Η πρόσληψη οξυγόνου (VO2) και η μέγιστη τιμής αυτής (VO2max) ολοένα και αποτελεί μεγαλύτερο αντικείμενο…
Τρέξιμο: Τραυματισμοί & Πρόληψη – Μέρος πρώτο
Το τρέξιμο αποτελεί έναν ιδιαιτέρως ωφέλιμο και πλέον αρκετά δημοφιλή τρόπο άσκησης και φυσικής δραστηριότητας.
Συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας του οργανισμού, στην ενδυνάμωση μυών του κορμού και των κάτω άκρων αλλά και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.
Επιπλέον, είναι μια εύκολα προσαρμόσιμη μορφή άσκησης με βάση το χρόνο του κάθε ατόμου, δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό και ούτε ειδικά εξοπλισμένο χώρο. Στην Ευρώπη φαίνεται πως το 36% του πληθυσμού ασχολείται με το τρέξιμο σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ενώ παρουσιάζεται ένα ποσοστό 15% που είναι τακτικοί δρομείς.
Το τρέξιμο, παρόλα αυτά, όταν πραγματοποιείται υπό μη ιδανικές συνθήκες (π.χ. ελλιπής προετοιμασία και αποκατάσταση) δύναται να επιφέρει τραυματισμούς, με τα ποσοστά τους να φτάνουν το 30-79%. Με τον όρο τραύμα εννοούμε τη συνθήκη κατά την οποία ο οργανισμός υπόκειται σε βίαιη καταστροφή των ιστών του, εσωτερικά ή εξωτερικά, με αποτέλεσμα την παροδική ή μόνιμη διακοπή καθημερινώνδραστηριοτήτων ενός ατόμου.
Τι λέει η βιβλιογραφία;
Με βάση τη βιβλιογραφία, οι πιο συχνά εμφανιζόμενοι τραυματισμοί είναι ο επιγονατιδομηριαίος πόνος, η περιοστίτιδα κνήμης, η τενοντοπάθεια αχιλλείου τένοντα και η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Αναφέρονται επίσης το σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας, τραυματισμός των οπίσθιων μηριαίων μυών και του μέσου γλουτιαίου μυ.
Η αιτιολογία πίσω από κάθε τραυματισμό είναι πολυπαραγοντική. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ενδογενείς και οι εξωγενείς παράγοντες. Ενδογενείς εννοούμε την ηλικία, το φύλο, τη μορφολογία του σώματος, τις ανατομικές ανισορροπίες του κορμού, την ελλιπή ευκινησία και ευλυγισία ή κάποιο πρότερο τραυματισμό. Οι εξωγενείς αποτελούν τις μη ελεγχόμενες συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος, το επίπεδο άσκησης, την μεγάλη προπονητική επιβάρυνση, τα προπονητικά σφάλματα (υπερπροπόνηση), λάθος ή φθαρμένο εξοπλισμό (υπόδημα) και την ακατάλληληεπιφάνεια άθλησης.
Εν κατακλείδι.
Εν κατακλείδι, στην περίπτωση εμφάνισης κάποιου επίμονου συμπτώματος πόνου που εκδηλώνεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, το πιο ιδανικό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον επιστήμονα υγείας και άσκησης με τον οποίο συνεργαζόμαστε, προκειμένου να μας κατευθύνει καταλλήλως ως προς την αντιμετώπιση και διαχείρισή του.
Κατερίνα Καράβολα Personal trainer – myathlete.