Η περίοδος της καραντίνας λόγω Covid-19 ήταν άκρως παραγωγική για το ελληνικό Everesting, το οποίο απέκτησε πέντε (5) νέες απόπειρες. Άλλες πετυχημένες και άλλες όχι.

Τι είναι όμως το Everesting και πότε θεωρείται πετυχημένο;

Το Everesting είναι η επινόηση μιας εταιρίας ποδηλατικού ρουχισμό και μικροεξαρτημάτων, όπως καπάκια λαιμού και παγούρια, ονόματι HELLS500. Η ιδέα είναι αρκετά απλή. Διαλέγεις οποιαδήποτε ανηφόρα θες, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και την ανεβοκατεβαίνεις μέχρι να φτάσεις τη θετική υψομετρική του Everest, δηλαδή τα 8.848 μέτρα. Μοναδική προϋπόθεση είναι να υπάρχει Strava segment στη συγκεκριμένη ανηφόρα, διότι αυτό είναι που θα μετρηθεί.

Επίσης, πρέπει κάθε φορά να φτάνεις μέχρι το τέλος του segment για να μετρήσουν τα υψομετρικά, εκτός αν υπάρχει άλλο, μικρότερο segment, μέσα στην ίδια ανάβαση.

Αυτό που κερδίζεις μόλις ολοκληρώσεις το ψυχαναγκαστικό σου μαρτύριο, είναι να μπει η προσπάθειά σου στο Hall of Fame της σελίδας everesting.cc και να έχεις τη δυνατότητα να ξοδέψεις 120 ευρώ – τουλάχιστον- για να αγοράσεις το ειδικό jersey με την γκρι ρίγα. Αν πάλι, έχεις καταφέρει να μαζέψεις τα υψομετρικά και αν ολοκληρώσεις το Everesting, αλλά δεν έχεις τα χρήματα για το jersey, η HELLS500 σου δίνει τη δυνατότητα να αγοράσεις ένα ζευγάρι κάλτσες με γκρι ρίγα ή ένα γκρι πιτσιλωτό καπελάκι για να δείχνεις το κατόρθωμά σου χωρίς να έχεις ξοδέψει μια περιουσία σε γκρι cycling kit!

Οι Ελληνικές Επιδόσεις στο Everesting.

Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, μια τέτοια ιδέα δεν θα μπορούσε παρά να αγκαλιαστεί από τον αθλητικό κόσμο (ποδηλατικό και δρομικό, καθώς υπάρχει η δυνατότητα everesting και με τα πόδια) αγωνισμάτων αντοχής, που διέπεται από αυτή την ακατάληπτη  έφεση προς την αυτό-εξόντωση.

 Οι ελληνικές προσπάθειες ξεκίνησαν εν μέσω καραντίνας, στις 15 Απριλίου, με τον Τάκη Ξουρή να φτάνει στην πηγή αλλά να μην πίνει νερό, έχοντας συλλέξει 8025 μέτρα σε 13 ώρες και 37 λεπτά, στις πλαγιές του Υμηττού.

 Μόλις πέντε ημέρες αργότερα, η Βασιλική Βουτζαλή, μετρ των μεγάλων αποστάσεων, έκανε μια επιτυχημένη προσπάθεια στα 10108 μέτρα, ολοκληρώνοντας όχι μόνο το everesting challenge αλλά και το 10k challenge, γράφοντας 424 χλμ. και 33 ώρες 54 λεπτά, στις πλαγιές της Πάρνηθας. Με αυτή την επίδοση, η Βασιλική έγινε και η πρώτη Ελληνίδα με Εveresting άνω των 10000 μέτρων, ενώ είναι και η μοναδική γυναίκα του ελληνικού Εveresting.

Ακόμα πέντε ημέρες πέρασαν, για να κάνει και ο Γιάννης Τζιβιέρης την προσπάθειά του στην Πάρνηθα. Κατάφερε μέσα σε 360 χιλιόμετρα και 21 ώρες 40 λεπτά, να μαζέψει 9114 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, στο πρώτο του Εveresting.

Αναβάσεις Εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής.

Επόμενος δράστης για το ελληνικό everesting, ήταν ο πρωταγωνιστής στην κατηγορία μάστερ, Κώστας Ποντίκης. Επέλεξε μια ανάβαση εκτός Αττικής, στις παρυφές του όρους Καλλίδρομο, στον Νομό Φθιώτιδας. Ξεκινώντας από τη γέφυρα του Ασωπού και καταλήγοντας λίγο έξω από το Ελευθεροχώρι, ο Κώστας επανέλαβε την ανάβαση 17 φορές, φτάνοντας μετά από 378 χιλιόμετρα, 20 ώρες και 4 λεπτά, τα 9334 μέτρα. 

Η πέμπτη και τελευταία απόπειρα Everesting ήρθε από τον Γιώργο Παραγάλα στις 9 Μαΐου και πάλι στην περιοχή της Φθιώτιδας. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης προσπάθειας, έγκειται στο ότι ο Γιώργος επέλεξε μια μικρή ανάβαση μήκους 1200 μέτρων στους πρόποδες της Οίτης, σε έναν επαρχιακό δρόμο που ενώνει τους οικισμούς Υδρόμυλος και Φρατζής. Χρειάστηκε να επαναλάβει την ανάβαση 97 φορές για να συμπληρώσει 8853 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, μέσα σε 239 χιλιόμετρα, 21 ώρες και 32 λεπτά. Εκτός της επιτυχούς ολοκλήρωσης του Everesting του, ο Γιώργος  κέρδισε και το βραβείο “suburban everesting” για το γεγονός ότι  ολοκλήρωσε το εγχείρημα εντός κατοικημένης περιοχής. Αυτό είναι και το μοναδικό ελληνικό Everesting που έχει επιτευχθεί ποτέ, σε τόσο μικρή ανάβαση.

Για την ιστορία, το πρώτο Everesting της χώρας μας έχει γίνει από τον Δήμο Μπαλκουρανίδη στις 25 Ιουνίου του 2016, σε μια ανάβαση 2,4 χλμ. λίγο έξω από τον Τύρναβο, με χρόνο 16 ώρες και 24 λεπτά.

Πέτρος Γκαζώνης – cyclist, cycling coach myathlete.

 

add comment

X