μισθός για neo-pro στο World Tour έχει ορισθεί στις 30,839 ευρώ ετησίως- ή αν θα αφήσει κάποια ομάδα να εξαγοράσει το συμβόλαιό του, όπως έκανε η UAE στο συμβόλαιο του Marc Hirschi με την DSM.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι τυπικά ο Juan Ayuso ανήκει μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου στην Colpack Ballan, ήδη έχει δημοσιεύσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, φωτογραφίες με την εμφάνιση της UAE-Team Emirates. Ο νεαρός Ισπανός βρίσκεται σε επαφή με την UAE από τον χειμώνα του 2019, όπου παρευρέθηκε στο προπονητικό camp της ομάδας, ενώ σε όλο το 2020 αγωνίστηκε με το ίδιο ποδήλατο που αγωνίζεται και ο Tadej Pogacar, μια κίνηση προς ένδειξη της έμφασης που δίνει πλέον η UAE στην ανάδειξη νέων ταλέντων.

 

Πέτρος Γκαζώνης – cyclist & cycling coach myathlete.

Φωτογραφία: Alberto Brevers

 

add comment

X