Ο Elia Viviani, χρυσός Ολυμπιονίκης όμνιουμ στην Ολυμπιάδα του Ρίο και σπρίντερ της γαλλικής επαγγελματικής ομάδας δρόμου, Cofidis, είχε μια πρόσφατη περιπέτεια υγείας η οποία αξίζει αναφοράς.

Ο 32-χρονος Ιταλός είχε μόλις ολοκληρώσει το πρώτο training camp της ομάδας στο Benidorm και προπονούταν κοντά στο σπίτι του, στην περιοχή της Verona κάνοντας ασκήσεις δύναμης.«Ήταν μια κλασική προπόνηση δύναμης στους 140-150 σφυγμούς ανά λεπτό. Ξαφνικά ένιωσα ταχυπαλμία και οι σφυγμοί μου ανέβηκαν πολύ απότομα, πάνω από τους 220 ανά λεπτό σε είκοσι δευτερόλεπτα» είπε στη La Gazzeta dello Sport.

O Elia Viviani κάλεσε αμέσως τον dr. Roberto Corsetti, πρώην γιατρό του στην ομάδα της Liquigas και στη συνέχεια χρειάστηκε μια ώρα για να γυρίσει χαλαρά στο σπίτι. «Δεν μπορώ να σας πω τι πέρασε από το μυαλό μου εκείνες τις στιγμές – γιατί συναίβει, τι θα μπορούσε να συμβεί… δεν έχω ξανανιώσει κάτι τέτοιο», είπε ο Elia Viviani, που το ίδιο απόγευμα έκανε τεστ κόπωσης στην κλινική του dr. Roberto Corsetti στην Ίμολα.

 

Εξετάσεις και αποτελέσματα

Το τεστ κόπωσης προκάλεσε την ίδια αρρυθμία που ένιωσε ο αθλητής στην προπόνησή του και η αντίδραση ήταν άμεση. Ο Elia Viviani ταξίδεψε στην Ανκόνα και έπειτα από μερικούς επιπλέον ελέγχους, υποβλήθηκε σε επέμβαση την Τετάρτη, μόλις τρεις μέρες μετά το συμβάν.

Αναμένεται πως ο  Ιταλός σπρίντερ θα είναι έτοιμος να επιστρέψει στις προπονήσεις μετά το πέρας δεκαπέντε ημερών και αφόρου περάσει επιτυχώς ακόμα ένα τεστ κόπωσης.

Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, που δείχνει πως οι αρρυθμίες δεν είναι πάντα αθώες και πως η χρήση παλμογράφου, ενός απλού και οικονομικού προπονητικού εργαλείου, μπορείς να μας δώσει σωτήριες πληροφορίες για την κατάσταση της καρδιάς μας.

 

Ο παλμογράφος έσωσε τον Elia Viviani;

Όπως που είπε τηλεφωνικά ο dr. Σακελλαρίδης (Καθηγητής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λάρισα),  έχει εξετάσει ασθενείς που κατάλαβαν πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον σφυγμό τους χάρη σε ένα κοινό, οικονομικό smartwatch. Ο ίδιος, φοράει πάντα το δικό του smartwatch και παρατηρεί πως κάποιες αρρυθμίες της δικής του καρδιάς, αντικατοπτρίζονται στο οικονομικό ρολόι που φοράει στο χέρι του.

Ο dr. Σακελλαρίδης, που εκτός από ιατρός είναι και ένας άνθρωπος που έχει ζήσει κοντά στον αθλητισμό ως πατέρας ενός καταξιωμένου Έλληνα αθλητή, ανέφερε πως η κλινική κατάσταση του Ella Viviani ήταν ιδιαίτερα επείγουσα, γι’ αυτό και υπήρξε γρήγορη ανταπόκριση από πλευράς των γιατρών.

 

Η άποψη του ειδικού για το θέμα.

Κάνοντας μια σύντομη και ιδιαίτερα διαφωτιστική διάλεξη είπε: «Η καρδιά είναι ένα αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα, αν μου επιτρέπεται ο όρος. Όταν έχουμε μια τέτοια ταχυκαρδία, οφείλεται στα ηλεκτρικά σήματα που δίνονται στους κάτω θαλάμους της καρδιάς, τις κοιλίες. Ο τρόπος να αντιμετωπιστεί, είναι με καυτηριασμό του σημείου στο οποίο εμφανίζεται το λανθασμένο ηλεκτρικό σήμα, το οποίο όσο υπάρχει, ανακατευθύνει το αίμα και το ξαναστέλνει στην καρδιά. Η καρδιά με τη σειρά της χτυπάει πιο γρήγορα για να το ξαναδιώξει».

Τέλος, ο Δρ. Σακελλαρίδης μας παραπέμπει σε ένα σχετικό άρθρο για περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Πέτρος Γκαζώνης – cyclist & cycling coach myathlete.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Mathilde L’Azou / Cofidis

add comment

X