Skip to content

Ποδηλασία: Ξεκίνησα αργά και με δυσκολεύει

Συχνά, η ποδηλασία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα αθλητών που μπήκαν αργά στο άθλημα του τριάθλου. Είτε γιατί το ποδήλατο δεν τους τράβηξε ως παιδιά, είτε γιατί στα πλαίσια της τριαθλητικής προπόνησης, δεν έχουν τον χρόνο ή δεν θέλουν να επενδύσουν περισσότερο χρόνο στο άθλημα.

Ως αποτέλεσμα, θα εκθέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο χωρίς να γνωρίζουν πως να τον αποφύγουν ή να τον αντιμετωπίσουν.

Το πρόβλημα:

Η ποδηλασία ενέχει πτώσεις, επαφές, επικίνδυνο τερέν, κακοκαιρία που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και άλλα πολλά.

Η λύση:

Για να αποκτήσει κανείς οικειότητα με κάτι ξένο, χρειάζεται να αφιερώσει χρόνο. Αν δεν τον τραβάει το άθλημα, μπορείς απλώς να το αποδεχτεί και να είναι εντάξει με αυτό.

Σαν προπονητής, που προτείνω στους αθλητές μου συχνά είναι να βάλουν κατά τη διάρκεια που κάνουν προπόνηση indoor, κάποιο αγώνα ποδηλασίας -πολλές φορές προτείνω και συγκεκριμένο αγώνα. Μέσα από την ένταση του αγώνα θα μπορέσουν να βγάλουν και αυτοί μεγαλύτερη ένταση, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν την τεχνική, την τακτική και τον τρόπο που κινούνται στο χώρο μερικοί κορυφαίοι αθλητές.

Έπειτα έρχεται ο μιμητισμός. Αυτό που βλέπουμε και μας αρέσει τείνουμε να προσπαθούμε να το αντιγράψουμε και έτσι έρχεται η καλύτερη στάση στο ποδήλατο, η καλύτερη θέση στη στροφή, ο σωστός και ασφαλής τρόπος να σηκωνόμαστε από τη σέλα, όταν επιτρέψουν οι συνθήκες να βγούμε στον δρόμο.

Η βελτίωση δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη, έρχεται τόσο αργά μερικές φορές που ο ίδιος ο αποδέκτης δεν μπορεί να την παρατηρήσει, χρειάζεται όμως επένδυση χρόνου, υπομονή και απόλαυση της διαδικασίας.

Πέτρος Γκαζώνης – triathlon & cycling coach myathlete.

Back To Top