Skip to content
Ελεύθερο
Βελτίωσε την τεχνική σου στο ελεύθερο

Βελτίωσε την κολύμβηση σου στο ελεύθερο.

Μαθαίνοντας το ελεύθερο το πιο σημαντικό βήμα είναι η αναπνοή. Εξίσου όμως σημαντική είναι και η θέση του σώματος πάνω στο νερό. Η σωστή στάση του σώματος δεν είναι απλά μια αισθητική λεπτομέρεια, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση και την αποτελεσματικότητα του κολυμβητή.

Το σώμα θα πρέπει να είναι οριζόντιο, σε πρηνή θέση και σε ίσια ευθεία γραμμή. Το κεφάλι κοιτάει προς τα κάτω όλη την ώρα, εκτός από τη στιγμή που εκτελεί αναπνοή κάνοντας μια ομαλή στροφή στο πλάι. Το πηγούνι είναι κοντά στο στήθος. Ο κορμός παραμένει σταθερός σε μια ισορροπημένη θέση για όλη τη διάρκεια. Τέλος, οι κινήσεις των χεριών και των ποδιών ,όπου τα πόδια χτυπάνε το ένα δίπλα στο άλλο, πρέπει να είναι συντονισμένες και αποτελεσματικές για την προώθηση του σώματος στο νερό.

Επιπλέον είναι σημαντική η σωστή θέση γιατί μειώνει την αντίσταση και επιτρέπει στο κολυμβητή να κινείται πιο γρήγορα πάνω στο νερό. Βοηθά στη βελτίωση της αναπνοής, καθώς η σωστή θέση του κεφαλιού επιτρέπει στον κολυμβητή να πάρει περισσότερο οξυγόνο και να διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό αναπνοής. Μειώνει την πιθανότητα τραυματισμών, διότι μοιράζει ομοιόμορφα το φορτίο στους μύες και τις αρθρώσεις.

Ένας οδηγός για σωστή θέση σώματος στο ελεύθερο.

 Για τη βελτίωση της θέσης  του σώματος προτείνονται οι εξής ασκήσεις με τη συγκεκριμένη σειρά εκτέλεσης:

  1. Με αναπνευστήρα, το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια και τη μια παλάμη πάνω στην άλλη και χτυπάω πόδια. Για τους αρχάριους η ίδια άσκηση  με πέδιλα.
  2. Άσκηση “superman” :Το ένα χέρι μπροστά, το άλλο δίπλα στο πόδι, κάθε 6 ποδιές αναπνοή στο πλάι και εκτελείται για ένα μήκος της πισίνας. Εννοείται εκτελείται και από την άλλη μεριά. Για τους αρχάριους η ίδια άσκηση με πέδιλα.
  3. Άσκηση “catch-up”: Κολύμπι ελεύθερο περιμένοντας το ένα χέρι το άλλο. Για αρχάριους η ίδια άσκηση με πέδιλα.

Μαρία Μανουσάκη – swimming coach myathlete.

Back To Top