Με αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία και με πολύ μεγάλη συμμετοχή αθλητών διοργανώθηκε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, ο καθιερωμένος ποδηλατικός αγώνα με την επωνυμία 28η Ανάβαση Ανατολής – ΝΡ ασφαλιστική από τους συνδιοργανωτές Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο ΠΗΝΕΙΟ , την «Cyclinghellas.gr» και το Δήμο Αγιάς.

Με τον αγώνα αυτό έκλεισε ο κύκλος των αναβάσεων για το 2020 που ανέλαβε να διοργανώσει ο Π.Α.Σ. ΠΗΝΕΙΟΣ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και Δήμους και με την υποστήριξη της «Cyclinghellas.gr», στα δύο φημισμένα βουνά τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο.

Στον αγώνα συμμετείχαν αθλητές από όλες τις κατηγορίες.

28η Ανάβαση Ανατολής

Οι αθλητές των πολύ μικρών κατηγοριών αγωνίστηκαν σε αγώνα σιρκουί μέσα στο κέντρο της Αγιάς. Οι κατηγορίες παμπαίδων και παγκορασίδων εκκίνησαν από την Κεντρική Πλατεία Αγιάς και τερμάτισαν μετά από 5 χιλιόμετρα στο δρόμο για Μεγαλόβρυσου.

Οι αθλητές των κατηγοριών  από παίδες έως μάστερ και open αγωνίστηκαν σε μια καθιερωμένη διαδρομή. Με εκκίνηση την Πλατεία Αγιάς, κατευθύνθηκαν προς Γερακάρι, Δήμητρα και τερμάτισαν μετά από 31 χιλιόμετρα στην πλατεία της φιλόξενης Ανατολής.

28η Ανάβαση Ανατολής

Το αγωνιστικό σκέλος στην 28η Ανάβαση Ανατολής.

Στο αγωνιστικό σκέλος, το ελεύθερο δόθηκε στην είσοδο του χωριού Δήμητρα με τον έντονο βόρειο άνεμο να κατεβαίνει ορμητικά από το Κίσσαβο και να παγώνει οποιαδήποτε σκέψη για επίθεση με το “καλημέρα”.

Ο αγώνας διεξήχθη παράλληλα με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πίστας Ανδρών – Γυναικών και σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της ΕΟΠ δεν μπορεί καμιά άλλη διοργάνωση να φέρει τις κατηγορίες που αγωνίζονται σε εθνικό Πρωτάθλημα. Ως αποτέλεσμα, ελάχιστοι αθλητές της κατηγορίας ανδρών βρέθηκαν στην εκκίνηση της ανάβασης.

Μεταξύ αυτών, πιθανότατα έφερα τον χαρακτηρισμό “φαβορί” μαζί με τον Νίκο Ζέγκλη Π.Ο.Καρδίτσας), καταξιωμένο και έμπειρο ανηφορίστα, οπότε περίμενα την κίνηση του για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου.

Ο ρυθμός ήταν ήρεμος αλλά δυνατός, χωρίς επιθέσεις για τα πρώτα χίλια μέτρα, μέχρι που μια ξαφνική επίθεση του Νίκου από το πίσω μέρος του γκρουπ με ανάγκασε να κυνηγήσω για τα επόμενα πέντε λεπτά. Με τον άνεμο κόντρα και μερικούς φερέλπιδες νέους κολλημένους στη ρόδα μου, έπρεπε να δουλέψω σκληρά για να ισορροπήσω ξανά το παιχνίδι.

Η 28η Ανάβαση Ανατολής Εκ Των Έσω.

Κατάφερα να αναχαιτίσω την επίθεση και μόλις ο ρυθμός έπεσε, ήρθε η επόμενη κίνηση από τον Θανάση Ζέττα (1000δέντρα). Ο Θανάσης κατάφερε να επιτεθεί και να μείνει αποσπασμένος για σχεδόν ένα γλυρο στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα δρόμου και ακολουθούσε για μια ακόμη φορά την ίδια στρατηγική. Αμαρκάριστος, πήρε αρκετά μέτρα με το γκρουπ να κοιτιέται, έως ότου έκανα μια προσπάθεια να ξεκολλήσω από το μικρό γκρουπ που είχε σχηματιστεί και να τον πλησιάσω.

Τα κατάφερα, έχοντας πίσω μου μόνο τον έφηβο, Δημήτρη Κατσίμπουρα του ΠΑΟΚ. Παρά το νεαρό της ηλικίας του και το σωματότυπο του που επουδενί δεν τον χαρακτηρίζει ανηφορίστα, ο Δημήτρης παρέμεινε κολλημένος στη ρόδα μου, ενώ όταν πιάσαμε τον Ζέττα και σχηματίσαμε μια τριάδα στην κορυφή της κούρσας, κατάφερε να μου δώσει και κάποιες αλλαγές κόντρα στον αέρα.

Ο Ζέγκλης, αργά και σταθερά κατάφερε να ανακτήσει επαφή και με τις επιθέσεις που ακολούθησαν  ο Θανάσης ήταν αυτός που έχασε οριστικά επαφή.

Φτάνοντας Προς τον Τερματισμό.

Δύο χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό, έχασε και ο νεαρός Δημήτρης – πρώτη χρονιά στην κατηγορία εφήβων – επαφή, αφήνοντας εμένα και τον Νίκο να μαρκαριστούμε μέχρι τη στιγμή του σπριντ.

Στα δεξιά μας, από το υψόμετρο των 950 μέτρων, βλέπαμε την κοιλάδα του Δώτιου Πεδίου να εκτείνεται μέχρι τις ακτές του Αιγαίου, ενώ σκαρφαλώναμε στις νότιες πλαγιές του Κισσάβου. Αν δεν είχαμε την προσοχή μας στραμμένη στην κίνηση του αντιπάλου μας, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε ακόμα και τη Σκόπελο, αλλά και το Πήλιο.

Μια ελαφριά κατηφόρα μας έφερε στα τελευταία 300 μέτρα, με το σπριντ να με βρίσκει μπροστά, φρέσκο και ικανό να πάω για τη νίκη στην ανάβαση Ανατολής με τα χρώματα του myathlete.

28η Ανάβαση Ανατολής

Ο Νίκος Ζέγκλης τερμάτισε ακριβώς πίσω μου, με τον Δημήτρη Κατσίμπουρα τρίτο, με μόλις 33″ διαφορά.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πολλά νέα παιδιά των κατηγοριών παίδων και εφήβων από συλλόγους της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας είχαν καλές επιδόσεις, με τις αγωνιστικές αντιπαλότητες να εξανεμίζονται μετά τη γραμμή τερματισμού.

Η Επαρχία Ως Φυτώριο Ταλέντων.

Η επαρχία αποτελεί “φυτώριο” για νέους αθλητές και αθλήτριες. Γεγονός που πρέπει να απασχολήσει τα αρμόδια υπουργεία και να ωθήσει σε προωθητικές ενέργειες, οικονομική ενίσχυση των ποδηλατικών σωματίων και ανάπτυξη της αγωνιστικής και αστικής ποδηλασίας.

 

Κείμενο: Πέτρος Γκαζώνης – cyclist, cycling coach myathlete

Φωτογραφίες άρθρου: Cycling Hellas/Π.Α.Σ. Πηνειός

add comment

X