Ένα γεμάτο αθλητικό τριήμερο ζήσαμε στις Σπέτσες άπαντες οι φίλοι του μαζικού αθλητισμού κατά τη διάρκεια του Spetses mini marathon, που διεξήχθη στο φιλόξενο νησί από τις 6 έως και τις 8 Οκτωβρίου 2017. Όλα τα απαραίτητα συστατικά μιας πετυχημένης συνταγής ήταν εκεί, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό έδεσμα για όλους τους λάτρεις της άσκησης, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, επιδόσεων και αθλήματος.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι, οι Σπέτσες, το Spetses mini marathon και προσωπικά η Μαρίνα Κουταρέλλη “είδαν” μπροστά και έσπευσαν – πριν από 7 χρόνια – να ανοίξουν δρόμους και νέα δεδομένα στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Το εκπληκτικό με τους αγώνες των Σπετσών είναι ότι καταφέρνουν μετά από τόσα χρόνια διοργανώσεων να διατηρούν την ίδια θέρμη, τον ίδιο επαγγελματισμό και την ίδια αποτελεσματικότητα της αρχής. Κάθε χρόνο, μάλιστα, προσφέρουν και κάτι παραπάνω. Στις Σπέτσες διοργανώνεται κάθε χρόνο μια γιορτή. Μια γιορτή στην οποία συνδράμουν μεγάλες εταιρείες που υποστηρίζουν τη διοργάνωση, αλλά και άλλες, έξυπνες υπηρεσίες (με σύμμαχο και συνοδοιπόρο την τεχνολογία) που ξαφνιάζουν ευχάριστα.

Σε αυτό το τελευταίο πλαίσιο, το Spetses mini marathon και η Μαρίνα Κουταρέλλη, συνέλαβαν μια σπουδαία ιδέα: να εργομετρήσουν και να αξιολογήσουν τη φυσική κατάσταση των παιδιών του νησιού δωρεάν. Για την υλοποίηση της ιδέας τους αυτής στράφηκαν στο myathlete και μας πρότειναν να αναλάβουμε το τιμητικό αυτό έργο. Και εμείς, βέβαια, άλλο που δεν θέλαμε. Έτσι, βρεθήκαμε από την Πέμπτη στο νησί και εκεί, στην πλατεία του Ποσειδωνίου, εργομετρήσαμε δεκάδες παιδιά. Δυο μέρες αργότερα, τα ίδια παιδιά είχαν στα χέρια τους μια επιστημονική έκθεση με σχόλια και παρατηρήσεις για τη φυσική τους κατάσταση, καθώς και προτάσεις για τη διατήρηση ή τη βελτίωσή της. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών στο νησί έχει υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Σαφέστατα, η διεξαγωγή επιτυχημένων αγώνων στο έδαφος των Σπετσών τα τελευταία χρόνια και η διαρκής τριβή και συναναστροφή των παιδιών με τον αθλητικό κόσμο που επισκέπτεται το νησί, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του γενικού επιπέδου φυσικής κατάστασης. Το αδιαμφισβήτητο (πια) αυτό γεγονός αποτελεί ακόμα ένα “παράσημο” στη συλλογή της διοργάνωσης.

Από εκεί και πέρα, το τριήμερο κύλησε όπως αναμενόταν: παιδικοί αγώνες, αγώνες ενηλίκων, τρέξιμο, κολύμπι, αλλά και events, yoga, SUP και άλλα πολλά “συνηθισμένα” που κάθε χρόνο καθιστούν τις Σπέτσες επίκεντρο της άθλησης. Στα δικά μας, τώρα, το myathlete με τη νεοσύστατη ομάδα Holmes Place – myathlete, κατέκτησε σημαντικές διακρίσεις: στα 5χλμ τρίτος στη γενική ο Χάρης Κωνσταντινίδης. Στα 10χλμ δεύτερος ο Αντώνης Σαρρής και τρίτος ο head coach μας, Νίκος Δημητριάδης, ενώ στο ίδιο αγώνισμα, στις γυναίκες δεύτερη κατετάγη η Μάρη Βλάση. Την ίδια στιγμή, στο γύρο του νησιου (25χλμ), δεύτερη ήρθε η δική μας Γεωργία Κανουτα.

Ένα απολαυστικό – αν και κουραστικό – γεμάτο τριήμερο έμεινε πίσω μας και πολλά χαμόγελα, τόσο για τις επιδόσεις των αθλουμένων μας, όσο και για τη δική μας παρουσία σαν επιστημονικό προσωπικό και σαν αθλητικό δυναμικό. Ανανεώσαμε με τους ανθρώπους του νησιού το ραντεβού μας για του χρόνου, μιας και θέλουμε να είμαστε εκεί και να είμαστε ακόμα καλύτεροι.

Καλή προετοιμασία σε όσους ετοιμάζονται, είτε για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, είτε για οποιονδήποτε άλλο αγώνα.

Η ομάδα του myathlete.

X