Skip to content

Άσκηση και Κίνητρα

Κάθε μέρα βλέπουμε γυμναστήρια, γήπεδα, αθλητικούς χώρους γεμάτους με ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου, επιπέδου κ.ο.κ.. Καθένας τους έχει κι ένα διαφορετικό στόχο, ένα λόγο που επιλέγει να βρίσκεται εκεί τη δεδομένη χρονική στιγμή.

 

Κάποιοι είναι αθλητές και προετοιμάζονται για την αγωνιστική τους περίοδο, κάποιοι αθλούνται από χόμπι – ως ένα διάλειμμα από την πιεστική τους καθημερινότητα. Άλλοι για λόγους υγείας προκειμένου να βελτιώσουν το μεταβολισμό τους, να μειώσουν το βάρος τους, ή να μπορούν να κινούνται καλύτερα στην καθημερινότητά τους. Και κάποιοι άλλοι για αισθητικούς λόγους.

Ο κάθε αθλούμενος καθορίζει τον δικό του στόχο και αυτός ορίζεται από την επιθυμία του καθενός: για τον οποίο επιλέγει να αθληθεί. Οι επιθυμίες αυτές αντιπροσωπεύουν τα λεγόμενα κίνητρα, που χωρίζονται στα εσωτερικά και τα εξωτερικά. Ως εσωτερικό κίνητρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ευχαρίστηση και ικανοποίηση για την ίδια την δραστηριότητα. Για παράδειγμα η άσκηση μπορεί να προσφέρει ένα έντονο αίσθημα ευχαρίστησης, την εκτόνωση stress, την οργάνωση της σκέψης ή και το άδειασμα του μυαλού. Εξωτερικά κίνητρα μπορούν να είναι ένας έπαινος, ο θαυμασμός των άλλων, μια αμοιβή όπως ένα μετάλλιο, η απώλεια βάρους, η επίπεδη κοιλιά ή η αισθητικά βελτιωμένη εμφάνιση κ.α.. Σε μία τρίτη κατηγορία θα συμπεριλαμβανόταν η έλλειψη κινήτρου, περίπτωση στην όποια το άτομο δεν παρουσιάζει μια πολύ συνεπή συμπεριφορά προς την εκάστοτε δραστηριότητα.

Σε αρκετές περιπτώσεις παρόλα αυτά, η κινητήρια δύναμη που οδηγεί τον καθένα στην άσκηση χάνει την επίδρασή της. Οι λόγοι ποικίλουν από έναν καθιστικό τρόπο ζωής, την αύξηση των κιλών στη ζυγαριά, η φορτωμένη καθημερινότητα που μπορεί να επιφέρει μια επιπλέον ψυχολογική κούραση, το άγχος – stress, ο φόβος της αρχής του καινούργιου, σύγχυση ως προς την επιλογή δραστηριότητας, κάποιος σωματικός πόνος, απογοήτευση λόγω μη άμεσων και ορατών αποτελεσμάτων, “βαρεμάρα” κ.α..

 

Βρίσκοντας κίνητρα ξανά.

Ανά κάποια χρονικά διαστήματα είναι πολύ φυσιολογικό όλοι να βιώνουμε μια παρόμοια κατάσταση, όπου τα κίνητρα μας είναι μειωμένα και επηρεασμένα αρνητικά από άλλους παράγοντες. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι να προσπαθούμε, το δυνατόν περισσότερο, να μην ενδίδουμε σε αυτή την κατάσταση και να βρίσκουμε τρόπους να την ξεπερνάμε.

Ένα παράδειγμα θα αποτελούσε η αναγνώριση και ο επαναπροσδιορισμός των κινήτρων μας ή η καταγραφή όλων όσων έχουμε επιτύχει από τη μέρα που ξεκινήσαμε. Ένας άλλος τρόπος είναι να εστιάσουμε μέρος της προσοχής μας στην κοινωνικοποίηση και τις κοινωνικές συναναστροφές που μπορεί να μας προσφέρει η κάθε φυσική δραστηριότητα.

Η ενασχόληση με την άσκηση και τον αθλητισμό είναι μια διαδρομή χωρίς γραμμή τερματισμού. Αποτελεί μια εμπειρία που δύναται να φέρει τους ανθρώπους κοντά μεταξύ τους αλλά και με τον εαυτό τους. Αυτή η συνήθεια μας προσφέρει ζωή και υγεία με όλη την έννοια του όρου.

Μια προτροπή.

Συνεχίστε να εξερευνάτε, να εξελίσσεστε και να επωφελείστε από την ενέργεια που σας προσφέρει η καθημερινή άσκηση. Και πάνω απ’ όλα, να αγαπάτε το ταξίδι προς την καλύτερη έκδοση του εαυτού σας.

 

Κατερίνα ΚαράβολαPersonal trainer – myathlete.

Back To Top