Ημέρα της γυναίκας η σημερινή, ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών και υπενθύμιση του διαρκούς αγώνα τους μέχρι και σήμερα για ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Έναν από αυτούς τους τομείς αποτελεί και ο αθλητισμός, ο οποίος μέχρι ένα βαθμό ως μέσο επικοινωνίας και απελευθέρωσης, έχει συνδράμει στη γυναικεία συνειδητοποίηση και κατ’επέκταση και στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία. Σε ένα χώρο που είναι κυρίως ανδροκρατούμενος σε όλα τα επίπεδα, οι γυναίκες έχουν ξεπεράσει πολλά εμπόδια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άνδρες αθλητές ή ότι δεν αντιμετωπίζουν ακόμα πολλές προκλήσεις.

Προκλήσεις που μεταξύ άλλων αφορούν στη διαχείριση των πολλαπλών ρόλων (μαθήτρια-φοιτήτρια, μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη) που πλέον αναλαμβάνει μια γυναίκα αθλήτρια-πρωταθλήτρια, στην ανισότητα των αμοιβών (παρόλο που σε κάποια αθλήματα έχει εξισορροπηθεί), στην ανεπαρκή εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις προπονητικές και σε ηγετικές θέσεις διοίκησης – διακυβέρνησης αθλητικών προγραμμάτων, καθώς και στη μειωμένη πρόσβαση και ευκαιρία για συμμετοχή σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες σε σχέση κυρίως με το άλλο φύλο. Και τέλος ας μην ξεχνάμε τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αθλήτριες, τον σεξισμό και την σεξουαλική παρενόχληση, ένα πολύ ευαίσθητο θέμα το οποίο όμως δεν είναι της ημέρας να αναλυθεί.

Σήμερα η ημέρα είναι για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στις γυναίκες αθλήτριες (γνωστές και οι περισσότερες άγνωστες) που αγωνίστηκαν εντός και εκτός στίβων πριν από εμάς και μας βοήθησαν να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Είναι μέρα για να γιορτάσουμε τις γυναίκες αθλήτριες του σήμερα, που συνεχίζουν να αμφισβητούν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, που είναι διατεθειμένες να ανακαλύψουν και να ξεπεράσουν τα όρια τους και να φέρουν θετικές αλλαγές και αποτελούν έτσι έμπνευση για τις νεότερες γενιές αθλητριών που ακολουθούν. Μία νέα γενιά που θα είναι πιο εκπαιδευμένη, πιο αποφασισμένη και ατρόμητη!

Είτε λοιπόν είστε γυναίκα, είτε άντρας (πατέρας, σύζυγος, σύντροφος, φίλος, αδερφός, συνάδερφος) που αγαπάτε τις γυναίκες, τρέξτε σήμερα για τις γυναίκες αθλήτριες! Τρέξτε με τους φίλους σας, την οικογένεια σας, τους συναδέρφους σας και κάντε μια θετική διαφορά για χάρη όλων των γυναικών. Γιορτάστε ένα επίτευγμα μιας γυναίκας (ή το δικό σας), αυξήστε την ευαισθητοποίηση σε θέματα ισότητας μεταξύ των δύο φύλων σε σχέση με τον αθλητισμό και ενθαρρύνετε και άλλες γυναίκες και κορίτσια να ξεκινήσουν!

Happy  Women’s Day !!!!

Η ομάδα του myathlete.

 

Ιστορικά-στατιστικά στοιχεία:Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας – InternationalWomen’sDay (8 Μαρτίου) είναι μια ημέρα όπου γιορτάζονται παγκοσμίως τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών και αναγνωρίζονται οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ το 1909 και ο  εορτασμός της καθιερώθηκε το 1911. Από το 1975 η Ημέρα της Γυναίκας τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που αφορούν στην επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μία από τις ισχυρότερες πλατφόρμες για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί ο αθλητισμός. Και σίγουρα ο γυναικείος αθλητισμός έχει κάνει τεράστια άλματα τουλάχιστον όσο αφορά στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα διάφορα αθλήματα, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και από τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τον αποκλεισμό τους στην πρώτη Ολυμπιάδα του 1896, φτάσαμε «δια πυρός και σιδήρου» στο Λονδίνο το 2012, όπου οι γυναίκες συμμετείχαν για πρώτη φορά σε όλα τα αθλήματα στο Ολυμπιακό πρόγραμμακαι στους Αγώνες του Ρίο (2016) με νέο ρεκόρ για τη συμμετοχή των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες: από τους 11.444 αθλητές που συμμετείχαν, οι 5.176 ήταν γυναίκες δηλαδή ποσοστό 45.2%.

 

Πηγές:

http://www.unwomen.org/en/news/in-focus/international-womens-day

https://www.internationalwomensday.com/

https://www.olympic.org/women-in-sport

https://www.iefimerida.gr/news/323525/imera-tis-gynaikas-giati-ti-giortazoyme-ti-synevi-stis-8-martioy-1857-eikones

https://www.jaybirdsport.com/blog/5-influential-women-runners/

https://stepfeed.com/a-group-of-saudi-women-went-for-a-jog-in-jeddah-to-celebrate-women-s-day-9688

 

 

X