Skip to content

Αποκατάσταση μετά από δύσκολη κολυμβητική προπόνηση

Όπως όλοι οι αθλητές, έτσι και οι κολυμβητές πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή για σωστή μυϊκή λειτουργία και αποκατάσταση μετά την κολύμβηση. Η επιτυχία στην κολύμβηση απαιτεί σκληρή προπόνηση, αφοσίωση, σημαντικό χρόνο άσκησης στο νερό, σωστή διατροφή και αποκατάσταση.

Ενεργητική αποκατάσταση

Η απλή ξεκούραση ή η μη εξάσκηση για κάποιες μέρες είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί. Οι ημέρες ξεκούρασης είναι σημαντικές όχι μόνο για τη σωματική υγεία αλλά και για την ψυχική υγεία. Η ενεργητική αποκατάσταση, όπως η απλή κολύμβηση, είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να αποκαταστήσει τις βλάβες. Επιπλέον οι διατάσεις και η χαμηλή έντασης σωματική άσκηση όπως το περπάτημα ανήκουν και αυτά στην ενεργητική αποκατάσταση.

Αποθεραπεία μετά την κολύμβηση

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κολυμπήσετε χαλαρά στο τέλος κάθε προπόνησης. Η χαλαρή, ήπια κίνηση θα δώσει στο σώμα σας την ευκαιρία να επεξεργαστεί και να διασπάσει τις χημικές ουσίες που παράγει κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Τι συμβαίνει όταν σταματάτε την κολύμβηση; Η απαίτηση των μυών σας για οξυγόνο μειώνεται και ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται. Ωστόσο, το σώμα σας δεν μεταφέρει μόνο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους μυς σας αλλά μεταφέρει και τα απόβλητα, προϊόντα της διαδικασία μεταβολισμού (μετατροπή ενέργειας) στα όργανα του σώματος, όπου μπορούν να διασπαστούν και να αποβληθούν από τον οργανισμό. Αν παραλείψετε να κάνετε ενεργητική αποκατάσταση στο τέλος της κολύμβησης, μπορεί το σώμα σας να χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να φιλτράρει τα απόβλητα και να ανανεώσει τα αποθέματα ενέργειας. Έτσι, η αποθεραπεία διατηρεί την αιματική ροή σε κίνηση μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά και απόβλητα.

Διατροφή

Το συντομότερο δυνατό μετά την κολύμβηση είναι να φάτε ένα μικρό γεύμα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, το σώμα σας καίει πολλές θερμίδες. Μετά την κολύμβηση, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα – από15 λεπτά έως και μία ώρα, ανάλογα την προπόνηση που προηγήθηκε – κατά την οποία το σώμα σας μπορεί να αναπληρώσει πιο αποτελεσματικά τα αποθέματα υδατανθράκων. Καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν περίπου αναλογία υδατανθράκων με πρωτεΐνες 3 προς 1 ή 4 προς 1.

Μασάζ

Το μασάζ βοηθάει στην ενεργοποίηση της κυκλοφορίας στην συγκεκριμένη περιοχή και επιταχύνει την επεξεργασία τοξινών που μπορεί να βρίσκονται συγκεντρωμένες εκεί. Κάντε το με έναν επαγγελματία τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  τα λεγόμενα foam roller πριν ή και μετά από οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα γενικά, με την τεχνική του αυτo-μασάζ.

Ύπνος

Οι αυξητικές ορμόνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αποκατάσταση, επισκευάζουν τον οργανισμό καλύτερα όταν κοιμάστε. Έτσι, προσπαθήστε να κοιμάστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Ευρώπη Κακογιαννάκη – Head swimming coach myathlete

Back To Top