Ένα ρίγος να διαπερνά τη σπονδυλική στήλη θα αισθανθούν οι περισσότεροι που θα διαβάσουν τις λέξεις «χειμερινή κολύμβηση» και, ασυνείδητα, θα κουλουριαστούν λίγο πιο σφιχτά με το παλτό τους. Μπορεί για κάποιους ο χειμερινός κολυμβητής να θεωρείται εξτρεμιστής, υπάρχουν όμως και μερικοί που, με τη κατάλληλη παρακίνηση θα δοκίμαζαν αυτό το «κρύο ποτήρι».

Χειμερινή κολύμβηση και ιδεολογία.

Τι συμβαίνει όμως σε όλους εκείνους τους “ambassadors” της χειμερινής κολύμβησης; Εκείνους που βουτάνε στα παγωμένα νερά αψηφώντας τη θερμοκρασία της θάλασσας;

Ο «χειμερινός» είναι εκείνος ο τύπος που, καθημερινά, παρακολουθεί την πρόβλεψη του καιρού. Απ΄το κινητό, τον υπολογιστή, στο σπίτι, στη δουλειά ώστε να ξέρει πότε υπάρχει το σωστό «παράθυρο» για τη βουτιά του: χωρίς βροχή ή δυνατό νοτιά, και ας κάνει κρύο και ας είναι μουντό το τοπίο απ’ τη βαριά συννεφιά.

 

Τι λένε οι επιστημονικές μελέτες;

Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν το «φαινόμενο» των χειμερινών. Ένα από τα συμπεράσματα είναι πως η χειμερινή κολύμβηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, γι’αυτό και δεν αρρωσταίνουν εύκολα. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο ότι το κρύο νερό δημιουργεί ένα είδος στρες στο σώμα, κάνοντας το να δυναμώνει το «αμυντικό» του σύστημα. Η αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων είναι η μετρήσιμη απόκριση του οργανισμού σε αυτή την παγωμένη διαδικασία.

Ακολούθως, το κρύο νερό ενεργοποιεί τους θερμοϋποδοχείς στο δέρμα! Αυτοί, με τη σειρά τους, δίνουν εντολή στον εγκέφαλο να αυξήσει τους χτύπους της καρδιάς. Σειρά έχει η έκκριση ενδορφινών, με αποτέλεσμα να νιώθει ο κολυμβητής αίσθημα ευδαιμονίας και καλής διάθεσης.

Οι ενδορφίνες λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα και αντικαταθλιπτικά που καταπολεμούν το στρες, χτίζοντας μια «σταθερότερη» και ανοδικότερη ψυχολογία!

 

Άλλες ευεργεσίες από τη χειμερινή κολύμβηση.

Μια άλλη ωφέλιμη πτυχή είναι η ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού συστήματος, υπεύθυνου για την ξεκούραση και την ανασυγκρότηση. Το γεγονός αυτό πυροδοτεί την απελευθέρωση ντομπαμίνης και σεροτονίνης. Οι νευροδιαβιβαστές αυτοί έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν μηνύματα από το ένα κύτταρο στο άλλο προκαλώντας ικανοποίηση, ευχαρίστηση και ευφορία. Έτσι εξηγείται το χαμόγελό τους και για αρκετές ώρες μετά.

Τα οφέλη συνεχίζουν να απαριθμούνται και σε πιο ιδιαίτερους «τομείς», όπως η αύξηση της libido, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες,μέσω του μηχανισμού αύξησης της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων αντίστοιχα.

 

Οδηγίες προς χειμερινούς… ναυτιλομένους.

Στην περίπτωση, τώρα, που σας έπεισαν τα παραπάνω για να συνεχίσετε τις προπονήσεις σας στη θάλασσα και το χειμώνα, χρειάζεται να ακολουθήσετε οδηγίες τόσο πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης:

  • Απαρραίτητη η σωστή προθέρμανση έξω και μέσα στο νερό
  • Όταν μπείτε στη θάλασσα χρειάζεται να είστε σε διαρκή κίνηση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας, επειδή το σώμα χάνει εύκολα τη θερμότητά του
  • Να κολυμπάτε κοντά στην ακτή, διότι μπορεί να χρειαστεί να βγείτε έξω λόγω κραμπών ή μουδιάσματος
  • Ιδανικά να έχετε swimmingbuddy
  • Μη κολυμπάτε όταν βρέχει και έχει κεραυνούς
  • Όταν βγείτε σκουπιστείτε αμέσως, βάλτε σκούφο, γάντια, κάλτσες και πιείτε ένα ζεστό ρόφημα

Οι «χειμερινοί» είναι  γελαστοί, κοινωνικοί, δυνατοί και πάνω απ’ όλα ευτυχισμένοι, για όλους τους λόγους που αναφέραμε…εάν τους συναντήσετε θα καταλάβετε τι εννοώ!

Ευρώπη Κακογιαννάκη – swimming coach του myathlete.

 

 

add comment

X