Dream it… Believe it… Run it…  Ή αλλιώς: «Ό,τι μπορεί το μυαλό να συλλάβει και να πιστέψει, το μυαλό (και επομένως το σώμα) μπορεί να επιτύχει» Napoleon Hill.

Πως Ξεκίνησαν Όλα.

Το Σεπτέμβριο του 2010 στη διάρκεια ενός τρεξίματος στην παραλία της Βούλας μαζί με τους τότε αθλητές και αθλήτριές μου του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ. και θέλοντας να έχουμε ένα motto που θα μας εμπνέει αλλά και θα μας εξέφραζε ως νοοτροπία ομάδας, μας προέκυψε το Dream itBelieve itRun itΠαρόλο που υπάρχουν παρόμοια αποφθέγματα που αναφέρονται βασικά στη δύναμη της σκέψης, η οποία, σε συνδυασμό με μεγάλη πίστη και προσπάθεια, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες, το συγκεκριμένο δεν εμφανιζόταν μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο και αυτό μας ενθουσίασε ακόμα πιο πολύ. Και παρόλο που αναφερόμασταν – τη συγκεκριμένη περίοδο – στον αθλητισμό και πιο πολύ στους αγώνες δρόμου με το Run it (τρέξτο), μας άρεσε επίσης και γιατί το Run it  μπορεί να αφορά σε οτιδήποτε «τρέχουμε» κατά τη διάρκεια της ζωής μας, από σπουδές, projects, επαγγέλματα ακόμα και σχέσεις, γεγονός που για μας το καθιστούσε διαχρονικό.

Dream it… Believe it… Run it… και myathlete.

Το motto έγινε tattoo και ακόμα πιο τιμητικό για μένα ήταν το γεγονός, ότι για μια χρονική περίοδο αποτέλεσε το motto που εμφανιζόταν στις μπλούζες του myathlete. Παραμένει, δε, μέχρι σήμερα ένα από τα αγαπημένα μου hashtags, αλλά και σημείο αναφοράς για όσους και όσες έχουν γυμναστεί κάποια στιγμή κάτω από τις οδηγίες μου.

Ποιο όμως τελικά είναι το πιο σημαντικό από τα τρία (dream,believe,”run”) και ποιες είναι οι αρχές που πρέπει να εφαρμόσουμε ώστε να καταλήξουν οι ενέργειές μας στο επιθυμητό και επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για τον καθένα από εμάς, δηλαδή στην επιτυχία?

Dream it: ονειρέψου το.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Αμερικανό συγγραφέα αυτοβοήθειας Napoleon Hill (1883-1970), ο προσδιορισμός του στόχου (ή στην προκειμένη περίπτωση του «ονείρου – dream») είναι η αφετηρία κάθε επιτεύγματος και κυρίως προσδίδει την αίσθηση του σκοπού στην ύπαρξή μας. Άρα τολμείστε να ονειρευτείτε και να δημιουργήσετε ένα όραμα για το μέλλον σας. Ανακαλύψτε στόχους που σας εξιτάρουν, σας εμπνέουν και σας προδιαθέτουν να προσπαθήσετε σκληρά. Σας  παραπέμπω στο ποίημα του Charles Bukowski «So you want to be a writer» για περαιτέρω έμπνευση, όπου το  writer μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ότι αφορά εσάς. Το όνειρο – στόχος πρέπει να είναι πρόκληση λοιπόν, αλλά ταυτόχρονα και συγκεριμένος, ατομικός, ρεαλιστικός και μετρήσιμος («ό,τι μπορεί να μετρηθεί, μπορεί να βελτιωθεί»).

Believe it. (work for it),πίστεψέ το (δούλεψε για αυτό).

Η πίστη στο όνειρο αφορά κυρίως στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης, η οποία επηρεάζει μαζί με την οριοθέτηση του στόχου την τελική απόδοση. Και πως χτίζεται η αυτοπεποίθηση? Πρώτα και πάνω από όλα, η αυτοπεποίθηση χτίζεται κυρίως μέσα από την προπόνηση που συνοδεύεται από την ανάλογη νοερή απεικόνιση των προσδοκώμενων επιτυχιών.  Η προπόνηση πρέπει να είναι συστηματική, στοχευμένη, εξατομικευμένη και σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το επίπεδο (αρχάριο, προχωρημένο, ελίτ),   να πραγματοποιείται με αδιαπραγμάτευτη συνέπεια.

Προσωπικά στα χρόνια του πρωταθλητισμού, όπου η καθημερινή (πολλές φορές και διπλή) προπόνηση ήταν εκ των ουκ άνευ, στη διάρκεια της προετοιμασίας είχα πάντα σε εμφανές σημείο σαν υπενθύμιση ένα φυλλάδιο που αναφερόταν στις αρχές της επιτυχίας στις οποίες ανατρέχω ως σήμερα και σας τις μεταφέρω:

Dream it… Believe it… Run it… – Βασικές Αρχές.

  1. Αναπτύξτε ένα σχέδιο (οργανώστε τη σκέψη σας)
  2. Εστιάστε τη συγκέντρωσή σας (μην κάνετε πολλά πράγματα συγχρόνως)
  3. Πάρτε προσωπική πρωτοβουλία (συμπεριφερθείτε σαν να εξαρτώνται όλα από εσάς)
  4. Εξασκείστε την αυτοπειθαρχία σας (μην αποσπάστε, μείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο)
  5. Μάθετε να διαχειρίζεστε (το χρόνο, την ενέργειά και τα χρήματά σας σύμφωνα με τον στόχο σας)
  6. Δείξτε ενθουσιασμό (είναι μεταδοτικός)
  7. Απολαύστε το (είναι θεραπευτικό)

Από την προσωπική μου εμπειρία θα μου επιτρέψετε να προσθέσω εδώ και:

  1. Να έχετε ένα δυνατό support group (ομάδα υποστήριξης). Μοιραστείτε τη διαδικασία και όλες τις εύκολες και δύσκολες στιγμές της με οικογένεια, φίλους, συναδέλφους που πιστεύουν σε εσάς και στο όνειρό σας.

Run it. κάντο.

Και φτάνουμε στην τελική προσπάθεια για την επίτευξη του εκάστοτε στόχου. Εδώ όπου πρέπει να κυνηγήσετε το στόχο με όλες σας τις δυνάμεις, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος.  Όπου πρέπει να κρατήσετε την πίστη στις ικανότητές σας και στην προετοιμασία σας ό,τι δυσκολία και να προκύψει. Να θυμάστε ότι «η πίστη είναι μία κατάσταση του μυαλού μέσω της οποίας οι στόχοι, οι επιθυμίες, τα σχέδια και οι σκοποί σας μπορούν να μεταφραστούν στο φυσικό ή οικονομικό ισοδύναμό τους». Ακόμα και  στην περίπτωση μη επίτευξης του στόχου (αποτυχία), να μην ξεχνάτε ότι μπορεί να αποδειχθεί «μεταμφιεσμένη ευλογία», ότι είναι προσωρινή και ότι η προσωπική επιτυχία είναι σε ακριβή αναλογία με το μέγεθος των αποτυχιών που έχουμε βιώσει και ξεπεράσει. Αφήστε που τα πιο σημαντικά τα κερδίσατε στη διάρκεια του «ταξιδιού».

Σε ό,τι και όποιο λοιπόν όνειρο (εντός και εκτός εισαγωγικών) έχετε που σας ενθουσιάζει να το πετύχετε και δεν φοβάστε να κουραστείτε για να το κατακτήσετε, σας εύχομαι να το κάνετε (go for it), το έχετε (you got this) και καλή επιτυχία!!! Dream it… Believe it… Run it…

Καρολίνα Σκούρτη, M.Sc.

Head running coach myathlete

υ.γ. Dream it… Believe it… Run it…Περί αποσιωπητικών…Σύμφωνα με τη γραμματική οι τελείες είναι πάντα τρεις και κάτι κρύβουν (αποσιωπούν- εξ ου και το όνομά τους).  Χρησιμοποιούνται όταν κάτι λείπει, όταν μια πρόταση περιέχει υπονοούμενο το οποίο πρέπει να συμπεράνει ο αναγνώστης ή θέλουμε να τονίσουμε αυτό που θα πούμε. Ο λόγος που εγώ προσωπικά επέλεξα αποσιωπητικά (αντί πχ θαυμαστικού, τελείας ή παύλας) είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω. Οι τελίτσες δεν είναι σαν τα θαυμαστικά που λες και με αναγκάζουν κάποιες φορές να κάνω κάτι, ή πρέπει να πειστώ να κάνω κάτι.

Οι τελίτσες για μένα αντιπροσωπεύουν μια ήρεμη δύναμη. Κάθονται εκεί και περιμένουν μια απάντηση…Κάποιος πρέπει να κάνει μια κίνηση, να αναλάβει δράση. Και κάπως έτσι αφού θα έχω με ηρεμία και καθαρό μυαλό ξεκαθαρίσει το στόχο μου (dream it), θα εργαστώ για αυτόν με επιμονή και υπομονή (believe it) και στο τέλος χωρίς τυμπανοκρουσίες θα τον επιτύχω (run it).

 

 

 

 

add comment

X