Skip to content

Τι εστί Everesting;

Everesting Challenge 10K… ο τίτλος που από μόνος του σε προκαλεί. Αν είσαι επιρρεπής στις προκλήσεις, την πάτησες! Όπως εγώ… Τάδε έφη, ο ποδηλάτης μας, Γιώργος Ανδρουλάκης.

«Η γενική ιδέα του Everesting είναι απλή. Ο αναβάτης, επιλέγει μια ανηφορική διαδρομή, οπουδήποτε στον κόσμο, και την ανεβοκατεβαίνει μέχρι να συμπληρώσει θετική υψομετρική, όση και το ύψος του Everest, 8.848μ. Οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι. Ο αναβάτης οφείλει να ανεβοκατεβαίνει στην ίδια διαδρομή, θα πρέπει να προσεγγίζει σε κάθε ανάβαση την κορυφή του βουνού, ενώ μπορεί να κάνει ολιγόλεπτες στάσεις για τροφή, υδροδοσία και ξεκούραση, χωρίς μεγάλα διαλείμματα ύπνου. Όλα αυτά χωρίς χρονικό όριο.

Πως ξεκίνησε το Everesting;

Ξεκίνησε ως ιδέα του Βρετανού Mallory, το 1994, όταν αποφάσισε να ανεβοκατέβει το Αυστραλιανό όρος Donna Buang, επί 10 φορές. Η προσπάθεια αυτή ενέπνευσε μια ομάδα Αυστραλών ποδηλατιστών, γνωστοί ως HELLS 500, οι οποίοι κίνησαν τη διαδικασία και καθιέρωσαν επίσημα το Everesting Challenge, το 2014. Έκτοτε, οι επίμαχοι ποδηλάτες, πολλαπλασιάστηκαν με σκοπό να καταγραφούν, στο Πάνθεον των κατακτητών,  ενώ η δράση γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση την εποχή της πανδημίας.

Ο δικός μας Γιώργος Ανδρουλάκης, μέλος της ποδηλατικής ομάδας του myathlete, εμπνεύστηκε, προετοιμάστηκε και ολοκλήρωσε, στις 3 Ιουνίου 2022 – ημέρα που είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στην Ποδηλασία –  το δικό του Everesting  και κάτι ψιλά…10101μ, έγραψε το κοντέρ του, όσες και οι σκέψεις του κατά τη διάρκεια, που μας περιγράφει παρακάτω.

EverestingChallenge 10K… ο τίτλος που από μόνος του σε προκαλεί. Αν είσαι επιρρεπής στις προκλήσεις, την πάτησες! Όπως εγώ…

Στο σήμερα

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, 3:30 πμ. στους πρόποδες του Υμηττού και ο χαρακτηριστικός θόρυβος από το σχαράκι που κουμπώνει στο πετάλι χαλάει την ησυχία του δάσους. Η πρώτη ανάβαση ξεκίνησε…

Οι ώρες περνούσαν χωρίς να το καταλαβαίνω και οι αναβάσεις διαδέχονταν η μια την άλλη με ένα συνεχόμενο και σταθερό ρυθμό. Η ενέργεια και η δύναμη μου αμείωτες. Τα πόδια μου γυρνούσαν με σταθερό ρυθμό και δεν παραπονέθηκαν ούτε μια στιγμή. Σκεφτόμουν συχνά πόσο δίκιο είχε η Αγγελική τονίζοντας μου, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, την αξία της ξεκούρασης ανάμεσα στις προπονήσεις αλλά και πριν από την δοκιμασία.

Η εντέκατη ανάβαση με βρήκε αρκετά κουρασμένο. Είχε νυχτώσει για τα καλά όταν έπρεπε να κατηφορίσω πάλι στην εκκίνηση. Τότε συνειδητοποίησα πως νύσταζα πάρα πολύ, σε σημείο που να θέλω να ξαπλώσω στον δρόμο. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια κατέβηκα και εκεί ανέλαβε η Αγγελική να σώσει την κατάσταση. “Μπαίνεις τώρα στο αυτοκίνητο και κλείνεις τα μάτια σου. Θα έρθω σε δέκα λεπτά να σε ξυπνήσω”. Έτσι κι έγινε. Δέκα λεπτά αργότερα ήμουν όρθιος με ένα κρουασάν στο ένα χέρι και μια κόκα κόλα στο άλλο. Καβάλησα πάλι και ξεκίνησα μια ανάβαση που, ίσως, ίδια να μην είχα κάνει όλη μέρα…

Θα το ξαναέκανες;

Ξεκορφίζοντας την δέκατη τέταρτη φορά, το Garmin έγραφε “συνολική άνοδος 9.820m”. Έπρεπε να κατέβω άλλη μια φορά και να ανέβω για άλλα 180 μέτρα τουλάχιστον, ώστε να συμπληρώσω τα 10,000. Χωρίς να το πολυσκεφτώ, κούμπωσα και ξεκίνησα να κατεβαίνω. Είκοσι λεπτά αργότερα, ανηφόριζα πάλι, με το βλέμμα μου στο Garmin. Έγραψε 10.000m, ήθελα όμως και κάτι παραπάνω. Σταμάτησα στο μαγικό νούμερο του δυαδικού κώδικα 10101.

Αν θα το ξαναέκανα; Φυσικά!!!

Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Σκούμπα – Head Cycling Coach myathlete.

Back To Top