Skip to content

Πέρα από το χρονόμετρο

10 πράγματα που κρατάμε από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

 

Πέρασε λοιπόν στην ιστορία και ο επετειακός 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας και μαζί με αυτόν και οι προσωπικές ιστορίες και προσδοκίες (που επαληθεύτηκαν ή όχι) των συμμετεχόντων. Και παρόλο που οι περισσότεροι μετρούν την επιτυχία τους σύμφωνα με το χρόνο που πέτυχαν, η αλήθεια είναι ότι η ολοκλήρωση ενός μαραθωνίου (πόσο μάλλον της απαιτητικής διαδρομής του ΑΜΑ), δεν είναι μόνο ο χρόνος που χρειάζεται για να περάσεις τη γραμμή τερματισμού. Είναι περισσότερο ένα ολιστικό ταξίδι που απαιτεί αφοσίωση, ανθεκτικότητα και αυτοανακάλυψη. Καθώς λοιπόν αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος του σφυροκοπήματος των παπουτσιών σας στην άσφαλτο εξαφανίζεται και οι επευφημίες του πλήθους γίνονται μια μακρινή ανάμνηση, είναι καιρός να αναλογιστείτε όλη την εμπειρία σας και τα διδάγματα από το ταξίδι του μαραθωνίου.

 

1. Το ταξίδι έχει σημασία:
Σκεφτείτε ολόκληρη την εμπειρία του μαραθωνίου, από τις πρώτες μέρες της προπόνησης μέχρι τη στιγμή που περάσατε τη γραμμή τερματισμού. Σκεφτείτε τις καλές στιγμές, τις δυσκολίες και όλα τα μαθήματα που πήρατε στην πορεία.

2. Προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα:
Αξιολογήστε πόσο καλά προσαρμοστήκατε στις απρόβλεπτες προκλήσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πως αντιμετωπίσατε απροσδόκητες καιρικές συνθήκες (π.χ. θερμοκρασία, κόντρα αέρας), τις ανηφόρες και τις κατηφόρες, ή τις στιγμές σωματικής δυσφορίας; Αναγνωρίστε και επιβραβεύστε την ανθεκτικότητά που επιδείξατε για να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια.

3. Στρατηγική αγώνα:
Αξιολογήστε την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του αγώνα σας. Πήγατε στον κατάλληλο ρυθμό ή αντιμετωπίσατε δυσκολίες λόγω της πολύ γρήγορης ή πολύ αργής εκκίνησης; Σκεφτείτε πόσο καλά διαχειριστήκατε την ενέργειά σας σε όλη την απόσταση.

4. Διατροφή και ενυδάτωση:
Εξετάστε το πρόγραμμα διατροφής και ενυδάτωσης σας. Σκεφτείτε εάν τροφοδοτήσατε επαρκώς το σώμα σας πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Προσδιορίστε τι λειτούργησε καλά και τομείς που μπορεί να χρειάζονται βελτίωση για μελλοντικούς αγώνες.

5. Ψυχική δύναμη:
Σκεφτείτε την ψυχική σας κατάσταση κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Πώς αντιμετωπίσατε την κούραση, την πλήξη ή τις στιγμές αμφιβολίας; Αναγνωρίστε περιπτώσεις όπου εφαρμόσατε νοητικές στρατηγικές για να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και θετικοί.

6. Σύστημα Υποστήριξης (support system):
Αναγνωρίστε το ρόλο του συστήματος υποστήριξής σας – φίλους, οικογένεια, συναδέλφους, δρομείς. Σκεφτείτε τον αντίκτυπο της ενθάρρυνσης και της συναδελφικότητας στην απόδοσή σας. Η ευγνωμοσύνη για όσους στάθηκαν δίπλα σας μπορεί να είναι μια ισχυρή πτυχή της εμπειρίας σας.

7. Αποκατάσταση μετά τον αγώνα:
Αξιολογήστε τη ρουτίνα αποκατάστασης μετά τον αγώνα. Δίνετε προτεραιότητα στην ξεκούραση, την ενυδάτωση και τη σωστή διατροφή; Αναγνωρίστε τη σημασία της φροντίδας του σώματός σας αφού το ωθήσατε στα όριά του.

8. Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους:
Η επιτυχία δεν μετριέται μόνο με το ατομικό ρεκόρ αλλά και με τους στόχους που είχατε θέσει για τον εαυτό σας. Πετύχατε τους στόχους που είχατε καταγράψει πριν τον αγώνα; Γιορτάστε ακόμα και τις μικρότερες νίκες στην πορεία σας.

9. Μαθαίνοντας από τα λάθη:
Προσδιορίστε τυχόν λάθη ή προκλήσεις που αντιμετωπίσατε και χρησιμοποιήστε τα ως σκαλοπάτι για τη γενικότερη βελτίωση σας ως δρομέα. Είτε αυτό είναι να τροποποιήσετε το πρόγραμμα προπόνησής σας, να αναπροσαρμόσετε τη στρατηγική του αγώνα σας ή να βελτιώσετε τη συνολική σας προσέγγιση, κάθε λάθος είναι μια ευκαιρία για μάθηση.

10. Γιορτάστε το επίτευγμα σας:
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να απολαύσετε τη γλυκιά γεύση του θριάμβου στην ολοκλήρωση του αυθεντικού μαραθωνίου. Αναγνωρίστε και εκτιμήστε την αφοσίωση, την πειθαρχία και την απόλυτη αποφασιστικότητα που σας ώθησαν να σταθείτε καταρχάς στη γραμμή εκκίνησης και στη συνέχεια να διασχίσετε τη γραμμή του πολυπόθητου τερματισμού. Ανεξάρτητα από το χρονόμετρο, αυτό το επίτευγμα από μόνο του είναι απόδειξη της αφοσίωσης και της σκληρής δουλειάς σας.

 

Καταλήγοντας, ας αναγνωρίσουμε ότι το μαραθώνιο ταξίδι είναι μια πλούσια συλλογή από εμπειρίες, μαθήματα και προσωπικούς θριάμβους και ότι η πραγματική νίκη βρίσκεται στο ίδιο το ταξίδι. Να θυμάστε ότι η επιτυχία σε έναν μαραθώνιο εκτείνεται πέρα από το χρονόμετρο. Περιλαμβάνει την προσωπική ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα και την ικανοποίηση της υπέρβασης μιας τρομερής πρόκλησης. Κάθε όπως κάθε αγώνας προσφέρει πολύτιμες γνώσεις που μπορούν να συμβάλουν στην εξέλιξή σας ως δρομέας και ως άτομο.

Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!

Καρολίνα Σκούρτη – head running coach myathlete.

Back To Top