Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί έναν παχύ, ινώδη ιστό ο οποίος εντοπίζεται στο κατώτερο μέρος του…
Η ανθρώπινη καρδιά.
Η καρδιά, ή αλλιώς το μυοκάρδιο, είναι ακριβώς ό,τι υποδηλώνει η επιστημονική ονομασία της. Είναι μυς και για την ακρίβεια είναι ο σημαντικότερος μυς της ανθρώπινης ζωής.
Χωρίζεται σε δεξιά και αριστερή, ενώ αποτελείται από 2 κόλπους και 2 κοιλίες (ένας κόλπος και μια κοιλία αντίστοιχα στην δεξιά και αριστερή καρδιά).Συστέλλεται και διαστέλλεται όπως και ο σκελετικός μυς π.χ. ο τετρακέφαλος μυς, και κατά αυτή τη λειτουργία του, δίνει ζωή στον άνθρωπο. Με τη διαστολή της, το αίμα από τους κόλπους μεταφέρεται στις κοιλίεςκαι κατά την συστολή το αίμα εκτοξεύεται από την δεξιά κοιλία στους πνεύμονες και απότην αριστερή κοιλία στην αορτή (κεντρική αρτηρία του σώματος) και μέσω αυτής μεταφέρεται αίμα προς το κεφάλι, τα ζωτικά όργανα και την περιφέρεια.
Η εκτόξευση του αίματος από την καρδιά κατά την συστολή των κοιλιών είναι αυτό που ονομάζουμε κοινώς παλμό, ενώ η ποσότητα του αίματος αυτού ονομάζεται όγκος παλμού. Κατά την ηρεμία η καρδιά πάλλεται σταθερά με περίπου 60-70 παλμούς ανά λεπτό ενώ κατά την άσκηση οι παλμοί αυξάνονται ανάλογα με την ένταση της προσπάθειας και μπορούν να φτάσουν έως και τους 200 παλμούς ανά λεπτό. Ωστόσο οι παλμοί ή αλλιώς η καρδιακή συχνότητακατά την ηρεμία ή κατά την άσκηση, επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες εξωγενείς και μη, π.χ. καιρικές συνθήκες, με τη ζέστη να αποτελεί έναν παράγοντα που κάνει την καρδιά να πάλλεται πιο γρήγορα ή κούραση που και πάλι επιφέρει μεγαλύτερη αύξηση στην καρδιακή συχνότητα του ατόμου. Έπειτα το εύρος μέσα στο οποίο κυμαίνεται η καρδιακή συχνότητα ενός ανθρώπου είναι προσδιορισμένο από την γέννηση του για αυτό και δεν έχει καμία προπονητική υπόσταση να συγκρίνονται καρδιακές συχνότητες διαφορετικών ατόμων ακόμα και αν έχουν ίδιο φύλο και ηλικία.
Ποιές όμως είναι οι διαφορές στην καρδιά ενός αθλητή και ενός ατόμου που κάνει καθιστική ζωή; Είναι αλήθεια τελικά ότι η άσκηση είναι ευεργετική για την ανθρώπινη καρδιά και κατά συνέπεια για την ανθρώπινη ζωή;Όλες οι έρευνες λοιπόν καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι η άσκηση είναι συνυφασμένη με την υγεία του ανθρώπου. Από ανατομικής άποψης η καρδιά του αθλητή/αθλουμένου είναι φυσιολογικά υπερτροφική και αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του όγκου της αριστερής κοιλίας, μια φυσιολογική προσαρμογή της άσκησης. Τα οφέλη αυτής της υπερτροφίας περικλείουν στην ουσία και τα οφέλη της άσκησης στην ανθρώπινη καρδιά. Η καρδιά όντας μεγαλύτερη, αυξάνει τον όγκο παλμού της με συνέπεια να χρειάζεται λιγότερους παλμούς για να μεταφέρει το αίμα που απαιτεί ο οργανισμός μια δεδομένη χρονική στιγμή. Ενδεικτικά μια γυμνασμένη καρδιά, πάλλεται στην ηρεμία με λιγότερους από 60 παλμούς ανά λεπτό. Αυτό αποφέρει ένα ημερήσιο “κέρδος” περίπου 15.000 καρδιακών παλμών σε σχέση με ένα άτομο που δεν ασκείται, ενώ το αντίστοιχο μηνιαίο κέρδος αγγίζει περίπου το μισό εκατομμύριο παλμούς. Έτσι τελικά η καρδιά ενός αθλητή/αθλουμένου πάλλεται πολύ λιγότερες φορές από εκείνη ενός ανάσκητου ατόμου σε βάθος χρόνου, προσφέροντάς του έτσι μια πιο ”ξεκούραστη” καρδιά. Είναι πράγματι τόσο αξιοθαύμαστο όσο ακούγεται!
Αλέξανδρος Δημητριάδης – Running coach.