Η πρόσληψη οξυγόνου (VO2) και η μέγιστη τιμής αυτής (VO2max) ολοένα και αποτελεί μεγαλύτερο αντικείμενο…
Lance Armstrong: ένα αδιανόητο ρεκόρ
Lance Armstrong: “Πριν το Tour του 1999 ανέβηκα με 500avg watts το Col de la Madone”. Στη συνέχεια, βέβαια, ο Αμερικανός κέρδισε αυτό, όπως και έξι ακόμα Γύρους Γαλλίας, για να τους χάσει όλους τον Οκτώβρη του 2012 μετά από εκτεταμένη έρευνα ντόπινγκ της USADA.
Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Peter Attia, που δημοσιεύτηκε στις 4 Οκτώβρη, ο LanceArmstrong αναφέρεται στη διάσημη ανάβαση του Col de la Madone, την οποία περιγράφει και στο βιβλίο του “It’s not about the bike”.
Ο Lance Armstrong χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη ανάβαση πριν από κάθε Γύρο Γαλλίας, όταν ζούσε στη Νίκαια, για να ελέγξει τη φόρμα του, η οποία φαίνεται πως εκείνο το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα καλή για να του επιτρέψει να ανέβει την Col de la Madone σε κάτω από 31 λεπτά, καταφέρνοντας 500 μέσα watts. Όπως ο ίδιος λέει κατά τη συνέντευξή του στον Peter Attia, 7 watt ανά κιλό (!)
Col de la Madone: η διάσημη.
Η Col de la Madone έγινε τόσο διάσημη στα χρόνια του Lance Armstrong που έδωσε το όνομά της και στο αντίστοιχο μοντέλο της Trek, της εταιρίας με την οποία ο Αμερικανός κέρδισε τους 7 τίτλους τους.
Η ανάβαση βρίσκεται βόρεια της παραθαλάσσιας πόλης Μεντόν, στη γαλλική Ριβιέρα, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από αυτή και ορθώνεται στα 927 μέτρα. Η Col de la Madone έχει μήκος 13 χιλιόμετρα και μια ματιά στο σχετικό Strava segment αποκαλύπτει πως δεκάδες επαγγελματίες ποδηλάτες την χρησιμοποιούν σε κάθε περίοδο του χρόνου, μεταξύ αυτών ο Richie Porte – ο οποίος κατέχει και τον καλύτερο χρόνο, κρύβοντας όμως την ισχύ με την οποία ανέβηκε, ο Primoz Roglic -τρίτος με 412w και ο Tadej Pogačar -δεύτερος με 407w.
Οι παραπάνω επιδόσεις είναι πολύ μακριά (6,3 και 6,2 w/kg αντίστοιχα) από την επίδοση του Lance Armstrong(7w/kg) και βέβαια εμπεριέχονται πολύ αστάθμητοι παράγοντες. Ακρίβεια οργάνων, σημείο αρχής και τέλους ανάβασης, βάρος ποδηλάτου -μιας και μιλάμε για 12 χρόνια πίσω. Όμως, παρ’ όλα αυτά και παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός της διαπλοκής του Αμερικανού, που του επέτρεπε, ίσως, μια παραπάνω ανοχή ενάντια στους ελέγχους ντόπινγκ, αυτή η διαφορά στα νούμερα δείχνει γιατί ο Τεξανός πρώην νικητής επτά Γύρων Γαλλίας, ήταν ο κυρίαρχος του αγώνα.
Πέτρος Γκαζώνης – cyclist, cycling coach myathlete.