Είστε φυσικά δραστήριοι, ασκείστε ή προπονείστε; Παρόλο που και οι τρεις όροι, (φυσική δραστηριότητα, άσκηση, προπόνηση) αναφέρονται στην ανθρώπινη κίνηση και στην πραγματικότητα έχουν πολλά κοινά στοιχεία, εν τούτοις αποτελούν διαφορετικές έννοιες και δεν πρέπει να συγχέονται.

Φυσική δραστηριότητα

Κάθε κίνηση του σώματος που προκαλείται από μυϊκή ενεργοποίηση και οδηγεί σε δαπάνη ενέργειας πάνω από το επίπεδο της σωματικής ηρεμίας. Ουσιαστικά, φυσική δραστηριότητα είναι οποιαδήποτε κίνηση πέραν του να είμαστε ξαπλωμένοι ή να καθόμαστε και η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα καθημερινών δραστηριοτήτων (εργασία, μετακινήσεις, δουλειές του σπιτιού, κήπου κ.α.) και δραστηριοτήτων αναψυχής.

Η φυσική δραστηριότητα που δεν προκαλεί σημαντική κατανάλωση μυϊκού έργου, δηλαδή δεν αφήνει φανερά ίχνη βιοχημικών και φυσιολογικών αλλαγών στον οργανισμό δεν νοείται ως άσκηση.

Άσκηση

Σχεδιασμένη και δομημένη σωματική κίνηση, η οποία, επαναλαμβανόμενη, έχει ως αποτέλεσμα την εκμάθηση και βελτίωση μίας ή περισσότερων δεξιοτήτων ή τη διατήρηση και βελτίωση μίας ή περισσότερων ικανοτήτων.

Προπόνηση

Καθοδηγούμενη μεθοδική διαδικασία που βασίζεται σε επιστημονικές αρχές που στοχεύει:

α) στο πλαίσιο του  αγωνιστικού αθλητισμού κυρίως στη μεγιστοποίηση ή βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης και

β) στο πλαίσιο του αθλητισμού αναψυχής στην ψυχοσωματική βελτίωση (ευεξία-υγεία), μέσω προγραμματισμένης και συστηματικής επίδρασης στη δυνατότητα και προθυμία του αθλητή. Συνδέεται με τη βελτίωση και διατήρηση της απόδοσης.

Προπόνηση στη γενική της έννοια σημαίνει την οργανωμένη μόρφωση που κατευθύνεται με σταθερό προσανατολισμό, στη γρήγορη ανύψωση της ψυχοπνευματικής και τεχνοκινησιακής ικανότητας απόδοσης των ανθρώπων. Στη στενότερη έννοια αθλητική προπόνηση σημαίνει τη συνολική προσχεδιασμένη διαδικασία προετοιμασίας των αθλητών για μεγάλες και μέγιστες αθλητικές επιδόσεις.

Συγκρίνοντας άσκηση – προπόνηση.

Η άσκηση είναι οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα που γίνεται για το αποτέλεσμα που παράγει βραχυπρόθεσμα τη στιγμή που εκτελείται. Κάθε είδος άσκησης αποτελεί επιβάρυνση που προκαλεί μία αντίδραση του οργανισμού και ικανοποιεί τις άμεσες ανάγκες του ασκούμενου, όπως π.χ. κάψιμο κάποιων θερμίδων, αύξηση της καρδιακής συχνότητας, αλλαγή στο ρυθμό της αναπνοής και εφίδρωση, εκγύμναση των δικεφάλων, διάταση μυών κοκ.

Αντίθετα η προπόνηση είναι η σκόπιμη άσκηση με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη ατομική απόδοση. Είναι μία προσχεδιασμένη κατευθυνόμενη διαδικασία, όπου μία σωματική δραστηριότητα-άσκηση σχεδιάζεται και οργανώνεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, με στόχο την επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου στόχου  απόδοσης ή της ικανότητας απόδοσης. Με τη βοήθεια των προπονητικών μέσων και κατάλληλα καθορισμένων στόχων, αποβλέπουμε στο να προκληθούν αλλαγές στη σύνθετη αθλητικοκινητική απόδοση και στην ανύψωση της ψυχοπνευματικής και τεχνοκινησιακής ικανότητας απόδοσης των ανθρώπων.

Καταλήγοντας σε ένα συμπέρασμα.

Με άλλα λόγια η προπόνηση αφορά τη διαδικασία αντί για τις ίδιες τις προπονήσεις. Και επειδή η διαδικασία πρέπει να παράγει ένα καθορισμένο αποτέλεσμα σε ένα χρονικό σημείο διαφορετικό από την εκάστοτε προπονητική μονάδα, η διαδικασία πρέπει να σχεδιαστεί για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Επομένως για τους αθλητές και τους ανθρώπους με συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό, η προπόνηση είναι απαραίτητη και τελικά είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη των στόχων που αναζητούν πολλοί άνθρωποι μέσω της άσκησης.

Το myathlete έχει ως στόχο να βοηθήσει οποιονδήποτε το επιθυμεί να προπονείται με ασφαλή, δομημένο και αποδοτικό τρόπο. Με την επιστημονική γνώση και την πολυετή εμπειρία των προπονητών και προπονητριών μας δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που βοηθούν τον αθλητή (αρχάριο – προχωρημένο – επαγγελματία – ερασιτέχνη) να πετύχει τους στόχους του, προτείνοντας το  ιδανικό προπονητικό πλάνο για τον καθένα ξεχωριστά.

Καρολίνα Σκούρτη – head running coach myathlete.

 

 

 

add comment

X